Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zonnepanelen tekort: dit is waarom!

Interesse in zonnepanelen? Sluit dan maar achteraan in de rij. Er is een groot tekort aan omvormers, een essentieel onderdeel van een zonnepaneel. Daarnaast is de vraag naar zonnepanelen enorm groot en zijn andere onderdelen ook niet leverbaar.

Hoe dat precies zit en wanneer dit probleem is opgelost, lees je in dit artikel!

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Tekort aan essentiële onderdelen voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn schaars. Dit heeft verschillende redenen, te beginnen met het tekort aan omvormers. Zonder dit onderdeel, geen zonnepaneel. Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de invoerspanning naar een andere spanning omvormt. Een zonnepaneel vangt zonne-energie op en zet dat om in gelijkstroom. Deze stroom wordt naar een omvormer gestuurd, waardoor de omvormer begint te werken. Deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom, dit is de stroom waar jouw (huishoudelijke) apparaten en het openbare net op werken.

Dus dankzij zo’n omvormer geniet jij van zonne-energie. In dit apparaat zitten verschillende halfgeleiders en chips en daar is een wereldwijd tekort aan. Voorlopig geen nieuwe omvormers dus. Daarnaast is er ook nog een tekort aan constructiekabels en meterkastcomponenten. Ook dit zijn 2 onderdelen die nodig zijn om een werkende installatie op te leveren.

Vraag is groter dan ooit

Zelfs als er geen tekort aan onderdelen was, was de vraag te groot. Vanwege de stijgende energieprijzen, is de vraag naar zonnepanelen enorm gestegen. Met zonnepanelen bespaar je al snel honderden euro's op je energierekening, je hebt ze binnen 10 jaar terugverdiend. Verder voegen ze waarde toe aan je huis, dragen ze bij aan een beter energielabel en zo is er nog meer. Wie wil er nou geen zonnepanelen? Vraag maakt aanbod zou je normaliter zeggen, maar dat aanbod is er dus nu niet.

Klantenstop door drukte

Verschillende bedrijven hebben dan ook een klantenstop. “Je hebt er niets aan om iets te verkopen wat je niet kunt installeren”, spreekt een ondernemer tegen RTL. Daarom nemen veel bedrijven pas opdrachten aan als de huidige opdrachten klaar zijn en zij alle benodigdheden kunnen inkopen. De gemiddelde levertijd van zonnepaneel-onderdelen ligt tussen de 3 en 5 maanden. Echter is het moeilijk om hierop te rekenen. Regelmatig krijgen de bedrijven te horen dat een bepaald onderdeel toch niet leverbaar is. Het is daarom een zoektocht naar leveranciers met de juiste spullen.

Wanneer alles weer normaal wordt, is helaas nog onduidelijk.

Lees ook:

Bronnen: NOS, RTL, Feenstra
Auteur: Ilse Bloemendal