Draai voor klassieke weergave

Vuurwerk en huisdieren, dit kun je 't beste doen

Gezellig hoor oudejaarsavond, maar dat vuurwerk vind niet iedereen even fijn. Vooral wanneer je ook nog eens een huisdier hebt die doodangsten uitstaat met al dat geknal. Met onderstaande tips heb jij en een gelukkig huisdier en het minste last van vuurwerkgeluiden op oudejaarsavond.

Vanaf hoe laat mag vuurwerk worden afgestoken

Ga alleen op pad vóór 18.00 uur, want vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 en 1 januari 02:00 uur. Wil je graag nog even langs een familielid of iemand anders? Zorg er dan voor dat je dit vóór zes uur ’s avonds doet. Hierna zal het vuurwerkgeweld pas losbarsten.

Ga naar een vuurwerkvrij park

Er zijn een heleboel vakantieparken in Nederland die op 31 december een vuurwerkvrij beleid hebben. Een fijne plek om naartoe te gaan als je oud en nieuw op een rustige manier (of helemaal niet) wilt vieren. Goed nieuws, want huisdieren zijn hier ook welkom: dus als je een bange hond of kat hebt, is dit ook een ideale oplossing. Deze parken zijn vaak wel ver vóór 31 december al volgeboekt, wees er dus op tijd bij.

Ga naar een vuurwerkvrije zone

Veel steden hebben een vuurwerkvrije zone ingeroepen. Vaak is dit in het centrum of andere drukke straten, omdat het gevaarlijk is om vuurwerk af te steken op plekken waar veel mensen samenkomen. Op deze vuurwerkvrije zones wordt toezicht gehouden door beveiligers en buitengewoon opsporingsambtenaren. Veiligheid gegarandeerd!

Vier oud en nieuw ergens anders

Er zijn ook andere plekken waar je oud en nieuw kunt vieren waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Attractiepark De Efteling heeft bijvoorbeeld ieder jaar een speciaal evenement op oud en nieuw, waar je tot middernacht in het park mag verblijven. Om stipt twaalf uur zal er wel een georganiseerde vuurwerkshow bij de ingang zijn, maar daar blijft het ook bij. Daarvoor kun je genieten van een vuurwerkvrije avond.

Zo hebben je huisdieren het minste last van vuurwerk

Zo vervelend als jij vuurwerk vindt, zo bang kunnen huisdieren ervan worden. Knaagdieren kunnen zelfs van schrik een hartaanval krijgen, maar ook honden en katten vinden het geknal meestal geen pretje. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de stress bij je viervoeter te verminderen.

 1. Laat ze onder geen beding alleen, dit zal de stress alleen maar verhogen.
 2. Je kunt van tevoren oefenen door vuurwerkgeluiden af te spelen voor je huisdier. Begin met een laag volume, zet het geluid steeds iets harder, tot ze er niet meer van schrikken.
 3. Laat je hond op tijd uit. Dan hoef je niet meer naar buiten op het moment dat er vuurwerk afgestoken wordt. 
 4. Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar houdt de kat op oudejaarsavond binnen voor zijn eigen veiligheid.
 5. Zorg voor plekjes waar je hond of kat kan schuilen, zoals donkere en kleine hoekjes. Katten voelen zich bijvoorbeeld vaak fijn in een kartonnen doos.
 6. Zorg dat ramen en deuren gesloten zijn om het geluid van het vuurwerk te minimaliseren.
 7. Sluit de gordijnen en zet de televisie of radio aan: dit zal afleiden van het geluid buiten. Dit is voor jezelf natuurlijk ook fijn, als je geen liefhebber bent. 
 8. Blijf zelf zo rustig mogelijk.
 9. Doe leuke spelletjes met je huisdier om ze af te leiden.
 10. Straf je huisdier nooit wanneer ze een angstige reactie hebben.
   

Auteur: Quirine Brouwer