Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De mooiste vakantieplekken in Duitsland

In samenwerking met:

Duitsland is een ideaal vakantieland. Het is lekker dichtbij, ontzettend divers en er is veel moois te zien en te doen. Wij geven je tips over de mooiste plekken in Duitsland. Zo wordt jouw vakantie in Duitsland een gegarandeerd succes.

De Oostzeekust

De Duitse keizers uit de 19e eeuw wisten het al: de Oostzeekust is prachtig met uitgestrekte stranden en mooie rotswanden. Hier bouwden zij hun statige zomerverblijven. De Oostzee heeft tal van eilanden met allemaal hun eigen sfeer en charme. Je waant je op het eiland Usedom in de tijd van belle époque met statige villa’s en herenhuizen.

Het meest interessante eiland is Rügen. De strandliefhebber vindt hier hagelwitte stranden bij chique badplaatsen en statige pieren. Hier liggen ook de mooiste krijtsteenrotswanden langs de kust. In het Nationaal Park Jasmund geniet je van het mooiste uitzicht op imposante Königsstuhl, een 120 meter hoge krijtrots.

Wil je daarnaast nog een paar prachtige steden in de regio bezoeken? Laat je dan verrassen door de schoonheid van de Hanzesteden Lübeck en Rostock.

Moezelvallei

De mooiste rivier van Duitsland is de Moezel. De rivier slingert zich een weg door een heuvelachtig landschap. Op de toppen staan de mooiste kastelen. En prachtige steden met een enorme historie liggen nabij. De wijnliefhebber geniet hier van de beste Riesling.

Op de steile hellingen langs de Moezel bouwden de vorsten hun kastelen. Strategisch gelegen en daardoor goed beschermd. Daarom kun je nu genieten van ontelbare romantische kastelen en burchten. Het zijn er te veel om allemaal te bezoeken, maar één mag je zeker niet vergeten: Burcht Eltz in Wierschem. Wat een pracht en praal!

Rondom de Moezel liggen heerlijke stadjes, vol vakwerkhuizen en intieme pleintjes. Trier is de oudste stad van Duitsland. De Romeinen noemden het hun “tweede Rome”. De stad heeft ontelbare gebouwen en kunstschatten uit die tijd. Houd je meer van barok, dan mag je Cochem niet overslaan. Het gezellige centrum bestaat uit prachtige barokke gebouwen en huizen.

Bijzondere steden in Duitsland

Natuurlijk denk je bij een stedentrip in Duitsland gelijk aan Berlijn, Hamburg, Dresden of München. Maar wist je dat Duitsland verrassend mooie en minder bekende steden heeft? Zo vind je niet ver van ons land het gezellige Münster. Bij velen bekend vanwege het Verdrag van Münster. In het oude stadhuis kun je De Friedenssaal (Vredeszaal) bezichtigen. Hier werd de Dertigjarige Oorlog in Europa beëindigd. Maar ook aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en Nederland kwam op dat moment een einde. Dankzij de vele studenten in de stad heerst hier altijd een gezellige sfeer.

Een andere fantastische stad is Heidelberg, fraai gelegen aan de Neckar. De prachtige barokke gevels van de schitterende gebouwen in het oude centrum zijn stuk voor stuk fotogeniek. Maar het absolute hoogtepunt van een weekend Heidelberg is het bezoek aan het imposante kasteel van Heidelberg.

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud dankt zijn naam aan de donkere bossen. Toch inspireerden deze bossen de gebroeders Grimm tot het schrijven van hun mooiste sprookjes. We kunnen ons dat goed voorstellen, want het landschap in het Zwarte Woud is sprookjesachtig. In de groene valleien liggen romantische dorpjes en de mooiste meren. Voor wandelaars en fietsers is het een fantastisch gebied om te ontdekken.

Het mooiste meer in het Zwarte Woud is de Titisee. Aan de voet van de Feldberg kun je op de Titisee alle vormen van watersport beoefenen. En na afloop geniet je van een overheerlijk stuk Schwarzwalder Kirschtorte, de specialiteit van de regio.

In het Zwarte Woud liggen romantische kuuroorden. Bad Wildbad, Bad Herrenalb en Baden-Baden zijn de plaatsen met de mooiste thermale bronnen. Voor een stedentrip is Freiburg een aanrader. Een gezellige studentenstad met in historisch centrum. Waar je ook bent in Freiburg, van alle kanten zie je de imposante Munster kathedraal en haar toren..

Meer reisinspiratie nodig?

Op de website van grijsopreis.nl vind je nog veel meer andere leuke tips om thuis reisinspiratie op te doen over bestemmingen en activiteiten in Duitsland, maar ook andere landen. Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien.

In samenwerking met: