Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tuintrends 2021: dit zijn de trends voor je tuin, balkon en terras

Tijd om de tuin in te gaan. Om dit voorjaar en zomer optimaal buiten te genieten is nú het ideale moment om je tuin, balkon of terras op te knappen. Laat het tuinieren en schoonmaken maar weer beginnen. Wat zijn de tuintrends voor 2021?

Wat is een tuintrend?

 Tuintrends worden vaak beïnvloedt door wat er in de samenleving belangrijk of mooi gevonden (en getoond) wordt. Daarnaast is het leuk om mensen te verwelkomen in een mooie tuin. Of om ernaar te kijken! Wist je dat tuinieren ook heel goed is voor je gezondheid? Lees hier de gezondheidsvoordelen van tuinieren.

Nederlanders zijn dol op tuinieren en dit is waarom

Veel Nederlanders zijn dol op tuinieren: gemiddeld besteden we 1 tot 4 uur per week aan tuinieren, blijkt uit een recent onderzoek van Tuinmonitor. Hierbij geven we onze tuin gemiddeld een 7: een top cijfer! We zijn in het algemeen allemaal zéér tevreden over onze tuin. Niet heel gek ook, als je bedenkt dat wij graag bezig zijn met het mooier maken van onze tuin. Het geeft je een fijn gevoel als je tuin er mooi en verzorgd uitziet.

Tuintrends voor 2021

1. Een connectie met de natuur

De laatste jaren was het erg populair om beton te storten in je tuin. Veel mensen verruilden hun grasmat voor een stenen vloer. Onderhoudsvrij – iets waar Nederlanders de afgelopen tijd erg naar op zoek waren. Dit jaar wordt het roer helemaal omgegooid. We zijn meer dan ooit te vinden in onze tuin. Hoe meer natuur(lijk), hoe beter. Tuinieren is leuk!

Het is in 2021 zelfs goed om je tuin een beetje te laten verwilderen, zodat flora en fauna de kans krijgen om te groeien en te bloeien. Door groen toe te voegen en te behouden, help je het milieu en klimaat enorm. Daarnaast zorg je ervoor dat bepaalde insecten en dieren blijven bestaan. Zo hebben vlinders, insecten en vogels veel baat bij een groene tuin.

2. Tuin als verlenging van je woonkamer

Tijd voor jezelf is erg belangrijk. Je hebt rust nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast heeft het een positief effect op je gezondheid, gedachten en zit je er beter door in je vel. De voordelen zijn eindeloos.

De tuin wordt tegenwoordig steeds vaker gezien als een plek waar je graag bent om tot rust te komen. Wanneer je de ruimte hebt voor een overkapping, terras of een veranda dan is dat absoluut aan te raden. Hier kan je een tweede woonkamer creëren waar je ongeacht het seizoen kunt zitten. In de zomer met een open gedeelte en in de winter met een heater of verwarming.

3. Natuurlijke materialen in je tuin

Duurzame en natuurlijke materialen stonden al in de tuintrends van 2020. Deze meubels zagen we voornamelijk binnenshuis, dit jaar mogen ze naar buiten. Dat duurzame en natuurlijke materialen populairder zijn dan ooit snappen wij. Natuurlijke materialen geven je huis en tuin een rustige, moderne uitstraling. Denk aan meubels van rotan, bamboe en hout. Naast deze meubelen is het mooi om diverse planten toe te voegen. Zet ze in een rieten mand en je tuin is helemaal hip dit jaar.

4. Innovatieve toepassingen en apparatuur kunnen niet ontbreken

Wat tegenwoordig allemaal kan, is heel bijzonder. Soms denk je er niet eens over na. Je kan zelfs je verlichting en verwarming bedienen op afstand. Zulke vooruitstrevende, slimme dingen zijn ook mogelijk voor in de tuin. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een elektrische barbecue, een buitenkeuken of slimme verlichting. Het staat mooi en is ook nog eens heel erg handig. Of wat dacht je van een bloempot die je een seintje geeft als je jouw plant water moet geven?

5. Hoe meer (verschillende) planten, hoe beter

Diversiteit aan planten behoort ook tot de tuintrends van 2021. Terwijl het eerst mooi was om voor één soort plant of bloem te kiezen, is het dit jaar een trend om verschillende planten te gebruiken. Hoe meer, hoe beter. Met deze ecologische tuin help je het klimaat en de dieren ook nog eens een handje. Je zult zien dat er steeds meer insecten, vogels en andere dieren je tuin bezoeken. Enig toch! Ook leuk om een vogelhuisje op te hangen. Vogels zijn er dol op!

6. In een rustgevende tuin kom je tot rust

Het fijn om een rustige tuin te hebben waar je je kunt terugtrekken wanneer dat nodig is. Rust kun je creëren door natuurlijke materialen, organische vormen en veel groen te gebruiken. Schreeuwerige kleuren en extreme vormen worden in deze tuin vermeden. Dingen die we vanuit deze trend veel tegenkomen in de tuin zijn houten vlonders, hangplanten voor extra groen, vijvers en grote planten met dikke stengels en mooie bladen.

Voor 2021 zien we een aantal van de tuintrends van 2020 terug: denk aan het gebruik van duurzame materialen en het zoeken van rust in een tuin.

Lees ook

Zijn je tuinplannen op orde of je tuin al aan kant? Geef ook je 'gasten' een fijn onderkomen. Met deze tips maak je eenvoudig zelf een vogelhuisje. 

Nu je een mooie tuin hebt, is het is om wanhopig van te worden: de (buur)katten die je tuin als hun persoonlijke kattenbak gebruiken. Erg vervelend, maar wat doe je eraan? Gelukkig zijn er diverse manieren om kattenoverlast te verhelpen.

Bron: Tuinmonitor
Auteur: Ilse Bloemendal