Draai voor klassieke weergave

Zo ga je veilig op pad met een e-bike

E-bikes zijn razend populair. Het aantal verkochte elektrische fietsen per jaar groeit nog steeds. Van alle Europese landen worden er in ons kleine landje zelfs de meeste e-bikes verkocht. Dat is nog niet zo gek, want het kopen van een e-bike wordt door onze overheid gestimuleerd met behulp van het fietsplan. E-bikes zijn echter niet zonder gevaren. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Om veilig op pad te kunnen met een e-bike hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet. 

Oefen in een rustige omgeving 

Lees eerst de handleiding van de e-bike goed door voordat je de weg op gaat, zodat jij je bewust bent van alle knopjes. Goede voorbereiding is immers het halve werk. Daarnaast is het handig om je te laten instrueren door de fietsenmaker en even te oefenen in een rustige omgeving, voordat je de drukke weg op gaat. Zo raak je alvast een beetje gewend aan de e-bike.

Opstappen en afstappen

De meeste ongelukken met een fiets (elektronisch of niet) gebeuren tijdens het op- en afstappen. Zorg ervoor dat jouw e-bike op een normale stand staat wanneer je op- en afstapt. Op deze manier voorkom je gemakkelijk een hele hoop ellende én verklein je de kans op een ongeluk of misstap.

Juiste zadelhoogte instellen 

Om veilig op- en af te kunnen stappen is het daarnaast belangrijk dat je zadel op de juiste hoogte afgesteld is. Wanneer het zadel te hoog staat, kun je zadelpijn en blessures oplopen. Je schuift dan namelijk over het zadel. Daarnaast moet jouw wervelkolom onnodige zijwaartse bewegingen maken. Dit resulteert in pijn in de onderrug. Als jouw zadel te laag staat, dan kunnen jouw benen niet genoeg strekken. Dat kan vervolgens spierpijn veroorzaken. Door vooraf de e-bike goed af te stellen, voorkom je eenvoudig deze klachten.

Rustig door de bocht

Naast de juiste hoogte is ook het maken van bochten belangrijk als je veilig op pad wilt gaan met een e-bike. Wanneer je een bocht maakt, heb je namelijk veel meer kans om te vallen. Bewaar daarom altijd de controle over de e-bike in bochten. Hier kun je gerust eerst een beetje op oefenen in een rustige omgeving.
Tip: Stop met trappen zodra je een bocht maakt. Hierdoor ga je niet onverwachts sneller dan gepland en kun je je balans beter behouden.

Inhaalmanoeuvres

Met een e-bike rijd jij natuurlijk veel sneller dan gewone fietsers. De situatie dat je iemand wilt inhalen zal zich daarom vaak voordoen. Bij het inhalen moet je echter goed uitkijken. Juist op dit moment kun je namelijk uit balans raken. Wees daarom hierbij extra alert. Een andere tip is om degene voor je te waarschuwen door even te bellen. Zo voorkom je dat iemand schrikt, wanneer jij in een rap tempo voorbij schiet. 

E-bikes niet opvoeren 

De laatste tip die we geven om veilig op pad te gaan met een e-bike zal niet voor iedereen gelden, maar desondanks willen we er even bij stilstaan. Voer een e-bike niet op. Niet alle e-bikes kun je opvoeren, maar de elektrische fietsen met een middenmotor hebben die mogelijkheid wel. Op een fiets ben je überhaupt al kwetsbaar in het verkeer, laat staan wanneer je op een opgevoerde e-bike met  een nóg hogere snelheid fietst. 

Belangrijke redenen om jouw e-bike niet op te voeren: 

  1. Je bent niet meer verzekerd - voor schade of letsel - zodra er iets gebeurt.
  2. Jouw e-bike is niet gemaakt voor zulke hoge snelheden. Hierdoor kan de fiets sneller kapot gaan.

Dit artikel is in samenwerking met Blauwe Monsters tot stand gekomen.