Draai voor klassieke weergave

Zo houd je wespen uit de buurt en voorkom je dat je gestoken wordt

Spring jij direct op om gillend rondjes te rennen zodra je een wesp in het vizier krijgt? Troost je, je bent echt niet de enige. Maar hoe houd je die gevleugelde engerds uit je buurt? En wat moet je vooral níet doen?

Margriet.nl zocht het voor je uit.

Je had het zelf vast ook al door, maar opspringen en wild om je heen slaan is niet bepaald de juiste tactiek. Door jouw wilde bewegingen wordt de wesp juist agressief. Dus, hoe eng ook, probeer zo rustig mogelijk te blijven en wacht tot de wesp uit zichzelf weggaat.

Dit kun je zelf doen

Als je echt heel bang bent voor wespen, of wanneer je allergisch bent, is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat wespen niet meer bij je in de buurt komen:

  • Ga voor een neutrale deodorant en gebruik even geen parfum. Wespen zijn dol op zoete geurtjes, dus vermijd dit voorlopig even.
  • Draag geen felgekleurde kleding. Wespen voelen zich aangetrokken tot felle kleuren als geel, paars, rood en blauw. Trek dus lekker dat witte jurkje uit je kast!
  • Bedek eten en drinken zoveel mogelijk als je buiten zit. Wespen krijgen hun zoetigheid via de larven in het wespennest. Maar als het nest groter wordt en er minder larven in het nest zijn, gaan ze elders op zoek naar lekkernijen.
  • Eet jij vanavond een hapje buiten? Laat chorizo, salami, ham prosciutto en tonijn maar even links liggen. Eiwitrijk voedsel is heel aantrekkelijk voor wespen.

Middeltjes om wespen te verjagen

Houd je je religieus aan bovenstaande tips, maar blijven de wespen je toch belagen? Dan zijn er gelukkig een aantal middeltjes die wespen de stuipen op het lijf jagen:

Koffiepoeder
Strooi een beetje koffiepoeder in een bakje en steek het heel even aan met een lucifer. Dit ruikt absoluut niet lekker, maar zo denkt de wesp daar ook over! En nee, nu zit je niet de hele avond in de stank… Wij ruiken de geur van de verbrande koffiepoeder namelijk op een gegeven moment niet meer, wespen echter wel.

Kruidnagel
Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar een paar kruidnagels in. Je kunt dit het best op een schoteltje vlak bij je zetten. Wat je ook kunt doen: leg de stukjes kruidnagel in een bakje met water. De geur die eruit opstijgt, zal de wespen verjagen. Ook een paar druppeltjes kruidnagelolie op je kleding houdt de wespen bij je weg.

Koper
Wespen vinden de geur van koper afschuwelijk. Zet daarom een bakje met wat koperen muntjes op tafel. Of een mooie kaarsenhouder van koper, heb je ook direct een lekker sfeertje!

Ice, ice baby
Hang een zak met bevroren water (of ijsblokjes) in de tuin of op het terras. Door de schittering van de zon op de zak blijven de wespen uit de buurt.

Wierook en geurkaarsen
Dol op wierook? Goed nieuws, wespen haten de geur! Dus steek lekker veel aan. Ben jij zelf ook net zo’n fan van de lucht? Ga dan voor geurkaarsen, hiermee bereik je hetzelfde effect. Ga dan niet voor keurkaarsen met een zoete lucht, zoals vanille.

Ammoniak
Vul een bakje met water en ammoniak en zet dit op een plek waar je veel last hebt van wespen. Je zult zien dat de wespen voortaan uit de buurt blijven.

Wist je de wespen toch niet uit je buurt te houden én raakte je wild zwaaiend in paniek, waardoor je gestoken bent? Margriet.nl vertelt je ook wat je dan moet doen: Gestoken door een wesp? Dit moet je doen