Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Geen tijd te verliezen in de strijd tegen ALS

In samenwerking met:

De klok tikt. Voor de dodelijke zenuw-/spierziekte ALS is dringend een oplossing nodig. Bij ALS (amyotrofische laterale sclerose) vallen je spieren 1 voor 1 uit. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog 3 tot 5 jaar. Tijd voor actie.

Lees hier waarom het zo belangrijk is dat er NU actie wordt ondernomen voor de ziekte ALS.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Schokkende cijfers

In Nederland leven gemiddeld 1.500 mensen met ALS, of de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Ieder jaar komen er 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er ook 500. De ziekte komt niet voor bij kinderen. ALS wordt meestal ontdekt bij mensen tussen de 40 en 70 jaar. En het meest schokkend? De oorzaak én behandeling van ALS is nog onbekend. 

7 symptomen van ALS

Het uitvallen van de spieren gebeurt niet in één keer, maar gaat geleidelijk. Daarom is een diagnose in het begin vaak lastig te stellen, omdat de eerste verschijnselen niet altijd duidelijk op ALS wijzen. Zo krijgen patiënten vaak last van onhandigheid, kunnen ze minder goed lopen of woorden minder goed articuleren. Ze struikelen vaker, verslikken zich of krijgen moeite met precieze handelingen, zoals het dichtmaken van kleine knoopjes.

De meest voorkomende (vroege) symptomen van ALS zijn:

  1. Stijfheid, spierkramp en verminderde kracht;
  2. Zwakke spieren, uitvallende spieren in armen en benen;
  3. Vermindering van spraak en slikvermogen;
  4. Moeite met opstaan, lopen en draaien;
  5. Angst en somberheid;
  6. Hangend hoofd door verminderde werking nekspieren;
  7. Moeilijk ademhalen.

Oorzaak en behandeling ALS (nog) niet bekend

Met meer geld kan er een versnelling komen in het onderzoek naar deze ziekte. Alleen wetenschappelijk onderzoek kan ALS de wereld uit helpen. Hiervoor is geld nodig en daarom is Startlot trotse partner van Stichting ALS Nederland. Ook wij willen niets liever dan antwoorden op alle onbeantwoorde vragen. 

Om de oplossing voor de dodelijke ziekte ALS te vinden is nog veel onderzoek nodig, dit vraagt een lange adem. Dankzij de inkomsten uit de Startlot loterij kunnen wij meerjarige onderzoeksprojecten financieren. Want er is geen tijd te verliezen.” - Stichting ALS Nederland - Liesbeth de Groot

Het noodzakelijke onderzoek is afhankelijk van donaties 

Stichting ALS Nederland financiert wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS. De afgelopen 15 jaar is er veel bereikt in onderzoek naar deze ziekten en is er meer bekend over de totstandkoming hiervan. Zo komen we steeds dichter bij een oplossing. Voor de patiënten tikt de tijd door. Daarom zet Stichting ALS Nederland zich in voor een betere kwaliteit van zorg en leven van patiënten en hun naasten. Het noodzakelijke onderzoek is afhankelijk van donaties. "We moeten gezamenlijk blijven strijden, nieuwe acties opstarten en nog meer geld ophalen", aldus de Stichting.

ALS-ziekteALS-ziekteALS-ziekte

Draag ook jouw steentje bij (en win geldprijzen!)

Wil jij óók bijdragen aan het onderzoek naar ALS? En daarnaast kans maken op 1 miljoen euro (of talloze andere prijzen) voor jezelf? Dan kun je meedoen aan de Startlot Loterij, een unieke samenwerking tussen Startpagina.nl en Care-a-Lot. Je koopt een lot voor jezelf en kiest daarnaast het gezondheidsdoel wat je wilt steunen. Een deel van jouw inleg wordt vervolgens automatisch afgedragen aan dit doel, terwijl jij met een winkans van 1 op 5 meedoet voor geweldige geldprijzen. Klik hier om direct mee te doen en jouw steentje bij te dragen aan ALS onderzoek. 

Wil je meer weten over de Startlot Loterij en hoe deze werkt? Hier leggen we je alles over deze gezondheidsloterij uit

Lees ook:

Speel-bewust

In samenwerking met: