Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

7 goede redenen voor een stedentrip naar Hoorn

Prachtige VOC-pakhuizen uit de zeventiende eeuw, een historische haven aan de Zuiderzee en gezellige winkels - en Hoorn heeft nog meer te bieden. Wat dacht je van: de beste appeltaart van Noord-Holland, een verbazingwekkend leuk museum en een plein barstensvol restaurants en terrassen. Ga je mee op stedentrip naar Hoorn?

7 tips voor een dagje Hoorn

1. Antieke barbies in het Museum van de Twintigste Eeuw

Geen oude meesters of kunstschatten, maar pure nostalgie, want in het Museum van de Twintigste Eeuw op het Visserseiland staan de keuken van je oma, de woonkamer van de jaren 70 en een ouderwets winkelstraatje opgesteld. Wil je aan je kinderen uitleggen hoe wij groot zijn geworden zonder mobieltjes en spelcomputers? Laat ze dan de expositie met oude telefoons zien, of de indrukwekkende collectie Dinkietoys, antieke Barbies en ander speelgoed.

2. Winkelrondje met een hondenknuffel

In Hoorn vind je geen gigantische H&M of Primark, maar juist wat kleinere winkels. Aan winkelstraat Grote Noord vind je Tally-Ho, een kleine keten met een paar filialen in Bergen en Amsterdam. Op de Gedempte Turfhaven stap je binnen bij Bij Kaar, waar de schattige Jack Russell Buddy je welkom heet. In de rekken wat meer exclusieve merken, Karin en haar collega’s geven je lekker nuchter advies. Maak het winkelrondje af door ook het Kleine Noord en de Hoornse Straatjes daartussen mee te pakken.

3. Tijd voor een kopje koffie

Knusse kleine koffietentjes ploppen als paddenstoelen uit de grond, ook in Hoorn. Koffie met een pink omhoog drink je bij Spataro (Breed), en natuurlijk neem je daar een deftige bonbon of beeldschoon gebakje bij. Het Koffielokaal (Lange Kerkstraat) heeft bijzondere koffies uit de hele wereld, thee op stand drink je bij De Vier Jaargetijden (Grote Noord), lokale hapjes serveren ze bij Local (Veemarkt). De lekkerste chai latte vind je bij de Tuynkamer aan de Gedempte Turfhaven, met de bekroonde beste appeltaart van Noord-Holland. Zoek je de perfecte worteltaart? Die hebben ze bij Koffie van Hoorn (Kerkstraat), en die halen ze gewoon bij hun buren, de Bakker van Hoorn. Kan ook mee naar huis!

4. Wandelen in de haven

Hoorn is een stad met een zeemanshart, want de stad heeft maar liefst 3 havens. In de Binnenhaven ligt de bruine vloot, allemaal historische schepen. Is het lekker zeilweer, dan kun je hier aanmonsteren op een van de zeilschepen en een paar uur meevaren op het Markermeer. Meer zin om te wandelen door de havens en lekker naar de boten te kijken? De meeste hobbyzeilers leggen hun boot in de Grashaven. De nieuwe Marina Kaap Hoorn is een kleine jachthaven bij het park – met een strandtent aan de oevers van het Markermeer.

5. Mooie oude pandjes bekijken

Het centrum van Hoorn is beschermd stadsgezicht, de pandjes uit de zestiende en zeventiende eeuw worden nauwkeurig beschermd. De tuinen van het oude Claes Stapelhof, het Sint Pietershof en de Weeshuistuin zijn altijd te bekijken. Wil je binnen kijken? In het zeventiende eeuwse Statenhof aan de Roode Steen is het Westfries Museum gevestigd, dat is toegankelijk. Een verborgen schat is het koopvaardershuis Bonck, waar je op afspraak kunt rondkijken.

6. Eten rond het Roode Steen

Etenstijd? Dan ga je richting het Roode Steen. Dat centrale plein is genoemd naar het bloed dat hier eeuwen geleden over de klinkers gutste, vanwege de openbare terechtstellingen. Het is er nu een stuk gezelliger, want rondom het plein barst het van de restaurants en terrasjes, zoals De Waagh en de Bamboo Room. Aanrader: De Ridderikhof, waar mensen met een verstandelijke beperking een werkplek vinden.

7. Blijf je slapen?

In de gevangenis Krententuin kun je ook blijven slapen, want de cellen zijn omgebouwd tot hotelkamers. Een bijzondere ervaring, want de tralies zitten nog voor de ramen. Het kan ook luxer: Boutiquehotel Graaf van Hoorn heeft de hoogste waardering op boekingwebsites, maar binnenkort krijgt het concurrentie van Ysbrantz, een nieuw hotel-restaurant vlakbij de Rode Steen.

Lees meer:

Auteur: Sabina Posthumus