Draai voor klassieke weergave

10 leuke uitstapjes in coronatijd

De vraag naar coronaproof uitstapjes is op dit moment groter dan ooit. In deze vreemde tijd missen we het samen zijn. Vanwege de maatregelen zijn verschillende dingen (nog) niet mogelijk. Omdat de maatregelen weer versoepeld zijn, is er steeds te doen. Er zijn genoeg uitjes die ontzettend leuk én coronaproof zijn. We zetten ze voor je op een rijtje.

Dit artikel is voor iedereen die niet kan wachten om er weer op uit te gaan.

Uitstapjes in coronatijd

Je vervelen in de coronatijd? Welnee! Er zijn genoeg leuke dingen te doen: van pakketten voor thuis tot speciaal voor jouw gezelschap ontwikkelde arrangementen. Om je wat inspiratie te geven, hebben we tien leuke en rustige uitjes voor je geselecteerd. Allemaal volgens de richtlijnen van het RIVM, zodat alles veilig is en je zo min mogelijk aan corona hoeft te denken. Je wilt er immers even helemaal tussenuit!

Wat je ook gaat doen, bedenk goed van tevoren wat je wel en niet wilt. Waar voel je je prettig bij? Zet dit allemaal goed op een rijtje en de pret kan toch beginnen.

10 leuke uitstapjes in coronatijd

1. Op vakantie naar het buitenland

Waarschijnlijk wil je het liefste naar het buitenland. Zoals vanouds, genieten op je favoriete camping in Italië. Helaas is een bezoekje naar het land van de luxe auto’s, het heerlijke eten en de gastvrije mensen nog niet mogelijk. Wees niet getreurd, steeds meer vakantielanden openen hun deuren voor toeristen. Zo kan je wel weer naar Spanje, Portugal en Griekenland. Als het aan het kabinet ligt, krijgt Nederland een COVID-19 vaccinatiebewijs. Met dit bewijs van inenting, ook wel een coronapaspoort of vaccinatiepaspoort genoemd, kan je vanaf 21 juni naar alle landen - binnen Europa - op vakantie. Daarnaast is het slim om te kijken naar de optie ‘gratis annuleren’. Indien er een negatief reisadvies afgegeven wordt, kan jij je reis in dit geval kosteloos annuleren. Dit geeft je net een beetje meer zekerheid.

Tip: Als je in deze tijd ergens heen wil, is de auto het fijnste en veiligste vervoermiddel. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Mochten de maatregelen versoepeld of aangescherpt worden, kan jij direct je route wijzigen. Dit geeft je vrijheid, waardoor je extra geniet van je vakantie. Is het ergens te druk? Dan rij je ergens anders heen. Tot slot reis je natuurlijk met je eigen gezelschap, wat je ook een veilig gevoel geeft.

2. Naar een pretpark

Hoera, een bezoek aan een pretpark is weer mogelijk. De toegangskaarten van de meeste pretparken zijn zelfs goedkoper geworden, omdat nog niet alles mogelijk is. Alle buitenattracties zijn toegankelijk, maar de binnenattracties nog niet. Pretparken doen er alles aan om een bezoekje veilig en leuk te maken. Bezoekers moeten anderhalve meter afstand houden en vooraf reserveren is verplicht. Omdat het definitieve besluit pas twee dagen voor de daadwerkelijke opening kwam, openen nog niet alle pretparken in Nederland hun deuren. Hieronder de data van de heropening.

 • Efteling vanaf woensdag 19 mei 2021 weer geopend: 
 • Sprookjeshof vanaf woensdag 19 mei weer geopend
 • Toverland vanaf woensdag 19 mei weer geopend
 • Walibi vanaf vrijdag 21 mei 2021 weer geopend
 • Duinrell vanaf zaterdag 22 mei 2021 weer geopend: 
 • Avonturenpark Hellendoorn vanaf zaterdag 22 mei weer geopend
 • Slagharen vanaf zaterdag 22 mei weer geopend

Naar de Efteling met korting
Naar Duinrell met korting

3. Aapjes kijken in de dierentuin

Dierentuinen zijn na een sluiting van vijf maanden weer geopend. Goed nieuws voor de dierenliefhebbers onder ons. De Apenheul en Ouwehands Dierenpark openen daarom woensdag en donderdag alleen voor hun leden. Artis geeft abonnementhouders voorlopig voorrang. Bij de andere parken is iedereen welkom vanaf woensdag 19 mei. Zo kan je weer een bezoekje brengen aan Wildlands Emmen, DierenPark Amersfoort, Beekse Bergen en Artis. Je moet wel van tevoren reserveren. Verder is het nog niet toegestaan om een kijkje te nemen in de binnenverblijven. Deze ruimtes mogen weer open als de derde stap in het heropeningsplan genomen wordt. De nieuwe versoepelingen staan vooralsnog op zijn vroegst gepland voor 9 juni.

