Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Winkelen tijdens de lockdown: bij deze winkels kun je je bestelling afhalen

Winkelen tijdens de coronacrisis, hoe zit het nu? Waar we tijdens de eerste lockdown elke winkel met een mondkapje mochten betreden, konden we tijdens de tweede lockdown slechts bij de winkeliers met levensmiddelen langs. Nu geldt dat nog steeds zo, maar mogen we vanaf 10 februari wel bestellingen ophalen. Wat houdt dit precies in en waar kun je je bestellingen ophalen?

Bij welke winkels mag je je online bestelling afhalen?

Het kon al een tijdje bij lokale winkeliers: je bestelling afhalen. Hierdoor haalde je toch wekelijks je bloemetje of pakketje in huis. In principe mag je per 10 februari bij elke winkel (die het aanbiedt) een bestelling ophalen. Dit kan om een online bestelling gaan, maar ook om een telefonische bestelling.

Dat betekent dat je straks bijvoorbeeld weer een set handdoeken kunt ophalen bij de Hema, een warme jas bij de Bijenkorf, nieuwe bakspullen bij de Blokker en een voorraad dikke sokken bij C&A. En vergeet de kledingwinkel of lingeriezaak bij jou in de buurt niet. Ze deden er alles aan om - tijdens de sluiting van de winkels - de pakketjes bij je thuis te brengen en zo de klanten toch tevreden te stellen. 

Impulsaankopen in een winkel

Het enige dat je nog niet kunt doen, is rondstruinen door de winkelstraten en de rest van het assortiment spontaan bekijken. Dit moet je vooraf online of in folders doen, aangezien je de bestelling op het afgesproken tijdstip - bij de ingang van de winkel - overhandigd krijgt. Nog even geduld!

Bestellen en betalen bij online warenhuizen of winkelketens

Het verschilt per winkel of je jouw aankoop vooraf (online) of bij het ophalen afrekent. Bij de Action bijvoorbeeld, kun je alleen bij de winkel betalen. Bij online warenhuizen als OTTO, Bonprix, bol.com en wehkamp kan je de bestelling uitsluitend laten thuisbezorgen, aangezien deze bedrijven geen fysieke winkel hebben.

Top 10 winkels waar je kunt afhalen

 1. HEMA
 2. Douglas
 3. Action
 4. Van Haren
 5. Omoda
 6. Nike
 7. De Bijenkorf
 8. C&A
 9. Ikea 
 10. Blokker

Bij welke winkels mag je wèl winkelen?

Bij winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten en drogisterijen, mag je naar binnen. Hoewel het mogelijk en eenvoudig is om online boodschappen te doen, kan je nog altijd met een nostalgisch (papieren) boodschappenlijstje langs de schappen gaan om een aantal heerlijke ingrediënten mee naar huis te nemen óf om pas in de supermarkt te bedenken wat je gaat eten. Net als dat je niet in paniek hoeft te schieten, wanneer je je bedenkt dat je geen paracetamol of pleisters meer in huis hebt. Je mag dan gewoon langs de drogisterij. 

Top 10 winkels waar je wel mag winkelen

 1. Supermarkten
 2. Drogisterijen
 3. Bakkerijen en vlaaienwinkels
 4. Groenteboeren
 5. Toko's
 6. Chocoladewinkels
 7. Kaaswinkels
 8. Visboeren
 9. Poeliers en slagers
 10. Slijterijen

Waarom is afhalen wel mogelijk en winkelen niet?

Het RIVM ziet afhalen als een optie, omdat dit ervoor zorgt dat mensen niet op hetzelfde tijdstip langskomen en daardoor niet aan elkaar worden blootgesteld. Hoewel winkeliers niet kunnen wachten om hun deuren eindelijk weer volledig te openen, lijkt de afhaalmogelijkheid op dit moment de ideale uitkomst.

Combineer het ophalen van je pakket met een gezonde wandeling

Bovendien kun je het ophalen van je pakketje combineren met een wandeling richting de stad. Bedenk in dit geval of je een licht pakketje gaat ophalen of dat je een grote bestelling hebt gedaan. In het laatste geval is het misschien handiger om het alsnog thuis te laten bezorgen. Dat voordeel van online winkelen blijft gewoon hetzelfde. 

Lees ook

-    Ondanks de maatregelen toch leuke dingen doen: 5 leuke winteruitjes in coronatijd.
-   Dit is er veranderd op het gebied van seks door de coronacrisis: Seks in tijden van het coronavirus.

Bron: NOS 
Auteur: Anouk Bruel