Draai voor klassieke weergave

Feit of fabel: mag je planten water geven als de zon schijnt

In de zomer verlang je naar een terras, balkon of achtertuin vol met gezonde planten en bloeiende bloemen. Hiervoor is tijd en aandacht voor de tuin een vereiste. Bij een lange periode van droogte is een dag overslaan geen goed idee. Een regendag tussen warme dagen door is dan niet zo gek voor je tuin. Mocht er geen regen komen, kan het dan kwaad om je planten te bewateren bij volle zon?

Planten water geven met volle zon

Geen enkele tuinier zal ervoor kiezen zijn of haar planten midden op de dag water te geven, wanneer de zon het felst schijnt. De blaadjes van de planten zouden letterlijk kunnen verbranden. Maar is dit nu een feit of een fabel? Volgens wetenschappers hoef je je geen zorgen te maken.

Geen verbrande planten, dus?

Uit onderzoek is gebleken dat er geen sprake kan zijn van verbrande planten. De waterdruppels zouden de energie van de zon namelijk niet zó hard kunnen versterken dat de bladeren beschadigd raken. Sterker nog, vaak verdampen de druppels al voordat ze het zonlicht oppakken. 

Hoe werkt het verdampen van water?

Terwijl de waterdruppels verdampen, koelt het water de plant af en sluiten de huidmondjes zich. De plant zal nu water opnemen via de wortels. Hierdoor zal de bladtemperatuur onder een veilige grens blijven tot het water van het blad is verdampt. Daarna gaan de huidmondjes weer open en begint de ‘normale’ koeling van de plant. Dit houdt in dat er weer via de huidmondjes wordt verdampt.

Een plant zou in principe alleen kunnen verbranden wanneer ‘ie meer water wil verdampen om het blad te koelen, dan de wortels kunnen leveren. Maar je kunt gerust in de zon sproeien. Net als dat het niet erg is wanneer er een onweerbui ontstaat en de volle zon vervolgens doorbreekt.

Aanrader: Milieu -technisch is het beter om niet in de zon te sproeien, omdat er dan onnodig veel water verdampt. Bewateren op de 'ouderwetse' manier met de gieter is een betere optie!

Toch verbrande plekken op bladeren?

Toch zijn er mensen die weleens te maken hebben gehad met verbrande plekken op bladeren. Hoe dat kan? Hetzelfde onderzoek stelt dat dit een heleboel andere oorzaken kan hebben. Zoals; contact met zure regen, zout water, water met chloor, geconcentreerde mestoplossingen of andere chemicaliën, om maar wat te noemen. Die verbrande, bruine plekken komen niet direct door jouw sproeibeurt. En al helemaal niet bij een tropische plant, aangezien deze soort het water van haar bladeren stoot.

Planten genoeg voeden

Kortom, het kan geen kwaad om planten midden op de dag en in de zon water te geven. Aan de slag, want het is belangrijk om je planten genoeg te voeden. Met zonnig weer moet je je alle planten drie tot vier keer per week water geven. Je hoeft niet snel bang te zijn dat je je planten te veel ‘verwend’ met water, waardoor ze zogeheten luie wortels krijgen. Dit zou betekenen dat ze oppervlakkig gaan wortelen. Maar in het begin is er één ding belangrijk en dat is water geven. De wortels gaan vanzelf de diepte in! Houd er wel rekening mee dat planten, net als mensen, stress kunnen ervaren. Bijvoorbeeld wanneer er ineens ijskoud water over warme bladeren wordt gegoten. 

Nu je weet hoe je je planten gedurende de zomer kunt verzorgen, heb je je handen vrij om iets anders aan te pakken. Zo kun je je eigen moestuin maken! Of, je kunt ook kiezen voor schaduwplanten in je tuin. 

Bronnen: Scientias, Heiko en Joke
Auteur: Anouk Bruel