Draai voor klassieke weergave

Dit is wat Facebook over jouw online gedrag weet, en zo pas je het aan

Facebook is het tweede grootste social media platform van Nederland. Naast het delen wat je bezighoudt en contact met vrienden, is het ook mogelijk om een heleboel andere sociale netwerken te koppelen met Facebook. Bijvoorbeeld om sneller in te loggen op verschillende websites. Facebook verzameld hiervoor informatie over jouw online gedrag en deelt dit met andere partijen. Wat weet Facebook eigenlijk allemaal van je?

Hoe kan Facebook aan online gegevens komen?

Allereerst is het goed om te weten hoe Facebook aan online gegevens komt. Een onderdeel van Facebook is ‘Activiteit buiten Facebook’. Het voordeel hiervan is dat je geen apart account - voor een heleboel andere platformen - hoeft aan te maken. Je hoeft ook geen nieuw veilig wachtwoord te verzinnen en je kunt binnen enkele seconden inloggen. Snel en makkelijk, waardoor bewust of onbewust veel mensen hier gebruik van maken. Wanneer je met je Facebook-account inlogt, heeft het als het ware toegang tot de activiteiten die je onderneemt op diverse platformen. 

Inloggen met je Facebook account

Een voorbeeld is dat je een paar schoenen koopt via een online webshop. Om deze aankoop af te ronden, krijg je de mogelijkheid om via Facebook in te loggen, een account aan te maken of door te gaan als gast. Als je ervoor kiest om via Facebook in te loggen, deelt de webshop jouw online (koop)gedrag met Facebook. Facebook slaat nu op dat ‘je de webshop hebt bezocht’ en bovendien ‘een aankoop hebt gedaan’. Het kan zijn dat Facebook hier vervolgens op inspeelt en een gepersonaliseerde advertentie aanbiedt met korting bij die betreffende webshop. 

Waar kan ik vinden wat Facebook weet?

Dat Facebook de optie heeft om meer van je te weten, is inmiddels duidelijk. Wil je te weten komen wat dat precies is? Om op deze pagina te komen, ga je - wanneer je bent ingelogd op Facebook - naar:

 1. Instellingen en privacy;
 2. Instellingen;
 3. Je Facebook gegevens;
 4. 'Activiteit buiten Facebook'.
 5. Je 'Activiteit buiten Facebook beheren'
 6. Inloggen om verder te gaan

Er kunnen nu een heleboel online websites verschijnen waar je ooit met je Facebook Login bent ingelogd. Of niet, als je nooit van deze optie gebruik hebt gemaakt en extra veilig online gaat.

 Wat doet Facebook met je gegevens

 • Dingen tonen waarin je geïnteresseerd bent, zoals evenementen of pagina's;
 • Relevante advertenties weergeven, om nieuwe producten te introduceren;
 • Suggesties doen voor groepen, evenementen of objecten op Facebook Marketplace;
 • Bedrijven en organisaties helpen hun gewenste doelgroep te bereiken;
 • Mogelijk verdachte activiteiten identificeren om het platform veilig houden.

Wat doet Facebook niet? 

 • Ze laten je gegevens niet zien aan bedrijven;
 • Ze verkopen je gegevens aan niemand

Zo zorg je ervoor dat Facebook geen toegang heeft

Gelukkig kun je als gebruiker niet alleen inzien wat Facebook van je weet, je hebt zelf de regie en kunt ervoor zorgen dat Facebook geen toegang meer heeft. Dit doe je door de gedeelde gegevens weer los te koppelen. Als er activiteiten van jou buiten Facebook bekend zijn, komen de logo’s van deze bedrijven in beeld. Je kunt aan de rechterkant kiezen voor ‘Geschiedenis wissen’, zodat je de hele geschiedenis wist.

Wanneer je alleen bepaalde websites wilt loskoppelen, klik je op de drie bolletjes naast de logo's. Hierna verschijnt het overzicht met alle apps en websites, die je activiteiten hebben gedeeld met Facebook. Door op een website te klikken, kun je per bedrijf de toekomstige activiteiten uitschakelen. Facebook weet zo niet meer dat je de website hebt bezocht, en kan geen gepersonaliseerde advertenties aanbieden van die betreffende organisatie.

Aanrader: als je regelmatig van die leuke spelletjes speelt via Facebook, dan is toestemming voor deze sites wel noodzakelijk. 

Lees ook

Bronnen: Facebook, AD
Auteur: Anouk Bruel