Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Supermarktaanbiedingen: tips voor de meest voordelige boodschappen

Boodschappen doen is iedere week weer een grote kostenpost. Volgens De Consumentenbond zou je jaarlijks zo’n 1400 euro op je boodschappen kunnen besparen als je alleen maar supermarktaanbiedingen koopt. Dan moet je natuurlijk wel selectief blijven. Hoe doe je dat? 

Jaarlijkse besparing met supermarktaanbiedingen

Gemiddeld wordt er per huishouden zo’n 90 euro aan boodschappen uitgegeven. Als je alles in de aanbieding koopt, bespaar je in totaal 31 procent op je boodschappen. Dat loopt dus op tot 1400 euro per jaar. Toch wordt dat lastig, omdat je soms ook dingen nodig hebt die niet in de aanbieding zijn. Gelukkig zijn er nog een heleboel andere handige manieren om geld te besparen op je boodschappen. De onderstaande tips en weetjes kunnen je helpen om zo voordelig mogelijk je boodschappen te kopen.

Dure supermarkt, hoge kortingen

De kans is groot dat je duurdere supermarkten zoals de Albert Heijn vermijdt om te voorkomen dat je teveel uitgeeft aan boodschappen. Toch hebben de duurdere supermarkten vaak ook de hoogste kortingen. Albert Heijn biedt wekelijks 1150 producten gemiddeld 34 procent goedkoper aan. Hier ben je dan uiteindelijk goedkoper uit dan bij een goedkopere supermarkt, mits je alleen de aanbiedingen of het huismerk van Albert Heijn koopt.

Alle folders in de gaten houden

Wanneer je in de supermarkt loopt, is er zoveel te zien dat je bepaalde aanbiedingen misschien over het hoofd ziet. Ga daarom goed voorbereid op pad en blader eerst alle aanbiedingsfolders door. Zo kun je bepalen van welke aanbiedingen je gebruik wilt maken en loop je geen kortingen mis. Kijk hier voor een overzicht van alle actuele folders.

Positie goedkopere huismerken

Je weet vast wel dat supermarkten handige trucs toepassen om jou de duurdere merken te laten kopen. De duurste A-merken staan in de schappen op ooghoogte, terwijl de goedkopere huismerken vaak helemaal onderop staan. Als je haast hebt, kijk je hier al snel overheen. Let daarom goed op of je hebt gekeken of er een goedkopere optie beschikbaar is, die misschien minder in het zicht staat.

Voordelig boodschappen in de avond

In de avond worden producten in de supermarkt vaak afgeprijsd, omdat de houdbaarheidsdatum die dag of de dag erna verloopt. Vaak gaat het hier om een korting van zo’n 35 procent: dat kan bij duurdere dingen als vlees al snel oplopen naar flinke kortingen. Als je laat op de avond gaat, heb je de meeste kans om dit soort aanbiedingen mee te pakken. Je kunt de producten thuis invriezen en ze nog prima een paar weken bewaren.

Koop seizoensproducten

Als je lokale seizoensproducten koopt, bespaar je veel geld. Deze producten hoeven niet van ver te komen en er is veel van beschikbaar. Daarom zijn ze vaak goedkoper. In de winter kun je bijvoorbeeld goedkoop koolgroenten en peensoorten krijgen. In de lente zijn dat asperges en tomaten, in de zomer spinazie en sla, en in de herfst pompoen en aardappels.

Geen aanbieding missen

Ga bij jezelf na of die extra korting bij die ene supermarkt het omrijden waard is. Bespaar je hiermee een paar centen, die je vervolgens uitgeeft aan extra benzine? Dan is het natuurlijk zonde van je tijd én geld. Je kunt natuurlijk wel met iemand anders afspreken of hij of zij naar de ene supermarkt gaat voor de beste aanbiedingen, en jij naar de andere. Dat scheelt een extra ritje en je zorgt ervoor dat je geen kortingen mist.

Wil je liever online je boodschappen bestellen? Wij leggen uit hoe je dit eenvoudig en snel doet.  

Auteur: Quirine Brouwer