Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vijftigplusser past vakantie aan omstandigheden aan

Coronapandemie of niet, tenminste de helft van de vijftigplussers verwacht dit jaar nog lekker op vakantie te gaan. Wel passen ouderen hun vakantieplannen aan de omstandigheden aan. Twee derde wil in eigen land blijven, het vliegtuig wordt gemeden en ruim de helft van de vakantiegangers beslist pas kort van tevoren wanneer ze vertrekken. Dat blijkt uit Vakantie en Uitjes 2020, een kwantitatief onderzoek onder vijftigplussers in opdracht van Startpagina en Bureauvijftig.

Van flink wat vijftigplussers zijn de vakantieplannen in de war gegooid door (de maatregelen tegen) het coronavirus: bij 42% gaat een vakantie helemaal niet door, bij 21% is deze gewijzigd, bijvoorbeeld uitgesteld of ingekort. De helft van de vijftigplussers verwacht echter dit jaar nog op vakantie te gaan. Van deze groep wil 67% in eigen land blijven. Slechts 3% wil naar een land buiten Europa. Verder verwacht 46% van de respondenten korter op vakantie te gaan dan gepland.

Geen vliegtuig en drukke toeristische attracties dit jaar

De auto is een populair vakantievervoermiddel: 70% zegt hiervoor te kiezen. Slechts 10% wil met het vliegtuig. Wat opvalt, is dat de helft van de reizigers zo kort mogelijk van tevoren de vertrekdatum bepaalt. En een flinke meerderheid heeft zich voorgenomen om bepaalde plekken te mijden, zoals grote steden en drukke toeristische attracties (musea, pretparken of bezienswaardigheden).

Voorzorgsmaatregelen

Ook bij dagjes uit passen vijftigplussers hun gedrag aan. Ruim de helft verwacht dit jaar sowieso minder vaak een dagje uit te gaan. Wie wel gaat, neemt voorzorgsmaatregelen: 51% neemt een mondkapje mee voor het geval dát, 11% zet dit ook structureel op en 41% van de mensen neemt desinfecterende handgel mee.

Een ander punt is met wie je een dagje eropuit gaat, gezien het risico op besmetting. Van de vijftigplussers die graag met vrienden of vriendinnen eropuit gaan, verwacht 43% dit minder vaak te doen dan in de maanden vóór de versoepelingen van de coronamaatregelen; van de vijftigplussers die gewend zijn regelmatig met de kleinkinderen op stap te gaan, verwacht 36% dat dit er minder van komt dan in de maanden voor de versoepelingen. Van de vijftigplussers die wel eens solo uitstapjes maken, denkt een derde dit in de huidige situatie vaker te gaan doen.

Angst voor besmetting

Ruim een kwart van de vijftigplussers maakt zich (erg veel) zorgen over het risico om tijdens een dagje uit besmet te raken. Vooral zestigers lijken zich hierover zorgen te maken. Op de vraag wanneer men verwacht weer normaal op vakantie te kunnen gaan, noemt de helft van de vijftigplussers het voorjaar dan wel zomer van 2021. Verder is 8% van mening dat de manier waarop wij op vakantie gaan voor altijd is veranderd.

Over het onderzoek van Startpagina en Bureauvijftig

Het onderzoek Vakantie en Uitjes 2020 is uitgevoerd tussen 14 juli en 20 juli door Ruigrok NetPanel, in opdracht van Bureauvijftig en Startpagina. De doelgroep bestaat uit Nederlanders van 50 jaar en ouder en de steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Representativiteit is verkregen door middel van stratificatie van de steekproef vooraf, en een weging van de resultaten achteraf. Als steekproefkader is gebruikgemaakt van het Nationale 50plus Panel en NetPanel, het online consumentenpanel van Ruigrok NetPanel. In totaal hebben n=1.140 respondenten van 50 jaar en ouder de online vragenlijst ingevuld.