Draai voor klassieke weergave

Tips bij bevroren auto(ruiten)

Het wordt weer behoorlijk koud deze week en dat betekent onvermijdelijk ook een koude wagen. Er zijn een aantal dingen die je écht beter kunt laten, wanneer je auto is bevroren.

Warm water

Het lijkt misschien heel handig, maar toch adviseren experts om nooit warm water over je bevroren ruiten te gieten. Door het grote temperatuurverschil kan het glas namelijk barsten en dan ben je een stuk verder van huis. Gebruik liever een ijskrabber of een flacon met een voorruit ontdooier.

Krantenpapier

Ook niet slim: je vooruit bedekken met krantenpapier. De kranten kunnen vastplakken aan je ruit en dan krijg je het niet meer los. Een vuilniszak zou bij lichte vorst nog kunnen helpen, maar je kunt het beste een waterafstotend scherm of een anti-ijsdeken gebruiken.

Motor aanzetten

Een fout die veel mensen maken, is om tijdens het krabben alvast je motor aan te zetten. Maar het heeft nauwelijks zin om je auto op deze manier op te warmen. Nadat je de ruiten ijsvrij hebt gemaakt, hoef je pas de motor in te schakelen. De ventilatie blaast pas warme lucht bij een warme motor. Bovendien verbruikt een koude motor extra benzine, waardoor je tijdens het krabben slechte stoffen inademt.

Handrem

Wanneer je je auto parkeert, is het ook verstandig om je handrem niet te gebruiken omdat deze kan vastvriezen. Je kunt beter wielblokken gebruiken als je op een heuvel staat. Sta je op een gewone parkeerplek? Dan kun je de auto beter gewoon in de parkeerstand of in de eerste versnelling zetten.

Starten lukt niet

Wat moet je doen als je auto niet start? Zet de extra energieverbruikers uit: dit zijn je lichten, je radio, je en je verwarming. Eenmaal gestart, dan zet je uiteraard de autolampen weer aan.

Wat moet je dan wél doen?

Je kunt bijvoorbeeld 's nachts de ruitenwissers omhoog zetten, zodat het rubber niet aan het raam vastplakt. Zijn je autoruiten bevroren en heb je geen tijd om te krabben? Bekijk dan deze video van Libelle, zodat je auto super snel rijklaar is.