Draai voor klassieke weergave

Meest favoriete sportevenementen op televisie

Als het om sportevenementen gaat, hoef jij je dit jaar niet te vervelen. Of je ze nou live bijwoont of thuis via de televisie bekijkt, het blijft een spektakel. Wij hebben de meest favoriete sportevenementen van dit jaar voor je verzameld. 

1. Tour de France 

Datum: 27 juni t/m 19 juli
De Tour de France bestaat uit 21 etappes. Hierdoor duurt het evenement 23 dagen, waarin de wielers elke dag een bepaalde afstand moeten afleggen. De overige twee dagen zijn rustdagen. Dit jaar start de wielerwedstrijd in Nice met een etappe van 156 kilometer. Uiteraard is Nederland ook weer aanwezig. Een bekende Nederlandse ploeg is het team Lotto-Jumbo met aan het ploegleider Nico Verhoeven. Hij bepaalt dus welke 9 wielrenners voor dit team gaan fietsen.

Welke teams er überhaupt mee mogen doen, wordt altijd bepaald op basis van het aantal behaalde punten over het gehele seizoen. De organisatie van de Tour de France houdt zelf graag nog een vinger in de pap door zogenaamde wildcards weg te geven. Ondanks dat het volgen van de Tour de France op televisie niet zo spannend klinkt, kunnen echte fietsfanaten zich hier dagenlang mee vermaken. Een tip voor iedereen: bezoek een van de etappes. Heel Frankrijk viert deze periode namelijk feest. Om de Tour de France heen zijn allerlei leuke evenementen gepland die het bezoeken echt meer dan waard zijn! 

2. Iron Man triatlon

Datum: 28 & 29 november
De sportevenementen met de naam “Iron Man” zijn misschien wel de zwaarste sportwedstrijden die er wereldwijd te vinden zijn. De Iron Man is namelijk een serie wedstrijden die gebaseerd zijn op de klassieke triathlon voor lange afstanden. Zo wordt er bijna 4 kilometer gezwommen, 180 kilometer gefietst en als kers op de taart nog een hele marathon gerend! De wedstrijden worden wereldwijd georganiseerd. 

Het Wereldkampioenschap van de Iron Man wordt in Kailua op Hawaii georganiseerd. 
Dit kampioenschap is alleen weggelegd voor de fitste mensen op aarde. Jan Frodeno is degene die tot nog toe de snelste tijd te pakken heeft. In 7:35:39 uur heeft hij het hele parcour afgelegd. 

3. Reebok Crossfit Games

Datum: 29 juli t/m 2 augustus
Ook in dit evenement worden meerdere sportdisciplines met elkaar gecombineerd. Bij crossfit ben je namelijk bezig met atletiek, gewichtheffen én gymnastiek. Crossfittrainingen bestaan uit opwarmoefeningen en een workout of the day (WOD). Het is daarbij de bedoeling dat een bepaalde workout zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Crossfit is als sport relatief nieuw en de belangrijkste wedstrijd van deze sport is de zogenoemde Reebok Crossfit Games is. Als je wint, dan mag je de titel van “The Fittest Man (of Woman) on Earth” dragen. Om je hiervoor te plaatsen moet je meerdere wedstrijden in jouw land winnen. Sinds kort is het ook mogelijk om in Nederland mee te doen aan de games. 

4. KLM Open

Datum: 17 t/m 20 september
Locatie: Bernardus Golf, Cromvoirt

De KLM open is een golftoernooi dat deel uitmaakt van de Europese golf tour. Het toernooi heeft de naam te danken aan KLM, de hoofdsponsor sinds 1981. Voordat KLM het sportevenement ging sponsoren, heette het golftoernooi de “Dutch Open”. De eerste Dutch Open vond plaats in 1912 en is daarmee één van de oudste golftoernooien ter wereld. Als prijs krijgt de winnaar van het toernooi een wisselbeker. Daarnaast is er de “Heineken Cup” voor de beste amateur van het golftoernooi, deze prijs wordt niet elk jaar uitgereikt. 

5 . Grand prix van Monaco

Datum: 23 & 24 mei
Uiteraard kan de Formule 1 niet ontbreken in het rijtje van de favoriete jaarlijkse sportevenementen. Een indrukwekkende race uit de Formule 1-kalender is de Grand Prix van Monaco. Deze race behoort namelijk tot één van de bekendste races in de autosport. De Grand Prix vindt jaarlijks plaats in een weekend in de maand mei. Hierbij racen de beste coureurs van top automerken door de straten van Monte Carlo. Eigenlijk is het parcour niet meer geschikt voor de race. De smalle wegen en krappe bochten houden weinig ruimte over voor het inhalen en voor de grindbakken is ook geen plek. Toch blijft de race jaarlijks terugkeren, omdat het simpelweg een Formule 1-traditie is. 

Op 23 mei start het spektakel dit jaar in Monte Carlo Monaco. Wil je het evenement bijwonen? Dan moet je diep in de buidel tasten, want een kaartje kost minimaal € 287,- . Gelukkig is dit sportevenement ook heel goed vanaf de bank thuis te bewonderen. Tip: houd bijtijds de TV-gids in de gaten. Dan weet je precies welke zender je aan moet zetten en mis je geen minuut!

6. TT Assen

Datum: 26 t/m 28 juni
Een ander bekend en historisch sportevenement uit ons eigen kikkerlandje is de TT Assen. De letters staan voor “Tourist Trophy”. Sinds de oprichting van het circuit in 1926 zijn er een aantal aanpassingen geweest aan de baan. Hierdoor is de huidige baan 4.542 meter lang.  Ieder jaar op de laatste zondag van juni wordt dit evenement georganiseerd. Alle Grand Prix klassen van de motorsport komen daar aan bod. Dit zijn uiteraard de Moto3, Moto2 en MotoGP. Tijdens de race houden zo’n 300 journalisten dat de wereld op de hoogte. Verder zorgen ruim 200 medewerkers ervoor dat de race te volgen is via radio en TV. Dit jaar zal de TT Assen voor de 90ste keer gereden worden.

7. PDC World Darts Championship

Datum: Vanaf 11 december
In tegenstelling tot wereldkampioenschappen van andere sporten wordt het World Darts Championship (WK Darts, ofwel WDC) jaarlijks georganiseerd. De WDC wordt georganiseerd door de Professional Darts Corporation. Dit is één van de twee grootste dartsbonden ter wereld. Het eerste darts toernooi vond plaats in 1994. Ieder jaar begint het toernooi ergens eind december. De winnaar wordt vervolgens in het begin van januari bekend en gaat er vandoor met £ 500.000,-.

8. De sterkste man van Nederland

Datum: Finale 4 juli 
Jaarlijks strijden acht tot tien sterke mannen voor de titel “sterkste man van Nederland”. Enkele weken voor de wedstrijd wordt pas bekend gemaakt welke krachtoefeningen op het programma staan. Uiteraard wordt deze krachtpatser-wedstrijd uitgezonden op televisie en kun je de spannende strijd vanuit je luie stoel volgen. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blauwe Monsters.