Draai voor klassieke weergave

Vuurwerk en huisdieren, dit kun je 't beste doen

Oudejaarsavond is altijd heel gezellig, maar dat vuurwerk vindt niet iedereen even fijn. Vooral wanneer je ook nog eens een huisdier hebt die doodsangsten uitstaat met al dat geknal. Met onderstaande tips heb jij en een gelukkig huisdier en het minste last van vuurwerkgeluiden op oudejaarsavond.

Vuurwerk óók dit jaar verboden 

De verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt net als vorig jaar de komende jaarwisseling verboden. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met dit tijdelijke verbod. 

Carbidschieten wordt per gemeente bepaald of dit toegestaan is en wensballonnen worden al een tijdje afgeraden vanwege brandgevaar. 

Welk vuurwerk is wel toegestaan?

Fop- en schertsvuurwerk wel toegestaan, dat valt onder de categorie 'klein vuurwerk'. Iedereen vanaf 12 jaar en ouder mag sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Het wordt vaak onterecht kindervuurwerk genoemd. Ondanks dat het 't minst gevaarlijke vuurwerk is, gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Omdat ze meer dan 1000 graden kunnen worden veroorzaken sterretjes toch brandwonden. Met een vuurwerkbril, aansteeklont en voldoende afstand voorkom je zoveel mogelijk een ongeluk(je)!

Vuurwerkshows gemeenten

Er zijn een hoop gemeenten in Nederland die op 31 december 2021 wel vuurwerk afsteken. Een fijne plek om naartoe te gaan als je oud en nieuw toch met vuurwerk wilt vieren. Wil je weten of jouw gemeente een vuurwerkshow organiseert? Neem dan een kijkje op hun website.

Zo hebben je huisdieren het minste last van vuurwerk

Zo vervelend als jij vuurwerk vindt, zo bang kunnen huisdieren ervan worden. Knaagdieren kunnen zelfs van schrik een hartaanval krijgen, maar ook honden en katten vinden het geknal meestal geen pretje. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de stress bij je viervoeter te verminderen.

  1. Laat ze onder geen beding alleen, dit zal de stress alleen maar verhogen
  2. Je kunt van tevoren oefenen door vuurwerkgeluiden af te spelen voor je huisdier. Begin met een laag volume, zet het geluid steeds iets harder, tot ze er niet meer van schrikken
  3. Laat je hond op tijd uit. Dan hoef je niet meer naar buiten op het moment dat er vuurwerk afgestoken wordt
  4. Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar houdt de kat op oudejaarsavond binnen voor zijn eigen veiligheid
  5. Zorg voor plekjes waar je hond of kat kan schuilen, zoals donkere en kleine hoekjes. Katten voelen zich bijvoorbeeld vaak fijn in een kartonnen doos
  6. Zorg dat ramen en deuren gesloten zijn om het geluid van het vuurwerk te minimaliseren
  7. Sluit de gordijnen en zet de televisie of radio aan: dit zal afleiden van het geluid buiten. Dit is voor jezelf natuurlijk ook fijn, als je geen liefhebber bent
  8. Blijf zelf zo rustig mogelijk
  9. Doe leuke spelletjes met je huisdier om ze af te leiden
  10. Straf je huisdier nooit wanneer ze een angstige reactie hebben

Lees ook:

Bronnen: Rijksoverheid, NOS

Auteur: Quirine Brouwer