Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Pur-isolatie schadelijk? Veel mensen worden ziek

Heb jij pur-isolatie in huis en heb je last van gezondheidsklachten? Dan is de kans heel groot dat er ook bij jou schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Door het aanbrengen van de purschuimisolatie worden er schadelijke stoffen gevormd. Deze kunnen gezondheidsschade veroorzaken. Van geïrriteerde ogen tot benauwdheidsklachten.

Lees hier alles over de gevaren van pur-isolatie.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Het gevaar van purschuimisolatie

Polyurethaan, afgekort als pur, zit in heel veel dingen verwerkt. Je komt het per dag meerdere malen tegen. Zo zit het onder andere in meubels, speelgoed, kussens en matrassen. Van pur wordt ook purschuimisolatie gemaakt, wat gebruikt wordt voor het isoleren van een dak, spouwmuur of vloer. Uit onderzoek van RTL blijkt dat dit absoluut geen goed idee is. Over het gebruik van purschuimisolatie wordt zelfs groot alarm geslagen. Bij het aanbrengen van purschuimisolatie worden gevaarlijke stoffen gevormd. Als je hier aan blootgesteld wordt, kan dit op lange en korte termijn gezondheidsschade veroorzaken. Daarnaast spelen de omstandigheden een belangrijke rol. Denk aan het vocht in de ruimte, de verwerkingstemperatuur, de ventilatie en de verhouding van het mengsel. Als het niet precies volgens de voorschriften wordt gedaan. Als pur bijvoorbeeld te warm wordt verwerkt kan het niet goed uitharden. Hierdoor kunnen er op de langere termijn schadelijke stoffen vrijkomen.

Let wel op, het gaat hier puur om de purschuimisolatie dat op locatie wordt gemaakt en aangebracht. In een fabriek wordt het chemische proces gecontroleerd, bij mensen thuis niet. Je hoeft je meubels en kussens dus niet weg te gooien.

Gezondheidsklachten door purschuimisolatie

Er is in 2020 al een advies over de gezondheidsrisico’s van het gebruik van gespoten pur-isolatie gepubliceerd. Hierin stond dat de risico’s voor de volksgezondheid minimaal waren, mits de isoleerders zich aan de voorschriften houden. Dit is niet altijd gebeurd, waardoor er een verhoogd risico op gezondheidsklachten is voor bewoners én de isoleerders zelf. Het zijn zowel gecertificeerde bedrijven als bedrijven die niet gecertificeerd zijn, die zich niet altijd aan de voorschriften hebben gehouden. Zo mogen bewoners niet aanwezig zijn als de purschuimisolatie wordt gespoten. Ondanks dat het een wettelijke verplichting is, wordt hier nauwelijks naar omgekeken. Bewoners zijn tijdens het proces gewoon in huis.

Hoe kon dit zover komen? 

Een hoge concentratie van de schadelijke stoffen die vrijkomen, kan ervoor zorgen dat je overgevoelig wordt voor deze stoffen. Hierna reageer je steeds heftiger op deze stoffen als je er weer opnieuw mee in aanraking komt. Ook wordt er nauwelijks gekeken naar de andere vereisten voor het aanbrengen van purschuimisolatie. Meestal werden controles zoals het kijken naar de aanwezigheid van vocht, overgeslagen. Tot slot werden veel bewoners niet altijd goed geïnformeerd over de gebruikte producten en gevaren ervan.

Aantal slachtoffers door purschuimisolatie

Er worden jaarlijks ongeveer 17.500 huizen geïsoleerd met purschuim. In totaal zijn er tussen de 250.000 en 300.000 huizen met purschuim geïsoleerd. Nu zijn ruim 400 slachtoffers bekend. Deze mensen hebben last van de meest uiteenlopende gezondheidsklachten. Geïrriteerde ogen, bloedneuzen, vermoeidheid, hartkloppingen, hooikoortsklachten en (zware) benauwdheid zijn de meest voorkomende klachten. Aangezien het nog maar net ‘bekend’ is dat deze klachten kunnen ontstaan door purschuimisolatie, ligt het daadwerkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk veel hoger.

Wordt purschuimisolatie verboden?

Ondanks de grote gezondheidsgevaren, is purschuimisolatie nog niet verboden. Sterker nog, het wordt zelfs gepromoot door de overheid. Je kunt er zelfs subsidie voor krijgen. Deskundigen zijn het hier absoluut niet mee eens. Het is slecht voor de volksgezondheid en voor het milieu. Het is namelijk niet of nauwelijks te recyclen. Aan het einde van de zomer gaat het kabinet in beraad over deze bijzonder gevaarlijke situatie.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal