Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Oud en Nieuw vieren in Sydney

In samenwerking met:

Oud en Nieuw vieren in Sydney staat bij veel mensen hoog op hun bucketlist. Allereerst vanwege de waanzinnige vuurwerkshow bij het Sydney Opera House en de Harbour Bridge. Anderzijds omdat het een geweldige gebeurtenis is, waarbij je het zelfs midden in de nacht niet koud krijgt in je zomerkleding. Maar de leuke stad heeft nog veel meer te bieden!

Vuurwerkshow van Sydney

Er zijn vele mogelijkheden om het vuurwerkspektakel bij te wonen. Veel mensen zoeken een plek in een park om met duizenden anderen het nieuwe jaar in te gaan. Deze parken zijn vaak wat verder van de haven afgelegen, waardoor je niet altijd uitzicht hebt op de Harbour Bridge. Een ander nadeel is dat je ‘s ochtends al je plek moet veroveren en dat de kans dan groot is dat je lang moet wachten, soms in enorme hitte. Alcoholische dranken zijn er overigens verboden dus een glaasje champagne zit er ook niet in.

Wil je verzekerd zijn van voldoende tot goed uitzicht op het vuurwerk en eventueel van een drankje, dan kun je de botanische tuinen in of naar de dierentuin aan de overkant van het water. Een andere mogelijkheid is bij het Opera House zelf of bij één van de vele restaurants of cafés aan de haven. Maar de beste optie is vanaf een boot op het water. Je hebt dan fantastisch uitzicht op het vuurwerk en hapjes en drankjes zijn meestal inbegrepen. Bijkomend voordeel is dat je er pas 's avonds naar toe hoeft en dat je nergens (lang) in de rij hoeft te staan.

Bezienswaardigheden in Sydney

Los van het vuurwerkspektakel tijdens de jaarwisseling valt er in Sydney veel te zien en te beleven. Zo kun je naar het iconische Sydney Opera House. Het komt zo vaak op foto's voor dat het inmiddels symbool staat voor Sydney. Een ander kenmerk van de stad is de ruim 500 meter brede en 134 meter hoge Sydney Harbour Bridge, de breedste boogbrug ter wereld. Als je een goede lichamelijke conditie hebt, kun je de hoge brug onder begeleiding ook (veilig) beklimmen met complete uitrusting, inclusief klimtuig. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over Sydney en omgeving.

Vlakbij het Opera House vind je de Royal Botanic Gardens, bestaande uit tientallen fraai aangelegde tuinen. In totaal heb je er meer dan een miljoen bomen, struiken en planten. In de lager gelegen tuinen, waaronder de tuin bij het Opera House, wordt vaak geluncht en hardgelopen. De botanische tuinen zijn het drukst bezocht op oudejaarsdag, waarbij duizenden mensen ruim op tijd op het gras gaan zitten om vooral niets te hoeven missen van het vuurwerkspektakel.

Bij het Opera House ligt ook Darling Harbour, een gezellige uitgaanswijk rond de haven van Sydney. Je vindt er vele restaurants en cafés. Dit is één van de locaties waar veel mensen Oud & Nieuw vieren.

In het havengebied heb je daarnaast ook het Sydney Aquarium, het Australian National Maritime Museum en de leuke wijk the Rocks. Het is een oude wijk waar de koloniale geschiedenis van Australië nog goed zichtbaar is. Je vindt er mooie geplaveide straatjes en gezellige pubs en terrassen. Ook bevindt zich hier 'The Fortune of War', de oudste pub van de stad uit 1828.

Beste tijd om naar Sydney te gaan

In de Olympische stad heerst een subtropisch klimaat waar het nooit echt koud wordt. In principe zijn oktober tot en met april de beste maanden om er te verblijven. In december en januari kan het er wel erg heet en druk worden.

Vervoer in Sydney

In Sydney is het openbaar vervoer goed geregeld, met een uitgebreid busnetwerk. Ook heb je er de Sydney Explorer Bus, een uitstekende hop-on-hop-off-optie die langs de belangrijkste bezienswaardigheden rijdt. Een ander populair vervoersmiddel in de stad is de ferry die je naar de bezienswaardigheden rond de haven kan brengen. Als je van plan bent om veel van het van het openbaar vervoer gebruik te maken, schaf dan de SydneyPass aan. Hiermee kun je tegen gereduceerd tarief 3, 5 of 7 dagen reizen met de ferry, treinen, bussen, Explorer-bussen en rondvaartboten.

Geïnspireerd?

Op grijsopreis.nl vind je meer informatie over deze geweldige stad. Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien.

In samenwerking met: