Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vierdaagse Nijmegen wordt Driedaagse: eerste dag geschrapt vanwege de hitte

De eerste wandeldag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat niet door. Vanwege de verwachte tropische temperaturen vindt de organisatie het niet verantwoord om mensen op dinsdag te laten lopen. Dit is een heel bijzonder besluit.

Wat dit inhoudt voor de rest van het evenement en wanneer de Vierdaagse nog meer niet doorging, lees je in dit artikel.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Vierdaagse Nijmegen wordt Driedaagse

Het besluit was luid en duidelijk: de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat niet door vanwege het weer. Er is nog gekeken naar alternatieve scenario’s, zoals het vroeger starten of het inkorten van de routes. Dit was echter volgens de marsleider Henny Sackers niet toereikend. Een historisch, maar logisch besluit. Volgens hem worden de omstandigheden zelfs nog slechter dan 16 jaar geleden. In 2006 werd het 32 graden en kwamen er 2 lopers om het leven en werden vele anderen onwel. Met de verwachte temperaturen van boven de 35 graden, staat het besluit van Sackers vast. Daarom bestaat de Vierdaagse dit jaar uit 3 dagen.

Dit is nog nooit eerder gebeurd en is daarom een historische gebeurtenis. Vanwege de afgegeven vergunning is het niet mogelijk om het wandelevenement 4 dagen te lopen door het evenement met 1 dag te verlengen en zaterdag verder te gaan. Daarnaast rekenen vrijwilligers erop dat zij vrijdag weer naar huis kunnen.

Code rood afgegeven

Dit besluit is genomen naar aanleiding van het advies van het weeradviesteam van de Vierdaagse. Dit team bestaat onder andere uit een meteoroloog en fysioloog en heeft in nauw overleg met het rode Kruis besloten om code rood uit te brengen. Dinsdag kan het in Nijmegen wel 39 graden worden. Veel te warm én onverantwoord om te lopen. Het zijn zelfs de warmst gemeten temperaturen ooit tijdens de Vierdaagse.

Een vloek op de 104e editie

Dat de 104e editie alweer niet onder normale omstandigheden plaats kan vinden, is nu al voor de derde keer. De afgelopen 2 jaar werd het evenement afgelast vanwege de toen geldende coronamaatregelen en dit jaar gooien de tropische temperaturen roet in het eten. De rest van de week blijft het ook warm, maar de temperaturen zijn dan niet meer zo extreem. Naar verwachting wordt het woensdag 28 graden in Nijmegen. Let wel op, vanwege de hoge luchtvochtigheid kan het wat benauwd aanvoelen. Er worden daarom langs het wandelparcours veel waterposten neergezet. Verder zijn de vrijwilligers goed ingelicht over eventuele hitteverschijnselen bij lopers.

Noodverordening in Nijmegen

Daarnaast geldt in Nijmegen ook een noodverordening. Dit heeft niets te maken met de hitte, maar met de geplande boerenacties. Deze maatregel is sinds 15 juli van kracht en geldt tot zaterdag 23 juli. Met deze noodverordening mogen de autoriteiten strenger optreden dan volgens de normale wet mag. Denk aan een plek ontruimen of straten afsluiten.

De Nijmeegse Vierdaagse ging al vaker niet door

De Nijmeegse Vierdaagse wordt al sinds 1909 elk jaar gelopen. De Vierdaagse begon oorspronkelijk als een militaire oefenmars om de conditie bij militairen op te bouwen. Er liepen toen 10 burgers mee. Nu is het omgekeerd. Er doen voornamelijk burgers mee, maar er loopt alsnog een grote groep militairen mee. Door de jaren heen is het historische loopevenement al vaker niet doorgegaan. Hieronder een overzicht.

 • 1914 - Eerste Wereldoorlog
 • 1915 - Eerste Wereldoorlog
 • 1940 - Tweede Wereldoorlog
 • 1941 - Tweede Wereldoorlog
 • 1942 - Tweede Wereldoorlog
 • 1943 - Tweede Wereldoorlog
 • 1944 - Tweede Wereldoorlog
 • 1945 - Tweede Wereldoorlog
 • 2006 - Afgelast na eerste dag vanwege de hitte
 • 2020 - Coronacrisis
 • 2021 - Coronacrisis

Advies organisatie: ga niet op eigen houtje lopen

Tot slot wil Marsleider Sackers iedereen ten strengste afraden om dinsdag toch op eigen gelegenheid te gaan lopen. Er is geen enkele voorziening onderweg en er is geen medische zorg. Voor het kruisje, hoef je het ook niet te doen. Alle lopers krijgen na de 3 succesvolle dagen wandelen wel een Vierdaagsekruisje. Omdat de reglementen voorzien in 1 dag uitval, heeft iedereen toch recht op deze officiële onderscheiding.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal