Draai voor klassieke weergave

Hoe betrouwbaar zijn weersvoorspellingen?

Er zijn niet alleen steeds meer 14-daagse weersvoorspellingen. Tegenwoordig kun je ook verwachtingen voor een maand of een seizoen vooruit bekijken. Je hebt vast weleens gemerkt dat deze weersvoorspellingen nogal kunnen veranderen. Daarom de hamvraag: Tot hoeveel dagen is een weersvoorspelling betrouwbaar? 

Één ding is zeker: de betrouwbaarheid van weersvoorspellingen is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Handig, want daardoor kun jij makkelijk aflezen of je de buurtbarbecue in de tuin kunt organiseren of dat je het beter naar binnen kunt verplaatsen. Nu wil je alleen nog weten hoe ver van tevoren je de weersvoorspellingen moet controleren. 

Hoe betrouwbaar zijn weersvoorspellingen?

Hoe betrouwbaar de voorspelling is, hangt af van hoe ver je vooruitkijkt. Hoe minder ver de voorspelling, hoe betrouwbaarder het is. Tot 3 dagen vooruit is het weer met 98% zekerheid te voorspellen. Tot 5 dagen vooruit is dat met 92%. Bij een weersverwachting van 7 dagen vooruit daalt die betrouwbaarheid naar 75%. En vanaf 10 dagen is de gemiddelde betrouwbaarheid minstens 45%. 

Hoe betrouwbaar zijn maand- en seizoensverwachtingen?

Doordat de weermodellen met de jaren beter worden, kunnen er ook maand- en seizoensverwachtingen worden gedaan. De exacte details zijn een paar weken of maanden van tevoren niet te voorspellen. Of er een plaatselijke bui zal plaatsvinden in de ochtend of dat de zon ’s middags doorkomt, is dus maar de vraag. Wel kan er een schatting worden gemaakt van bijvoorbeeld de temperatuur en de windkracht. Volgens het platform Weeronline komt ongeveer 60% van hun weersverwachtingen op basis van maand of seizoen daadwerkelijk uit. 

Wat geeft de pluim van een weersverwachting aan?

De weer- en klimaatpluim is een interactieve grafiek die de verwachting voor temperatuur, neerslag, wind en sneeuw laat zien. Bij een extreme verwachting geeft de pluim een blauw of rood bolletje aan. Blauw als het om extreem lage temperaturen gaat; rood als het om extreem hoge temperaturen gaat. Dit geeft dus niet de zekerheid van een verwachting aan.

Kan ik mijn weerapp vertrouwen?

Er zijn een heleboel weerapps die je op je smartphone of tablet kunt downloaden om het weer bij te houden. Het verschil tussen weerapps en de gegevens van meteorologen is dat weerapps zijn gebaseerd op één Amerikaans model, terwijl meteorologen berekeningen maken op basis van verschillende weercomputers. Dit is ook de reden dat de voorspelling van een online weerapp nogal vaak kan veranderen. Of je het kunt vertrouwen, is dus een lastige vraag. Op het laatste moment weten ze de meest recente gegevens te tonen, maar de verwachtingen zijn niet vergelijkbaar met die van meteorologen.

Wordt het volgens de pluim van weersverwachtingen extreem warm de komende dagen? Zo bereid jij je voor op een hittegolf. En als het juist koud en nat wordt, zit je met deze dagjes weg goed.

Bronnen: Noodweer, Weeronline, NOS
Auteur: Anouk Bruel