Draai voor klassieke weergave

5 tips om te besparen op je zorgverzekering voor 2021

In samenwerking met:

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent ook dat je weer zorgverzekeringen kunt vergelijken. Dit kan namelijk maar op één moment in het jaar: van half november tot en met 31 december. Hèt geschikte moment om kritisch te kijken naar een nieuwe zorgverzekering, die het beste bij jouw zorgwensen en budget voor komend jaar past. Wij geven je vijf tips hoe je kunt besparen op je zorgverzekering in 2021

De zorgpremies 2021 zijn weer bekend. En dus is dit het ideale moment om jezelf de volgende dingen af te vragen:

1.    Past je huidige zorgverzekering nog wel? 

Het lijkt misschien een open deur, maar past je zorgverzekering nog wel bij jouw huidige situatie? Misschien heb je wel een een restitutiepolis, terwijl een naturapolis alle ziekenhuizen in jouw omgeving dekt. Dit scheelt vaak veel geld. Voor een restitutiepolis betaal je meestal meer.

Kijk ook nog eens goed naar je aanvullende verzekeringen. Heb je die twaalf fysiobehandelingen echt nodig? Of heb je die dure orthodontie dekking nog actief staan, terwijl het gebit van je kind al recht staat? Zonde natuurlijk om te betalen voor zorg waar je géén gebruik van maakt. 

2.    Is een natura (budget) polis iets voor jou?

Als je dan toch kijkt naar de verschillende polissen, kijk dan ook is naar een natura (budget of basis) polis. Dit is de voordeligste keuze. Dit betekent dat je verzekerd bent in een beperkt aantal ziekenhuizen. Lijkt een natura (budget) polis je wat? Check dan in de contracteringstool van Independer of jouw zorgverlener (of ziekenhuis) waar je naartoe gaat, afspraken heeft gemaakt met jouw zorgverzekeraar. Uiteraard kun je wel terecht bij een niet-gecontracteerde zorgverlener of ziekenhuis, dan betaal je vaak een klein deel zelf. Voor de spoedeisende hulp geldt dit niet. Dan kun je bij elk ziekenhuis terecht zonder bij te betalen. 

3.    Betaal de premie in één keer 

Heb je een ruimer budget en genoeg geld op je spaarrekening staan? Dan kun je er ook voor kiezen de zorgpremie in één keer voor het hele jaar te betalen. Dit scheelt de zorgverzekeraar administratie, waardoor jij korting krijgt op je verzekering. Ook al gaat dit maar om een paar tientjes, het zal waarschijnlijk meer zijn dan de rente op je spaarrekening. 

4.    Verhoog je eigen risico

Ook in 2021 is het verplichte eigen risico in Nederland 385 euro. Wist je dat je dit ook kan verhogen tot maximaal 885 euro en dan korting krijgt op je maandelijkse kosten? Dit kan soms oplopen tot wel 300 euro op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat als je in 2021 zorgkosten maakt, je de eerste 885 euro zelf betaalt. Wel goed om hiervoor de benodigde reserves te hebben.

5.    Je collectieve zorgverzekering is niet altijd het goedkoopste

Een groot gedeelte van Nederland is collectief verzekerd: vaak via de werkgever. In 2020 is de korting op de basisverzekering verlaagd naar maximaal 5% korting. Omdat de verzekeraars deze korting vaak geven op de duurdere basisverzekeringen, lijkt het soms goedkoper. Alleen zijn er vaak goedkopere verzekeringen te vinden - met dezelfde dekking - buiten het collectief. Mensen zijn hier niet altijd van op de hoogte en betalen al jarenlang teveel.

Kortom, je zorgverzekering vergelijken is aan het einde van het jaar zeker iets om op je to-do-list te zetten. Ook als je van plan was om niet over te stappen, het is altijd fijn om te weten dat je een zorgverzekering hebt die precies bij jou past. Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering is snel een eenvoudig te regelen. Als je dit bij Independer doet, regelen zij óók de opzegging van jouw oude zorgverzekering. Wel zo makkelijk!

In samenwerking met: