Ga naar de inhoud

Duitsland: de mooiste vakantieplekken

Update:
Duitsland
In samenwerking met:

Duitsland is een heerlijk vakantieland. Lekker dichtbij, ontzettend divers en er valt veel moois te zien en te doen. Uitgestrekte bossen en natuurparken, prachtige kastelen, historische steden en een fraaie kustlijn met nostalgische badplaatsen.

We geven je graag tips over enkele van de mooiste plekken in Duitsland. Zo wordt jouw vakantie in Duitsland zeker geslaagd.

Beieren

Beieren, de grootste deelstaat van Duitsland, is een bijzonder populaire toeristische bestemming. De regio was ooit een onafhankelijk koninkrijk met een belangrijke rol in de Duitse geschiedenis. Veel historische steden getuigen nog van de lange en rijke geschiedenis van Beieren. Zoals Bamberg, München, Nürnberg en Regensburg. Daarnaast vind je er talloze bezienswaardigheden die op ieders bucketlist thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan het iconische kasteel Neuschwanstein.

Een ander kenmerk van Beieren is de prachtige natuur vol bossen, bergen, meren en rivieren. Vooral de Beierse Alpen zijn in trek onder wandelaars, bergbeklimmers en wintersporters. Maar ook andere bekende natuurgebieden, waaronder het Beierse Woud, kunnen elk jaar rekenen op vele outdoor-en natuurliefhebbers.

Moezelvallei

De mooiste rivier van Duitsland is de Moezel. De rivier slingert zich een weg door een heuvelachtig landschap. Op de heuveltoppen staan schitterende kastelen. Het zijn er te veel om allemaal te bezoeken, maar een mag je niet vergeten: Burcht Eltz in Wierschem.

Rondom de Moezel liggen charmante stadjes vol vakwerkhuizen en intieme pleintjes. Trier is de oudste stad van Duitsland. De Romeinen noemden het hun ’tweede Rome’. De stad heeft ontelbare gebouwen en kunstschatten uit die tijd. Houd je meer van barok, dan mag je het gezellige Cochem niet overslaan.

Eifel

De Eifel is een oud-vulkanisch laaggebergte, gelegen tussen de Rijn en de Moezel. Het is een favoriete bestemming onder natuurliefhebbers, dankzij de vele bossen en meren. Er zijn talloze wandel- en fietspaden. Misschien wel de meest bekende wandelroute is de Eifelsteig, een langeafstandswandelpad van 310 kilometer. Onder fietsers is de Maare-Moselradweg een populaire route. Omdat het traject over een oude spoorlijn gaat, maak je weinig hoogtemeters. Je komt dan ontspannen aan bij je bestemming waar je vervolgens kunt genieten van een heerlijk Eifel-wijntje.

Op zoek naar een iets minder actieve vakantie? Ook dan valt er voldoende te zien en te beleven in de Eifel. Bezoek bijvoorbeeld het charmante stadje Monschau of kasteel Eltz, een van de mooiste kastelen van Duitsland. Meer geïnteresseerd in recente geschiedenis? Ga dan zeker langs Vogelsang IP, een voormalig trainingskamp van de NSDAP in Nationalpark Eifel.

Saksen

Het Oost-Duitse Saksen is een deelstaat van contrasten, met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur. Saksen heeft verder een gevarieerde natuur. In het noorden ligt het Elbezandsteengebergte, een populaire bestemming voor wandelaars. In het midden van Saksen ligt de Elbevallei, een UNESCO-werelderfgoed. In het zuiden ligt het Ertsgebergte, een bergketen met een lange mijnbouwgeschiedenis.

Maar ook de cultuur- en geschiedenisliefhebber komt in Saksen ruim aan zijn trekken. In de deelstaat is er een groot aantal bezienswaardige, historische steden en andere culturele hoogtepunten. Een van die steden is Dresden, een stad die in de Tweede Wereldoorlog deels werd verwoest maar in alle glorie werd hersteld. Leuk nieuwtje: vanaf maart 2024 bereik je de stad comfortabel met de nachttrein European Sleeper. Verder heb je in deze regio nog interessante kastelen waaronder de 15e eeuwse Albrechtsburg in Meissen.

Oostzeekust

De Duitse keizers uit de 19e eeuw wisten het al: de Oostzeekust is prachtig met uitgestrekte stranden en mooie rotswanden. Hier bouwden zij hun statige zomerverblijven. De Oostzee heeft tal van eilanden met allemaal hun eigen sfeer en charme. Het meest interessante eiland is Rügen. De strandliefhebber vindt hier hagelwitte stranden bij chique badplaatsen en statige pieren. Hier liggen ook de mooiste krijtsteenrotswanden langs de kust. In het Nationaal Park Jasmund geniet je van het mooiste uitzicht op de imposante Königsstuhl, een 120 meter hoge krijtrots.

Wil je daarnaast nog een paar prachtige steden in de regio bezoeken? Laat je dan verrassen door de schoonheid van de Hanzesteden Lübeck en Rostock.

Meer reisinspiratie nodig?

Op de website van grijsopreis.nl vind je nog veel meer andere leuke tips om thuis reisinspiratie op te doen over bestemmingen en activiteiten in Duitsland, maar ook andere landen. Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien.

In samenwerking met:

Meer over: