Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zomer op komst met wespenplagen: dit is waarom

We mogen ons opmaken voor een zomer met flink wat wespenplagen, blijkt uit onderzoek. Dit heeft te maken met het rustige en warme voorjaarsweer. Met name in september moet je rekening houden met enorme wespenoverlast. Waarom dit eigenlijk best goed nieuws is en waar dit aan ligt, lees je in dit artikel.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

De hoeveelheid wespen in de zomer hangt af van het weer

Herinner jij je nog hoeveel wespen er vorig jaar waren? Als je het even niet meer weet: in 2021 waren er heel weinig wespen. Het was toen erg koud, nat en winderig in het voorjaar, waardoor wespen zich liever niet lieten zien en zich niet voortplantten. Dit jaar is het eigenlijk het tegenovergestelde: het is een rustig, warm voorjaar geweest. Dit zie je gelijk terug in de groei en ontwikkeling van insecten. Deze gaan ontzettend hard! 

De overlast van muggen en wespen gaat hand in hand. Wespen vangen kleine insecten, waaronder muggen, en brengen deze naar hun nest als voedsel voor hun larven. Lees: hoe meer muggen, hoe meer wespen. 

Grote hoeveelheid wespen verwacht in zomer 2022

Al in februari werden de eerste meldingen gedaan van een wespennest. Dat is best bijzonder, want normaliter zie je ze pas veel later in de lente. Bij een hogere temperatuur en een zonnetje, denken koninginnen van wespenkolonies dat het al tijd is om hun nest te beginnen. Het is momenteel erg droog, waardoor er nog meer wespen komen. Als er wat stortbuien zijn, verdrinken veel koninginnen en beginnende nesten. Of de plaag nog groter wordt, hangt af van het Nederlandse weer.

Waarom een wespenplaag niet per definitie slecht is

Wie denkt aan een wespenplaag, denkt al snel aan een hinderlaag. Dit is totaal niet aan de orde, want je moet juist blij zijn met zo’n grote hoeveelheid wespen. Zonder al deze wespen had je enorm veel last gehad van insecten. Bedenk dat een volwaardig wespennest rond de 100.000 insecten per dag kan vangen. Hoe meer wespen, hoe minder andere insecten en muggen. Hoeveel muggenbulten kan dat schelen? Tot slot: een wesp is er nooit op uit om je te steken. Hij vindt alleen je eten en drinken lekker! 

Wat te doen bij wespenoverlast?

Spring jij direct op, om gillend rondjes te rennen, zodra je een wesp in het vizier krijgt? Je bent echt niet de enige. Hoe houd je wespen uit je buurt? En wat moet je vooral níet doen? Het belangrijkste is dat je rustig blijft. Lees hier een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat wespen niet meer bij je in de buurt komen en hoe je ze verjaagt en bestrijdt. 

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal