Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

10 tips om een bevroren auto te voorkomen

In samenwerking met:

Brr … Je hebt het vast al gemerkt aan de buitentemperaturen, het is bijna winter! Misschien heb je al je autoruit moeten krabben. Een vervelend klusje, vooral als je haast hebt. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om bevroren autoruiten te voorkomen. Is het leed al geschied? Met deze tips is je voorruit zo weer ontdooid. 

Voorkomen is beter dan genezen 

Schaf een autohoes aan 

Wil je nooit meer krabben? Dat kan! Het beste middel ter bescherming van je ruiten is een autohoes. Dit zorgt ervoor dat je ruiten niet bevriezen. Wees wel gewaarschuwd, doe dit alleen met een speciale autohoes. Laat karton of die oude krant voor wat het is.  Dit kan namelijk vastplakken aan je ruit en dan krijg je ‘m niet meer los … En zo’n autohoes is ook helemaal niet duur! 

Kurk achter de ruitenwissers

Zijn jouw ruitenwissers ooit bevroren geweest? Dan weet je hoe verschrikkelijk dit kan zijn. Steek een kurk tussen je ruitenwissers en het autoraam om te zorgen dat ze niet aan elkaar vastvriezen. Heb je gelijk een goede reden om die fles wijn open te trekken. Niet overtuigd? Je kunt ook 's nachts de ruitenwissers omhoog zetten, zodat het rubber van de ruitenwisser niet aan het raam vastplakt.

Een carport 

Wanneer je de ruimte hebt, is een carport een grandioze oplossing. In een carport is je auto beschermd tegen ijs op de voorruit, maar ook tegen bladeren, vogelpoep, vieze besjes en klevende hars. Kortom: het is ontzettend goed voor je onderhoud van je auto. Een carport kost wel wat, maar dan heb je ook wat. Een carport is ‘makkelijk’ zelf te maken. 

Hang een diepvrieszak rond je zijspiegels

Heeft je auto geen buitenspiegelverwarming? Hang dan met een elastiekje een diepvrieszak rond elke zijspiegel. Zo voorkom je dat je zijspiegels bevriezen. Kleine tip, groot effect! 

Een extra rondje door de carwash 

Wist je dat schone ruiten minder snel bevriezen dan vuile ruiten? Vorst hecht zich graag aan vuildeeltjes. Maak daarom je auto extra schoon of rijd een extra rondje door de carwash.

Leed al geschied? Zo verdwijnt het ijs als sneeuw voor de zon

Ga aan de slag met een ontdooispray en een ruitenkrabber 

We kunnen er helaas niets anders van maken. Wanneer je ruit helemaal bevroren is, zit er niets anders op dan die ruitenkrabber tevoorschijn te halen. Je kunt het leed wel een beetje verminderen door er vooraf speciale ontdooispray op te spuiten. Zo is het krabben een stuk minder erg. 

Zet de verwarming op ruitenstand

Geen ontdooispray bij de hand? Zet dan de verwarming (van je ruiten) aan. Hierdoor zal het ijs geleidelijk ontdooien. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: dit trucje heeft pas effect als de motor van je auto warm is. Dit kan wel een minuutje of vijf duren. Je geduld wordt op de proef gesteld …

Laat warm water staan 

Warm water over je bevroren ruiten gooien lijkt als een enorm slimme oplossing. Nee, nee en nog eens nee. Door het grote temperatuurverschil kan het glas barsten en dan ben je verder van huis. 

Laat je ruitenwissers met rust 

Als je autoruit bevroren is, zijn je ruitenwissers dat ook. Het is daarom niet slim om de ruitenwissers gelijk aan te zetten. Doe je dit wel, kunnen ze beschadigen. Ze zijn helaas ook niet sterk genoeg om sneeuw weg te vegen. Het gewicht van de sneeuw maakt binnen een paar tellen je ruitenwissers onbruikbaar. 

Vertrek nooit voordat je ruiten volledig ontdooid zijn 

En nu de belangrijkste – hopelijk overbodige – tip: ga nooit de weg op zonder dat je autoruiten zijn ontdooid. Dit is levensgevaarlijk. Daarnaast ben je verplicht om je voorruit, achterruit, ruiten en buitenspiegels ijsvrij te maken. Doe je dit niet? Dan loop je risico op een dikke boete van € 230.

In samenwerking met: