Ga naar de inhoud

Wat kun je doen tegen botontkalking?


Met botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, krijgt iedereen te maken. Al vanaf je 35ste worden je botten brozer en dus kwetsbaarder. Als je valt, herstel je minder snel en breek je sneller wat. Is hier wat aan te doen? Te voorkomen of te genezen is osteoporose helaas niet, maar je kunt het wel vertragen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Wat is botontkalking?

Eerst is het goed om te weten wat botontkalking (osteoporose) precies is. Je botten bestaan uit een harde buitenkant en een zacht binnenwerk. Om dat laatste gaat het: levend weefsel dat zichzelf voortdurend vernieuwt, maar daar steeds meer moeite mee krijgt naarmate je ouder wordt. Uiteindelijk wordt er meer oud weefsel afgebroken dan dat er nieuw weefsel wordt aangemaakt. Dit wordt botontkalking genoemd. Bij de één gaat dit proces wat sneller dan bij de ander. Vrouwen hebben er bijvoorbeeld meer last van dan mannen en erfelijke eigenschappen spelen hierbij ook een rol.

Wat zijn de klachten en symptomen bij botontkalking?

Door botontkalking herstel je minder snel en breken je botten gemakkelijker. De meest voorkomende botbreuken bij mensen met botontkalking zijn polsbreuken, heupbreuken, ribbreuken en het inzakken van de rugwervels. Deze botbreuken zorgen vaak voor pijn en kunnen je beperken bij je dagelijkse bezigheden. Een ingezakte wervel geeft gelukkig bijna nooit pijnklachten. 

Wat kun je doen tegen botontkalking?

Botontkalking voorkomen of genezen kan helaas niet. Maar je kunt het proces wel vertragen. Als je je dagelijks aan onderstaande tips houdt, zet je al een grote stap in de goede richting.

Wandelen in het zonnetje

Om het risico om botontkalking op te lopen, te beperken of om de ontwikkeling ervan te vertragen, zijn er diverse dingen die je kunt doen. Bewegen is hier een goed voorbeeld van. Je hoeft niet gelijk extreem te gaan sporten. Je kunt beginnen met wandelen, het liefst in het zonnetje. Dan krijg je een dosis vitamine D binnen, iets wat ook helpt tegen botontkalking. Dagelijks 15 minuten in de zon is voor de meeste mensen met een lichte huid voldoende om met behulp van zonlicht genoeg vitamine D aan te maken in je lichaam. Daarnaast bevordert lichaamsbeweging de aanmaak van botweefsel en gebruik je tijdens de lichaamsbeweging je spieren. Door veel te bewegen reageer je ook beter, waardoor je minder snel valt. Ga dus lekker aan de wandel! Inspiratie nodig voor een leuke wandeling? Bekijk hier de mooiste wandelroutes van Nederland.

Let op je voeding

Daarnaast is het aan te raden om calciumrijke producten te eten. Zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt bevatten relatief veel calcium. Groene groenten, noten en peulvruchten leveren ook calcium. Zorg dat je daar zoveel mogelijk van binnenkrijgt. Wanneer het niet lukt om deze voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen, kun je voedingssupplementen gaan slikken, bijvoorbeeld kalktabletten. Overleg dit wel altijd met je huisarts.

Zoals eerder aangegeven is vitamine D is goed om botontkalking tegen te gaan. Je kunt deze vitamine verkrijgen uit zonlicht, maar je kunt het ook uit voeding halen. Vitamine D zit bijvoorbeeld in vette zoutwatervis zoals makreel, zalm, sardines en paling. Smeer ook eens wat extra margarine of halvarine op je brood: hier zit ook veel vitamine D in. Krijg jij genoeg vitamine D binnen? Dit zijn de tekenen en symptomen bij een tekort aan vitamine D.

Vraag een botmassascan aan

Hoe weet je of je last hebt van botontkalking? Wachten tot je een keertje valt en iets breekt, is natuurlijk geen goed idee. Je kunt beter om een botmassascan vragen aan je huisarts. Daarmee wordt gemeten hoe het er met jouw botten voorstaat. En hoe vroeger je erbij bent, des te beter. Dan kun je meteen in overleg met je behandelend arts beginnen met het treffen van voorzorgsmaatregelen. Want als wandelen in de zon of een calciumrijk dieet niet meer volstaan, dan zijn er aanvullende maatregelen nodig. Hier kan de huisarts je zeker mee helpen.

Wie kan osteoporose krijgen?

Botontkalking kun je vergelijken met een vervelende loterij. We hebben er allemaal mee te maken, maar voor de één pakt het beter uit dan voor de ander. Er zijn factoren die botontkalking beïnvloeden. Is het erfelijk, dan kun je er eerder last van krijgen dan een ander. Als je langdurig bepaalde medicijnen slikt (zoals prednison), te maken hebt met chronische ontstekingen of bijvoorbeeld aanhoudende rugklachten, dan kun je meer kans hebben op ernstiger botontkalking. Daar kun je zelf niets aan doen, maar je kunt wel goed voor jezelf zorgen, zoals met de tips hierboven en jezelf in de gaten (laten) houden door regelmatig een botmassascan te laten uitvoeren.

Lees ook:

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: