Ga naar de inhoud

Tips om een sterk wachtwoord te maken én te onthouden


Wachtwoorden beheren. Hoe kun je een slim wachtwoord kiezen en deze veilig opslaan of onthouden, zodat hackers niet in jouw mailbox en online betalingen kunnen komen? Deze vier tips helpen bij het kiezen van een sterk wachtwoord en het wachtwoord vervolgens niet te vergeten.

Stap 1. Een sterk wachtwoord maken

Maak een sterk wachtwoord om te voorkomen dat hackers binnen enkele minuten jouw wachtwoord hebben gekraakt. Een cijferreeks, een woord of een combinatie van voornaam en geboortedatum zijn met de nodige computerprogramma’s eenvoudig te achterhalen. Kies daarom niet een wachtwoord als: 12345, Hond of Inge1962. Om een sterk wachtwoord te maken, ga je voor zes tot acht willekeurige letters en cijfers, met leestekens. Soms is dit zelfs verplicht bij het maken van een account.

Stap 2. Een sterk wachtwoord onthouden

Een sterk wachtwoord met speciale tekens en hoofdletters is lastiger te onthouden dan simpelweg je voor- en achternaam. Je kunt het jezelf wel makkelijker maken door een bepaalde volgorde aan te houden. Zo’n volgorde is bijvoorbeeld [Geboortedatum huisdier][Leesteken][Website][Eerste postcode]. Voor Facebook kom je dan uit op: 13032003#Facebook1053AB en voor Google op: 13032003#Google1053AB. Of gebruik een zin als wachtwoord, met minimaal vier woorden, zoals; IkHoudVan7Kruiden!. Het is goed om voor verschillende platformen ook verschillende wachtwoorden aan te houden, zodat een hacker niet na één keer je wachtwoord achterhalen bij al jouw online activiteiten kan. 

Stap 3. Meerdere sterke wachtwoorden beheren

Om meerdere sterke wachtwoorden te beheren én vooral niet te vergeten, moet je ze toch ergens noteren. Wachtwoorden noteren op briefjes en in notitieboekjes pakt vaak niet goed uit. Briefjes raken constant kwijt, het ene wachtwoord staat in het ene kladblok, het andere wachtwoord in het andere. En waar had je dat belangrijke notitieblok ook alweer opgeruimd? Precies, niet de beste oplossing dus. 

Je kunt op je laptop een Excel of Word bestand aanmaken, beveiligd met een sterk wachtwoord. Hierin kun je per website noteren welk wachtwoord je hebt gebruikt en hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden, namelijk dat van het bestand. Dit geldt ook wanneer je een wachtwoordmanager gebruikt zoals het programma Ensass of de app LastPass. Je kunt het gratis downloaden en elke website die je gebruikt koppelen. Zo worden jouw wachtwoorden bewaard in de online kluis en hoef je alleen het LastPass wachtwoord te onthouden.

Wil je nóg een stapje verder gaan, dan kun je ook een tweefactorauthenticatie toevoegen aan je bestanden. Dit wordt vooral aangeraden om je e-mailadres extra goed te beschermen. Naast je wachtwoord gebruik je dan een tweede middel om je te identificeren:

  • Bijvoorbeeld het ontvangen van een sms via je mobiele telefoon. Dit komt je misschien wel bekend voor bij het gebruik van DigiD.
  • Een app die een code genereert, zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator
  • Op twofactorauth.org vind je een overzicht van websites die tweefactorauthenticatie ondersteunen.

Stap 4. Een wachtwoord laten onthouden

Veel internetbrowsers vragen of ze je wachtwoord mogen onthouden. De eerstvolgende keer dat je de website bezoekt, word je – bij toestemming – automatisch ingelogd. Dat scheelt tijd en natuurlijk het onthouden van je wachtwoord. Zorg er wel voor dat je dit alleen op je eigen computer doet. Anders zou je ingelogd blijven staan op andere apparaten en hoeven andere gebruikers je wachtwoord niet eens meer te kraken. 

Tenslotte: maak het hackers niet te makkelijk en verander je wachtwoorden minimaal één keer per jaar. Pas het bestand aan waarin je wachtwoorden staan opgeslagen en maak opnieuw gebruik van bovenstaande tips.

Benieuwd hoe veilig het is om buitenshuis gebruik te maken van een openbare wifi-netwerk? Zo maak je veilig gebruik van een openbaar wifi-netwerk.

Meer over: