Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De zoekgeschiedenis van 2020: dit hield ons bezig

Waar maakten we ons dit jaar druk om? Hoe kwamen we de lockdown door? En wat gebruikten we om onze zinnen te verzetten? Waar we op het internet naar speuren, vertelt ons veel over wat voor een jaar het is geweest. Wij onderzochten waar Nederlanders het afgelopen jaar het meest naar zochten.

Het coronajaar

We kunnen er natuurlijk niet omheen: 2020 is hét jaar van het coronavirus. Dat was ook te zien in ons zoekgedrag. Zo stelden vooral tijdens de eerste lockdown veel meer mensen gezondheidsvragen en werden er meer dan 170.000 corona gerelateerde zoekopdrachten gegeven op Startpagina.nl.

We wilden bijvoorbeeld weten hoe je het beste je temperatuur kunt opmeten, of hoe lang het duurt voordat je je geur en smaak weer terugkrijgt wanneer je ziek bent geweest. Ook het effect van de vele persconferenties is terug te zien in ons zoekgedrag. Mark Rutte en Hugo de Jonge waren dit jaar de politici waar veruit het meest naar gezocht werd.

Huis, tuin en keuken

Het effect van COVID-19 was niet alleen terug te zien in de grotere belangstelling voor medische onderwerpen. Aan het zoekgedrag was ook duidelijk terug te zien dat we zo veel mogelijk thuis moesten blijven. Dit betekende dat we meer projecten in en om het huis deden. In maart en april verdubbelde bijvoorbeeld het aantal bezoekers van de categorie Wonen, en kwamen er aanzienlijk meer vragen binnen over doe-het-zelven. We kwamen eindelijk eens toe aan die akelige rotklusjes waar we normaal geen zin in hebben. Zo zochten we massaal op handige tips om de wasmachine te ontkalken of de frituurpan grondig schoon te maken. De gelukkigen onder ons met een tuin waren daar dit jaar bovendien ook veel te vinden. Het aantal vragen over tuinieren steeg ten opzichte van vorig jaar, en verdriedubbelde zelfs tijdens de eerste golf van het coronavirus.

Een verloren sportjaar?

Verschillende belangrijke (sport-)evenementen konden dit jaar helaas niet doorgaan, maar gelukkig lag het niet helemaal stil. Veruit de populairste sporter dit jaar was Max Verstappen, en ook op Formule 1 werd veel gezocht. Daarnaast hebben we afgelopen jaar flink onze hersenen laten kraken, blijkt uit ons zoekgedrag. Denksporten zoals klaverjassen en schaken waren populair. Al kan dat laatste ook te maken hebben met de populaire Netflix-serie The Queens Gambit, over een getalenteerde jonge meesterschaakster. Ook nog opvallend: voetbal, normaal druk bezocht, hield ons dit jaar minder bezig. Misschien doordat er veel wedstrijden werden afgelast.

Quarantainekilo’s

Als laatste gingen de restaurants dit jaar natuurlijk dicht, dus moesten we ons heil dichter bij huis zoeken. Daarom gingen we massaal op zoek naar lekkere recepten. Hierbij waren gerechten zoals hachee, chili con carne, pizza en soep veruit het populairst. Typisch Hollands en vooral troostrijk eten dus. Dat verklaart misschien ook wel die coronakilo’s?

Uit een eerder onderzoek van ons kwam naar voren dat de Nederlandse vijftigplusser tevreden is met de gezondheidszorg maar niet erg met de coronamaatregelen. Lees hier meer over dit onderzoek.

Wat-zoekt-NL-2020-groot

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BureauVijftig.