Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Bij hoeveel graden kun je naar buiten zonder jas aan? En vanaf welke temperatuur kun je een korte broek aandoen?

Door de temperatuurverschillen is het weleens nodig om door het jaar heen je kledingkast klaar te maken voor een nieuw seizoen. Om je op het juiste moment voor te bereiden en met een passende outfit de deur uit te laten gaan, geven we antwoord op de vragen: Vanaf welke temperatuur kun je een T-shirt of een korte broek aan? En bij hoeveel graden kun je naar buiten zonder jas aan? 

Tekst gaat verder onder de advertentie

Wanneer kan ik een T-shirt aan?

Bij ongeveer 15 graden Celcius kun je buiten een T-shirt dragen zonder met kippenvel rond te lopen. Tenzij het regent of er een harde wind aanwezig is. Natuurlijk kunnen we er geen exact getal aan hangen, en varieert het per persoon. Iemand die van zichzelf groot en stevig is, heeft het minder snel koud dan iemand die klein en mager is. En iemand die een balkon of tuin op het zuiden uit de wind heeft, zal met deze temperatuur eerder in een T-shirt buiten zitten dan iemand met een terras in de schaduw. Als je er daarom nog even mee wilt wachten, kun je ervoor kiezen om bij 15 graden voor een blouse te gaan en vanaf 19 graden een T-shirt te proberen. Bedenk wel dat je bij deze temperaturen op de fiets een luchtige jas over je T-shirt aandoet, zoveel wind kunnen die blote armen nog niet vangen!

Voorjaarsmode Voorjaarsmode

Wanneer kan ik een korte broek aan?

Of het aangenaam is om een korte broek te dragen, hangt af van de temperatuur en de wind. De meeste mensen vinden 20 graden een mooie temperatuur om over te gaan op blote benen. Maar als je veel in de schaduw vertoeft of er een koude wind staat, kan dit net te voorbarig zijn. Bij een temperatuur van 22 graden en een lage neerslagkans heb je meer zekerheid om comfortabel de deur uit te gaan in een korte broek. Houd er rekening mee waar je naartoe gaat. Heb je een kantoordag op de planning staan, en is het daar over het algemeen koel? Houd het dan bij een lange broek of lange rok. Ga je een fietstocht maken of in de tuin werken? Dan kun je vaak een korte broek aantrekken (en kunnen die benen meteen bruin worden).  

Wanneer kan ik naar buiten zonder jas aan?

In een dun vest zonder jas naar buiten kan eigenlijk al vrij snel, tussen de 15 en 20 graden. Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen. Dit kun je overigens een beetje trainen. Mensen die zichzelf graag zo lang mogelijk instoppen met dikke jassen, handschoenen en sjaals, zullen minder snel zonder jas naar buiten kunnen.

10 handige tips voor kleding in de zomer 

  1. Draag lichte kleding
  2. Ga voor luchtige kleding
  3. Vermijd strakke kleding
  4. Draag geen zwart
  5. Vermijd syntetische stoffen
  6. Kies voor jeans met wijde pijpen
  7. Draag een mouwloze jurk
  8. Koop schoenen van natuurlijk leer 
  9. Schaf een goede tussenjas aan
  10. Wat dacht je van een afritsbroek? 

Lees ook:

Auteur: Anouk Bruel