Draai voor klassieke weergave

Stedentrip in Nederland - deze steden zijn het ontdekken waard

In samenwerking met:

Een stedentrip in Nederland kan minstens zo verrassend zijn als een bezoek aan Parijs of Barcelona. Wij brengen je naar de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van vijf verrassende steden in Nederland. Dat wordt heerlijk genieten tijdens je weekendje weg of een dagje uit in eigen land.

Groningen

“Er gaat niets boven Groningen”. In deze gezellige studentenstad kom je tijd te kort. Wil je het mooiste uitzicht over de stad hebben? Klim dan de bijna 300 traptreden in de Martinitoren. Boven vergeet je de vermoeidheid snel als je geniet van het panorama.

Beneden rust je verder uit op een van de vele gezellige terrassen van de Grote Markt. Iets verderop ligt als een oase van rust in de bruisende stad de Prinsenhoftuin bij de Prinsenhof. De kruidentuin en rozentuin zijn fraai, net als de gezellige theeschenkerij. De meest gefotografeerde plek van de stad vind je langs de kades van de rivier de A. Het ene oude pakhuis is nog mooier dan het andere.

Deventer

Hanzestad Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De stad heeft veel bezienswaardigheden. Zo mag je zeker het bijzonder pittoreske, middeleeuwse Bergkwartier niet missen. In de vele smalle en kronkelige straatjes woonden vroeger de kooplieden. In het Noordenbergkwartier ligt het oudste stenen woonhuis van Nederland. Vlakbij staat de Grote of Lebuïnuskerk. Tussen die beide wijken ligt de Brink. Dit is het monumentale en centrale plein van de stad. De blikvanger is de Waag, het oudste waaggebouw van Nederland.

Natuurlijk mag een heerlijk stuk Deventer koek niet ontbreken als je in Deventer bent. Daarna kun je er weer helemaal tegen om langs de kades van de IJssel te lopen. Zo heb je het mooiste uitzicht op de oude stad.

Amersfoort

In de historische binnenstad van Amersfoort waan je je in de middeleeuwen. Je kronkelt door smalle straatjes met de mooiste panden. De meest fraaie gebouwen staan op de Muurhuizen. In deze verdedigingsmuur werden rond 1500 huizen gebouwd. In museum Flehite kun je zo’n middeleeuws muurhuis van binnen bekijken. De eeuwenoude Koppelpoort is een unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort, de enige in Nederland.

Maar naast het middeleeuwse centrum biedt Amersfoort meer. Direct gelegen aan de Eemhaven is een bijzonder gebied te bezichtigen: de Nieuwe Stad. De authentieke sfeer proef je nog steeds op plekken als de vroegere zeepfabriek, de Rohm & Haas villa en de oude Prodentfabriek.

Den Haag

De stad Den Haag is heerlijk ruimtelijk en groen. Je vindt er prachtige brede lanen, met aan weerszijden statige villa's en lommerrijke stadsparken. Maar Den Haag staat vooral bekend als het centrum van onze democratie. Het Binnenhof met de bekende gebouwen is hiervan het hoogtepunt. Naast het Binnenhof staat het Mauritshuis, een van de mooiste musea van ons land.

Onze koning heeft zijn werkpaleis op stand. In een chique winkelstraat ligt Paleis Noordeinde. Wonen doet de koninklijke familie in een rustiger omgeving. Midden in het fraaie stadspark Haagse Bos staat Paleis Huis ten Bosch. Wat Den Haag zo bijzonder maakt is de nabijheid van het strand. Die troef heeft geen enkele Nederlandse stad. Flaneren over de boulevard in Scheveningen en de Pier, vanaf hartje centrum kan het in 15 minuten.

Breda

Bourgondische gezelligheid, die vind je in Breda. Het kloppend hart is de Grote Markt. Niet alleen vind je hier de leukste terrassen, maar ook een bijzonder oorlogsmonument en het stadhuis. Maar de grootste blikvanger is de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

In het historische centrum ligt ook de stadshaven. Een bijzondere manier om de stad te ontdekken is met een rondvaart. Zo geniet je vanaf het water van alle monumentale panden langs de kades.

Aan de rand van het centrum ligt het Kasteel van Breda. Vroeger hielden hier de Heren van Breda hof. Nu worden er de officieren opgeleid in de Koninklijke Militaire Academie. Naast het terrein ligt Het koninklijke park Valkenberg. Een heerlijke plek om te relaxen in de stad.

Meer reisinspiratie nodig?

Op grijsopreis.nl vind je nog veel meer andere leuke reisbestemmingen. De website bestaat uit een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Wil je de nieuwste reistips van ons nooit meer missen? Dat regel je heel eenvoudig!

In samenwerking met: