Ga naar de inhoud

Kamerplanten opfleuren: geef ze een langer leven

Update:
Kamerplanten opfrissen

Groen, mooi en gezellig: planten in huis. Leggen ze ondanks je vele zorgen toch het loodje? Gooi ze nog niet weg, kijk of je ze kunt opfrissen. Geef je kamerplanten een 2e leven.

We geven je graag een paar handige tips die jouw kamerplanten redden wanneer ze op sterven na dood zijn. Ontdek hoe je dat doet in dit artikel.

Hoe kun je je kamerplant het beste verzorgen?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten planten. Wel 390.900 (waarvan 369.400 bloeiende) soorten om precies te zijn. En al die planten vragen om een andere verzorging. De ene heeft veel zon en water nodig. De ander juist veel minder. De hoeveelheid van de elementen verschillen.

Raadpleeg bij aankoop daarom altijd het steeketiket van de kamerplant, dan weet je precies hoe vaak je water moet geven en waar je de de plant het beste neerzet.

Ook zijn er verschillende apps waarin je automatisch een melding krijgt wanneer je je kamerplanten water en/of voeding geeft.

Deze apps zijn handig om te gebruiken bij het verzorgen van je kamerplanten:

  • Plantnet
  • PictureThis
  • iNaturalist
  • Plantsnap
  • Plantifier

Gele, bruine of uitgedroogde bladeren

Wanneer je geen groene vingers hebt: zoek dan eerst goed uit hoeveel water jouw planten nuttigen. Geef niet elke plant een plens water met je gieter. De meeste kamerplanten hebben wel water nodig, maar de hoeveelheid verschilt.

  • Als je een plant te veel water geeft, herken je dat vaak aan het blad dat geel of bruin wordt en afvalt. Je kunt hierbij het beste de beschadigde wortels wegsnijden en de kamerplant verpotten.
  • Als een plant juist te weinig water krijgt, zien de bladeren er droog uit en breken ze snel af. Geef de plant dan iets vaker water.
  • De meeste planten houden een winterslaap: in deze periode nemen ze bijna geen water op.

Verschroeiende of verbrande bladeren

Elke plant heeft een andere hoeveelheid zonlicht nodig. Zodra de bladeren van de plant vervagen van kleur en er troosteloos bij hangen, krijgt deze te weinig zonlicht. Verplaats dan de plant naar een plek waar meer licht komt. Pas op met teveel zonlicht. Zie je bruine vlekken of droge bladranden? Zet de kamerplant dan op een plek met minder zonlicht.

Kamerplant opfleuren en geen groei?

Als een plant al een tijdje niet groeit, heeft dit verschillende oorzaken. We hadden het over te veel of weinig water en zonlicht, maar er zijn meer boosdoeners.

Een andere reden voor het uitblijven van groei is dat de plant aan een grotere pot toe is. Kies voor een pot die een maat groter is dan zijn voorganger, zo krijgen de wortels weer de ruimte om te groeien. Wacht je te lang, dan raken de wortels verstrengeld en groeien dan in het rond.

Verliest je plant veel bladeren?

Verliest je plant veel bladeren? Dan ligt dit waarschijnlijk aan een temperatuursverandering. Dit komt meestal door een tekort aan water. Het afvallen van bladeren is ook een natuurlijk proces waarmee planten zichzelf voortplanten. Baart de uitval je toch zorgen? Verplaats je plant dan eerst even naar een andere plek in huis.

Bladeren zien er gespikkeld of zwak uit?

Vind je kleine gaatjes in de bladeren van je plant, zwarte of witte stipjes en/of een pluisachtige waas? Zien de bladeren van je plant er gespikkeld of zwak uit? Dan is ongedierte wellicht de boosdoener. Verwijder die zo snel mogelijk door de bladeren met zeep en water af te vegen. Werkt dit niet? Besproei de plant dan met een helende of insecten dodende olie, milieuvriendelijke insectenspray of een natuurlijk plantenextract. Biologische bestrijdingsmiddelen beschadigen je plant zo min mogelijk.

Kamerplant opfleuren? Laatste redmiddel

Ziet je plant er echt overleden uit en wil je deze weggooien? Voordat je hem weggooit, probeer deze tips nog uit:

  • Verwijder alle bladeren en takken die er zwak of dood uitzien. Door de restjes weg te halen, stimuleer je de plant om weer verder te groeien.
  • Knip nooit meer af dan 1/3 van de plant. Als je dit wel doet, komt de plant waarschijnlijk in een soort schoktoestand terecht en overlijd.
  • Is 1/3 van je plant dood, mag je hem wel als verloren beschouwen.

Als jij goed voor je planten zorgt, zorgen je planten ook goed voor jou!

Planten fleuren niet alleen je interieur op. Ze verbeteren ook je humeur, vergoten je creativiteit, verlagen je stressniveau en verhogen je productiviteit. Brengen rust en houden de luchtvochtigheid en zuurstofgehalte in je huis op peil.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Gezondheidsvoordelen kamerplanten in huis

Wist je dat planten in huis je immuunsysteem verhoogt? En je daarnaast ook helpen om lekker te slapen? Zo zijn vrouwentongen, gouden pothos, philodendron en varens de beste luchtzuiveraars voor in huis. Door de geur van de planten val je sneller in slaap. Kamerplant opfrissen is niet alleen fijn voor de planten, het is ook in jouw belang ze goed te onderhouden.

Tot slot: kamerplanten verwennen doe je door ze af en toe onder de douche te zetten. Dit gebeurt helaas veel te weinig in de moderne huishoudens.

Meer over: