Draai voor klassieke weergave

Manieren om nieuwe vrienden te maken als volwassene

Naarmate we ouder worden, krijgen de meeste mensen steeds minder vrienden. Doordat het leven steeds constanter wordt, leer je minder snel nieuwe mensen kennen en raak je makkelijker van oude vrienden vervreemd. En dat kan er soms toe leiden dat je vriendenkring ineens wel heel klein wordt. Zonde, want uit onderzoek blijkt dat vrienden heel goed zijn voor zowel je geestelijke als je lichamelijke gezondheid.

Gelukkig geeft Margriet.nl je een aantal tips waarmee je ook op volwassen leeftijd makkelijk nieuwe vrienden maakt.

1. Neem het initiatief

Laten we eerlijk zijn, wanneer je veertig of vijftig bent ontmoet je minder snel nieuwe mensen dan tijdens je studententijd. Maar dat wil niet zeggen dat je je helemaal nooit meer aan iemand voorstelt. Heb je een leuk gesprek met iemand en heb je het gevoel dat het tussen jullie klikt? Schroom dan niet en neem gelijk het initiatief. Laat je niet weerhouden door de angst dat je raar overkomt. Veel mensen zien het als een compliment als een ander hen beter wil leren kennen. De kans dat er een positieve reactie uitrolt is dus heel groot!

2. Kijk goed naar je huidige netwerk

Wil je nieuwe mensen leren kennen? Dan kun je gebruikmaken van allerlei speciale Facebookgroepen of apps waarbij je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Maar vergeet ook niet om eens goed naar je bestaande netwerk te kijken. Grote kans dat zich hier al een potentiële vriend of vriendin bevindt. “Vaak lopen we mogelijke vriendschappen mis uit zelfingenomenheid, luiheid of angst voor afwijzing”, zegt de Britse relatietherapeute Barbara Bloomfield. Wat dacht je bijvoorbeeld van de buurvrouw? Of misschien is er wel een collega of iemand uit je sportklas met wie je goed op kunt schieten. “Maak gebruik van de relaties die je al hebt. Zo kun je op een makkelijke en vaak verrassend leuke manier nieuwe vrienden maken als volwassene,” legt Bloomfield uit.

3. Zoek naar een bindende factor

Probeer je tijdens een koetjes-en-kalfjes gesprek bij het koffieapparaat op je werk eens wat beter in een collega te verdiepen. Vaak gaan deze gesprekken alleen over luchtige onderwerpen, maar door hier wat serieuzer op in te haken, kun je iemand al snel écht leren kennen. Op die manier vind je makkelijk een bindende factor. Wanneer je actief luistert en veel vragen stelt, voelt je gesprekspartner zich gehoord én zul je veel sneller een interessant gesprek met elkaar hebben. En de kans is groot dat er dan op termijn een mooie vriendschap uitrolt.

4. Stel jezelf open

Naast dat het goed is om oprechte interesse te tonen in anderen, is het ook verstandig om jezelf open te stellen. Door je persoonlijke ervaringen met anderen te delen zorg je ervoor dat anderen zich op hun beurt meer verbonden voelen met jou. Let wel, het is de bedoeling dat je dit kunt doseren. Wanneer je je helemaal afsluit is het niet goed, maar te veel emotionele uitbarstingen zijn natuurlijk ook niet wenselijk.

5. Trek niet te snel conclusies

Of je wel of niet een klik met iemand hebt, is in veel gevallen al binnen een fractie van een seconde duidelijk. Maar soms kan het ook zo zijn dat het even duurt voor je die gemeenschappelijke factor hebt gevonden. Bovendien is het heel goed mogelijk dat je hele goede vrienden kan worden met iemand met wie je in eerste instantie niks gemeen hebt. “Mensen met wie je op het eerste zicht weinig gemeen hebt, kunnen voor een fris perspectief zorgen”, zegt Bloomfield. “Je komt hierdoor op nieuwe plekken of leert andere mensen kennen met wie het misschien juist goed blijkt te klikken.” Geef het tijd en wie weet groeit die ene vage kennis uit tot een dierbare hechte vriendschap.

Benieuwd naar welke sterrenbeelden de beste vriendschapsmatch voor jou zijn? Lees dan hier verder.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl