Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

10 meest romantische kastelen om te overnachten

In samenwerking met:

In Nederland staan honderden prachtige kastelen en buitenplaatsen. De ene nog monumentaler dan de andere. Niets is romantischer dan slapen in zo’n imposant kasteel. Wanneer je over de ophaalbrug loopt, stap je terug in de tijd. Je waant je direct in een sprookjesachtige omgeving.

Dit  zijn de 10 mooiste kastelen en buitenplaatsen voor een romantische overnachting.

1. Landgoed Lauswolt in Friesland

In de bossen bij het Friese Beetsterzwaag ligt het statige landgoed Lauswolt. Vanuit elke kamer heb je een fantastisch uitzicht over het landgoed. De omgeving nodigt uit voor een ontspannen fietstocht of wandeling door de bossen. Houd je van golfen? Het landgoed beschikt over een uitdagende golfbaan.

2. Kasteel De Havixhorst in Drenthe

In het uiterste zuiden van Drenthe ligt het prachtige châteauhotel De Havixhorst. Hier ervaar je de nostalgische, voorname sfeer van een echt kasteel. De 13 kamers zijn allemaal uniek en van alle gemakken voorzien. Het prachtige Reestdal is een waar paradijs voor wandelaars en fietsers.  

3. Huis Bergh in Gelderland

Aan de rand van ’s-Heerenberg ligt het imposante kasteel Huis Bergh. Dit is een van de grootste waterburchten van ons land. De kasteeltorens zijn ingericht als luxueuze suites. Romantischer kan bijna niet. Het glooiende Montferland ligt aan je voeten. Ideaal om wandelend of fietsend te verkennen.

4. Slot Loevestein in Gelderland

Misschien wel het bekendste kasteel van Nederland. Want wie kent niet het verhaal van Hugo de Groot? Hij ontsnapte in een boekenkist uit de gevangenis van het kasteel. Je overnacht prinsheerlijk in een van de soldatenhuisjes of de commandeurswoning. De omgeving is ideaal om te wandelen, fietsen of varen.

5. Kasteel Kerckebosch in Utrecht

Midden in de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug ligt Kasteel Kerckebosch verscholen. Je kunt slapen in de voormalige slaapkamer van de eerste landgoedeigenaar. Of wat dacht je van de Tower Suite? Dan waan je je in oriëntaalse sferen in het keizerlijk hemelbed.

6. Landgoed Duin en Kruidberg in Noord-Holland

Ooit woonden hier rijke kooplui. Nu is het imposante landhuis een stijlvol klassiek hotel. Om het landhuis ligt een sfeervolle Engelse landgoedtuin. En vanaf het landgoed loop je zo in de schitterende omgeving van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Door het duingebied zie je het Noordzeestrand al liggen.

7. Kasteel de Wittenburg in Zuid-Holland

Op een landgoed in Wassenaar ligt Kasteel de Wittenburg. Het is een stijlvol, monumentaal pand uit de 19e eeuw. De 10 fraaie kasteelkamers hebben een unieke sfeer. Vanuit de kamer kijk je uit over het landgoed. In de omgeving liggen diverse natuurgebieden. Ook de Noordzeekust is niet ver weg.

8. Chateau St. Gerlach in Limburg

Vlakbij Valkenburg ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur. In het voormalige klooster liggen sfeervolle hotelkamers en suites. Het prachtige Limburgse heuvellandschap is uniek in Nederland.

9. Kasteel TerWorm in Limburg

In Heerlen ligt het statige Hotel Kasteel TerWorm op het gelijknamige landgoed met Franse rococo-tuinen en een natuurpark. Fraai gelegen tegen het heuvelland tussen twee beekdalen. De Brunssummerheide is dichtbij. In een van de 40 luxe kamers en vorstelijke suites slaap je prinsheerlijk. 

10. Kasteel Renesse in Zeeland

Aan de rand van de badplaats Renesse ligt het Landgoedhotel Renesse. Het hotel en de authentieke Orangerie zijn gevestigd op Landgoed Moermond. Slot Moermond stamt uit de 13e-eeuw. Het landgoed is een beschermd natuurgebied. De Zeeuwse stranden zijn binnen handbereik.

Dag van het Kasteel

Op maandag 6 juni, tweede Pinksterdag, is het de Dag van het Kasteel. Normaal gesproken openen veel kastelen en buitenplaatsen hun deuren. Daarnaast zijn veel kasteeltuinen gewoon geopend voor het publiek en dankzij de unieke ligging van de kastelen kun je de mooiste wandelingen en fietstochten maken in de omgeving. 

Meer inspiratie nodig?

Op grijsopreis.nl vind je nog meer unieke kastelen voor een romantische overnachting. Net als tips over de mooiste wandelingen en fietstochten bij kastelen. En wil je eens vorstelijk dineren in een kasteel? De allerbeste kasteelrestaurants voor een culinair festijn staan er ook bij. De website grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. 

Lees ook deze leuke reistips van grijsopreis:

In samenwerking met: