Draai voor klassieke weergave

6 tips voor een veilig gebruik van social media

Sociale media zijn hartstikke handig en leuk! Het helpt ons om in contact te blijven met familie en vrienden en om op de hoogte te blijven van wat zij meemaken. Daarnaast kunnen we er zelf leuke foto’s en updates op delen en spelletjes op spelen. Wel is het belangrijk om te weten hoe je social media gebruikt op een veilige manier. Daarom geven we je graag zes handige tips om verstandig met social media om te gaan.

1. Log niet in zonder wachtwoord

Bij Facebook is het tegenwoordig mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen, als je al eerder ingelogd bent geweest op je apparaat. Je hoeft slechts op je profielfoto te klikken. Het is veiliger om deze optie uit te schakelen en voor inloggen met een wachtwoord te kiezen. Zo is je profiel een stuk beter beveiligd. Ga naar ‘instellingen’ en kies voor ‘beveiliging en aanmelden’. Klik onder ‘aanmelden’ op ‘aanmelden met je profielfoto’. Hier kan je het aanmelden met profielfoto uitschakelen.

2. Eens online, altijd online

Wees je ervan bewust dat iets dat je online zet, bijvoorbeeld een foto, soms voor altijd online kan blijven staan. Zelfs als je de foto weer verwijdert, kan deze op het internet rond blijven zwerven. Stel jezelf daarom de volgende vraag: vind ik het erg als deze foto over een aantal jaar nog op het internet te vinden is? Staan er anderen op de foto? Vraag dan toestemming voordat je deze foto online plaatst. Doe dit vooral wanneer er kinderen op de foto staan.

3. Kies je eigen publiek

We weten inmiddels dat het niet slim is om op social media te laten merken dat je niet thuis of op vakantie bent. Een manier om toch vakantieupdates te kunnen delen, is door per bericht te selecteren wie het mag zien. Op Facebook kan je bijvoorbeeld kiezen of je bericht openbaar is en dus door iedereen bekeken mag worden of dat alleen vrienden dit mogen zien. Lees hier hoe je makkelijk kan instellen met wie je je bericht deelt.

4. Persoonlijke gegevens

Vul niet teveel persoonlijke gegevens in op social media, zoals je adres of telefoonnummer. Ook deze informatie kan op het internet rond gaan zwerven. Op verschillende social media kanalen kun je je privacy-instellingen aanpassen. Controleer deze regelmatig. Doe je vaak spelletjes op Facebook? Ook de makers van deze spelletjes vragen je vaak om je persoonlijke gegevens. Vul dit niet klakkeloos in, omdat je graag verder wil spelen. Bedenk eerst goed of je wil dat de makers van het spel deze gegevens van jou hebben.

5. Contacten

Wees kritisch over wie je toevoegt op social media. Het lijkt misschien leuk om zoveel mogelijk vrienden op Facebook te hebben, maar daar schuilt gevaar in. Accepteer niet ieder vriendschapsverzoek dat je krijgt, maar controleer goed of het echt iemand is die je kent en dat het geen nep account is. Dit kunnen namelijk mensen met kwade intenties zijn. Wil je zakelijk en prive gescheiden houden? Geef dan, zoals bij punt 3 genoemd, per update aan met wie je deze wil delen. Je voorkomt dat informatie bij de verkeerde persoon terecht komt door een privé update niet met je zakelijke contacten te delen.

6. Log niet in middels Facebook

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je downloadt een app en moet daarvoor een account aanmaken. Maar behalve de optie om je te registreren, kan je ook kiezen voor ‘inloggen met Facebook’. Zo ben je niet minutenlang bezig met het invullen van allerlei gegevens. Kijk hiermee uit! Dit bespaart je misschien tijd en moeite, maar je geeft de appmakers hiermee veel meer gegevens dan nodig is. Sommige apps zijn speciaal gemaakt om zoveel mogelijk persoonsgegevens te verzamelen en zijn er daarom juist blij mee als jij voor ‘inloggen met Facebook’ kiest. Om te voorkomen dat jouw gegevens in verkeerde handen terecht komen, kan je dit dus beter niet doen.

Auteur: Tara Stokdijk