Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Privézaken en privéleasen

Hoe jij jouw auto financiert gaat niemand wat aan. Dat is een privézaak. Althans, zo zijn we allemaal wel opgevoed. Maar het feit is dat de meeste mensen niet het hele bedrag voor hun nieuwe auto hebben gespaard en in een bruine envelop meenemen naar de dealer.

All-in

Meestal is een auto naast een huis een van de duurste dingen die je aanschaft. Doorgaans kiep je niet zo 20.000 euro uit een oude sok om een nieuwe auto te kopen en moet je op zoek naar een (mede)financier. Familieleden, banken, kredietverstrekkers – dat soort mogelijkheden zijn er natuurlijk. Maar er is een financieringsvorm die de laatste periode ontzettend populair is geworden: private lease. Ten opzichte van alleen maar geld lenen voor de aanschaf, dek je meteen de kosten voor het gebruik van de auto af. Verzekering, belasting, onderhoud, het zit er allemaal in. En natuurlijk een deel om de auto te financieren. Er zijn maar weinig mensen die trots over hun maandlasten vertellen als ze hem tot het dak hebben gefinancierd, maar bij private lease is dat een ander verhaal. Sterker nog, sommige private leasers rijden zelfs rond met reclame van de leasemaatschappij op de auto, in ruil voor wat korting op het maandbedrag.

Geen eigendom

Vooral in het segment van de Kia Picanto en Ford Fiesta neemt private lease een enorme vlucht. Deze auto’s worden al niet meer geadverteerd met hun consumentenprijzen, maar met hun maandbedrag van bijvoorbeeld 222 euro. Een heel andere benadering van grote investeringen, overgewaaid uit de wereld van smartphones. Niemand zegt die 1200 euro voor een iPhone X te betalen, maar als hij straks in een bundel zit van drie jaar lang 59 euro per maand inclusief datagebruik dan kijken de mensen er wel anders tegenaan. Dat de telefoon nooit je eigendom zal zijn, doet er voor veel mensen ook niet toe.

Vergelijken is zinvol

Bij AutoWeek worden mensen geholpen bij hun zoektocht naar hun nieuwe auto. Daarnaast maken ze al decennia lang vergelijkingstesten. Je kunt auto's vergelijken op eigenschappen zoals comfort, ruimte en prestaties. Maar ze hebben ook een privateleasevergelijker waar je maandbedragen kunt zien van meer dan 1300 auto's. Want die 222 euro kan bij iemand anders wel eens 199 of 235 zijn. Een private-leaseauto heeft namelijk geen vaste prijs maar een variabele. Oók alle voor- en nadelen worden uitgebreid belicht, want achter een maandbedrag zitten altijd kleine lettertjes die invloed hebben op de cijfertjes.

Meer weten over private lease? Ga naar www.autoweek.nl/privatelease