Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Wanneer heb je recht op toeslagen van de Belastingdienst?

De Belastingdienst heeft begin dit jaar de regels rond de toeslagen veranderd, zodat meer huishoudens ervoor in aanmerking komen. Zo is de inkomensgrens voor huurtoeslag bijvoorbeeld afgeschaft en de inkomensgrens voor kindgebonden budget gestegen. Misschien kom je nu voor toeslagen in aanmerking? Reden genoeg om je er even in te verdiepen.

Zorgtoeslag

Bij een inkomen onder een bepaalde grens kun je zorgtoeslag krijgen. Het maakt niet uit welke verzekeraar en welk pakket je hebt gekozen. Als alleenstaande mag je inkomen niet hoger zijn dan 30.481 euro per jaar om voor de toeslag in aanmerking te komen. De inkomensgrens voor stellen is iets hoger: maximaal 38.945 euro per jaar met z’n tweeën. Ook mag je niet meer dan 147.459 euro vermogen hebben, een iets hoger bedrag dan vorig jaar (alleenstaand: 116.613 euro). De zorgtoeslag die je krijgt, ligt ergens tussen de 7 euro en 199 euro per maand, afhankelijk van het inkomen.

Hoe hoog de toeslag in jouw specifieke situatie is, kun je uitrekenen met een proefberekening.Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening doen om te zien voor welke toeslagen je in aanmerking komt, en hoe hoog die toeslagen in jouw situatie zijn.

Huurtoeslag

Voorheen was de huurtoeslag afhankelijk van je inkomen, maar dat is niet meer zo. Iedereen met een kale huur tot maximaal 737,14 euro per maand kan huurtoeslag krijgen. Er geldt wel een maximaal vermogen, dat mag niet meer zijn dan 30.846 euro zijn, of 61.692 euro als je met z’n tweeën bent. Wonen er nog minderjarige kinderen thuis? Dan telt hun spaargeld ook mee bij het bepalen van die vermogensgrens.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor grote huishoudens, van acht personen of meer: ook als de huur van zo’n groot gezin hoger is dan 737,14 euro per maand, komen ze toch in aanmerking voor huurtoeslag. Mensen in een woonboot of een recreatiewoning hebben pech, de huurtoeslag geldt niet voor hen.

Kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag

Wonen er nog minderjarige kinderen thuis? Dan kom je misschien in aanmerking voor het kindgebonden budget. De loongrenzen voor deze toeslag zijn flink verhoogd. Is jullie gezamenlijke inkomen 38.181 euro per maand, dan krijg je het maximale bedrag aan kindgebonden budget. Voor alleenstaande ouders is dat bedrag 21.431 euro. Is je inkomen hoger, dan krijg je minder kindgebonden budget. Ook de kinderopvangtoeslag is iets omhoog gegaan dit jaar.

Wat is een verzamelinkomen?

Bij het bepalen of je in aanmerking komt voor de toeslagen, gaat de Belastingdienst uit van het verzamelinkomen. Dat is de optelsom van vermogen, spaargeld en inkomen, zoals salaris, uitkering of pensioen. Geen idee wat je verzamelinkomen is? Je kunt het nakijken in MijnOverheid. Daar zijn de meeste gegevens over inkomen en vermogen al voor-ingevuld. Loop het altijd even na, er kan natuurlijk iets ontbreken.

Toeslagpartner? Wie is dat?

Voor de berekening vraagt de Belastingdienst ook naar je toeslagpartner. Wie is dat? Ben je getrouwd of woon je samen, dan is wel duidelijk wie daarmee wordt bedoeld. Ben je alleenstaand, maar woont er nog iemand van 18 jaar of ouder bij je in huis, dan kan dat ook je toeslagpartner zijn. 

Vraag advies

Duizelt het je van al die bedragen en inkomensgrenzen? Er is hulp beschikbaar bij het aanvragen van toeslagen. Kijk op de site van de Belastingdienst voor betrouwbare adressen.

Benieuwd naar wat de koopkracht in Nederland is en wat voor invloed dit heeft op jouw financiële situatie? Lees dan hier verder.

Auteur: Sabina Posthumus
Bron: Belastingdienst