Draai voor klassieke weergave

Dit zijn de nieuwste tuintrends van dit jaar

Het is nu het ideale moment om je tuin op te knappen om er dit voorjaar en zomer optimaal van te genieten. Aan het begin van de lente is het ook vaak tijd voor verandering in de tuin. Laat het tuinieren, opknappen en schoonmaken dus maar weer beginnen. Wat zijn de tuintrends van dit jaar?

Wat is een tuintrend?

Een tuintrend ontstaat wanneer steeds meer mensen dezelfde soort stijl in hun tuin aanbrengen. Dit kunnen ze zelf doen, of er kan een hoveniersbedrijf ingeschakelt worden. Wanneer hoveniers vaak dezelfde vraag krijgen, zien zij dat er een tuintrend gaande is. Tuintrends worden vaak beïnvloedt door wat er in de samenleving belangrijk of mooi wordt gevonden. 

Wist je dat tuinieren ook heel goed is voor je gezondheid? Lees hier waarom.

Tuintrends voor 2020

De sleutelwoorden voor de tuintrends van dit jaar zijn rust, verschillende culturen, en duurzaamheid. Zoals je kunt zien komen deze trends voort uit maatschappelijke trends. Steeds meer mensen en bedrijven zijn bezig met duurzaamheid. Ook is er in deze tijd waarin we altijd bereikbaar zijn een sterke behoefte aan rust. Dit zien we allemaal terug in onze tuinen.

1. De duurzame tuin

Duurzaamheid in de tuin betekent vooral kiezen voor een toekomstbestendige tuin die geen onnodige energie verbruikt. Constant werkende fonteinen of elektrische lichten kunnen daarom niet meer. In plaats daarvan wordt er gekozen voor duurzame oplossingen:

  • Er wordt gebruikt gemaakt van duurzame energie, zoals bijvoorbeeld tuinverlichting op zonne-energie. 
  • Er wordt voor duurzame beplanting gekozen, die niet iedere paar maanden of jaren vervangen hoeft te worden. Dit betekent dat er sterke planten in de tuin komen die ieder seizoen overleven en jarenlang mee kunnen gaan.
  • Door de steeds heter wordende zomers is het belangrijk om genoeg schaduw voor je planten te creëren, zodat deze niet verschroeien in de zon.
  • Vang regenwater op voor de bewatering van je planten.
  • Begin een moestuin.
  • Zorg voor biodiversiteit in je tuin: zorg voor begroeiing waar insecten als vlinders en bijen vrij hun gang kunnen gaan. 

2. De rustgevende tuin

Ons leven lijkt steeds drukker te worden. Daarom is het fijn om een rustige tuin te hebben waar je je kunt terugtrekken wanneer dat nodig is. Rust kun je creëren door natuurlijke materialen, organische vormen en veel groen te gebruiken. Schreeuwerige kleuren en extreme vormen worden in deze tuin vermeden. Dingen die we vanuit deze trend veel gaan tegenkomen in de tuin zijn houten vlonders, hangplanten voor extra groen, vijvers en grote planten met dikke stengels en mooie bladen.

3. Verschillende culturen

In de maatschappij raken verschillende culturen steeds meer verbonden en vermengd. Dit gaan we ook terugzien in de inrichting van onze tuin. Handgeknoopte kleden, een bonte verzameling aan kleuren, beplanting van over de hele wereld, en een exotische uitstraling zorgen allemaal voor een wereldse tuin. Folklore en traditie zijn terug te vinden in de accessoires en meubels. Tuindieren en insecten zullen zich fijn kunnen terugtrekken in de mengelmoes van inheemse en exotische planten. 

Meer lezen over tuinieren? In deze 8 stappen maak jij jouw tuin helemaal klaar voor de lente.

Auteur: Quirine Brouwer