Naar Wildlands met korting

4. Heerlijk ontbijten, lunchen, dineren of borrelen op het terras

Vanaf 19 mei zijn de terrassen wat langer open. Fijn, want nu kan je ontbijten, lunchen en dineren op het terras. De terrassen zijn geopend van 06.00 uur ’s ochtends tot 20.00 ’s avonds. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op anderhalve meter afstand, tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar. Een gezondheidscheck en het verzoek om te registreren zijn verplicht. Tegen versgeperste jus d’orange met een broodje carpaccio zegt toch niemand nee? Of wat dacht je van een heerlijke portie spareribs? In een restaurant smaken ze tien keer lekkerder dan thuis, geef maar toe.

5. Kies voor een activiteit op het water

Buiten zijn is goed voor je, dat weet bijna iedereen. Helemaal in tijden van corona is het verstandig om vaker een frisse neus te halen. Kies daarom voor een - sportieve - buitenactiviteit. Wat dacht je van suppen? Iedereen staat op een eigen board, waardoor het houden van de anderhalve meter totaal geen probleem is.

Wil je een iets meer ontspannen activiteit? Kies er dan voor om te gaan kanoën. Dan kan je tussen het peddelen door wat bijkletsen en van de natuur genieten. Je kunt gaan suppen op de kleine grachten in Nederland, of gaan kanoën in Frankrijk. Net wat jij wilt!

6. Pak de fiets en verken de mooiste routes van Nederland

Nederland is een echt fietsland en fietsen is nog populairder geworden de afgelopen maanden. Je kunt vrijwel overal met de fiets komen over de 33.000 kilometer aan veilige fietspaden. Op deze fietsroutes is veel moois te beleven, áls je weet waar je moet zijn. Wij hebben de mooiste fietsroutes per provincie voor je op een rij gezet. Ook buiten de Nederlandse grens fiets je heerlijk. Oostenrijk wordt zeker aangeraden voor fiets- en natuurliefhebbers.

7. Ga picknicken op een unieke locatie

Voor een picknick heb je maar een paar dingen nodig: leuk gezelschap, goede weersverwachting, lekkere hapjes en een mooie plek in de natuur. Dit kan een bijzondere plek zijn op de Veluwe, of een romantisch parkje in België. Met je eigen gekozen plek en gezelschap, zit je zeker veilig. Zo geniet je nog meer van je heerlijke en gezellige maaltijd.

8. Zoek een camping met privé sanitair

Kamperen is heerlijk. Je bent één met de natuur en geniet van de nodige ontspanning. Als je kiest voor een camping met voldoende ruimte voor de anderhalve meter en een privé sanitair, kom je écht tot rust. Je hoeft je namelijk geen zorgen meer te maken over besmetting, omdat je beschikt over voldoende afstand en je eigen sanitair. Je vindt deze mogelijkheden vaak op de wat luxere campings in het binnen- en buitenland. Wat dacht je van wandelen in het rustgevende Twente of genieten van de zon in Portugal?

Wil je graag kamperen, maar durf je het eigenlijk nog niet aan? Kijk dan eens of de coronaproof campings van de ANWB iets voor jou zijn. ANWB heeft namelijk een lijstje gemaakt van campings in Nederland die volledig coronaproof zijn. Fijne bijkomstigheid: je kunt altijd gratis annuleren.

9. Maak (en geniet van) je eigen hightea workshop

Je hebt vast wel eens gehoord of zelfs genoten van een high tea. Heb je ooit zelf een high tea gemaakt en die later met de visite opgegeten? Tijdens een hightea workshop, leer je diverse soorten hightea-hapjes te maken. Je kunt hierbij denken aan quiche, scones, mini trifles, petit fours, sandwiches en cakepops. Informeer bij de plaatselijke aanbieder of er voldoende ruimte is en hoe groot de deelnemersgroep is. Omdat je dit meestal in een klein gezelschap doet, hoef je je geen zorgen te maken over besmettingsgevaar.

10. Coronaproof rondvaart

Een rondvaart is leuk, gezellig en interessant. Verschillende boten hebben hun concept wat aangepast en bieden coronaproof rondvaarten aan. Zo ook Rederij Loenen aan de Vecht. Zij werken nu op een kleinschalige en persoonlijke manier. Hun schepen varen met maximaal 12 of 24 personen. Leuk om deze activiteit te combineren met een citytrip en/ of een bezoekje aan een terras. Een heerlijk dagje uit!

Wat mag er nog niet?

 • Museum
 • Bioscoop
 • Casino
 • Culturele instellingen
 • Zonnebank

Lees ook
- Het coronavirus heeft ook positieve dingen met zich meegebracht. Dit is de positieve kant van corona.
- Deze Nederlandse uitstapjes zijn het ontdekken waard.

Auteur: Ilse Bloemendal