Draai voor klassieke weergave

Stop ongewenste telefoontjes van telemarketeers uit het buitenland

Waarschijnlijk heb je het wel eens een keertje meegemaakt: een telefoontje uit het buitenland waarvan je het nummer niet herkent. Dit kan erg vervelend en irritant zijn, zeker als het niet ophoudt na één of twee keer. Het is een veel voorkomend probleem bij veel mensen.

Je hoort steeds vaker dat er door deze telefoontjes op de een of andere manier geld van jouw rekening afgeschreven kan worden. Het is erg riskant om zo’n telefoontje op te nemen. Wat kun je er concreet tegen doen? Wij geven tips om ervoor te zorgen dat deze vervelende telefoontjes ophouden. 

Tip 1: Meld de overlast bij je provider 

Het is altijd verstandig om de overlast te melden bij jouw provider. Misschien hebben er meerdere mensen last van en is het een bekend probleem. Als dat het geval is, dan zal de provider een onderzoek starten naar de marketeer uit het buitenland. Als het probleem achterhaald is, dan kan het gestopt worden. Daarmee is het probleem voor jou en vele andere mensen opgelost. 

Tip 2: Zoek het nummer op in Google 

Ten tweede is het verstandig om het nummer op te zoeken in Google. Hoogstwaarschijnlijk krijg je de naam van het bedrijf naar boven in de zoekresultaten. Vervolgens kun je het bedrijf een e-mail sturen en aangeven dat je niet langer gebeld wilt worden. Daarnaast is het goed om te controleren of je niet met een crimineel te maken hebt. Ook via telefonische gesprekken proberen criminelen namelijk steeds vaker hun weg toe te slaan. Deze manier heet “wangiri-fraude”. Zij bellen jou en zorgen ervoor dat je de oproep mist. Vervolgens ben jij nieuwsgierig wie de beller is en je besluit om terug te bellen. Er bestaat een kans dat je dan een bandje hoort of alleen een beltoon. Zonder dat je het doorhebt ontstaat er binnen korte tijd een gigantische telefoonrekening. 

Onbekend buitenlands telefoonnummer niet opnemen

Een ander scenario is dat ze je bellen en een (vaag) gesprek met je aangaan. Op die manier proberen ze jou zolang mogelijk aan de praat te houden. Hoe langer jij aan de telefoon blijft hangen, hoe meer geld er afgeschreven kan worden. De beste tip is om telefoonnummers uit het buitenland nooit op te nemen als je het nummer niet herkent. 

Tip 3: Blokkeer het telefoonnummer 

Vaak is het zo dat de telemarketeers die jou bellen vanuit het buitenland wel hun nummerweergave aan hebben staan. Als je dit nummer eenmaal hebt, kun je gemakkelijk het nummer blokkeren middels de instellingen van jouw telefoon. Hiervoor moet je het nummer wel eerst als contactpersoon opslaan. Blokkeer deze contactpersoon vervolgens door bij een android-telefoon te klikken op “toevoegen aan automatische blokkeerlijst” en bij Iphone op “blokkeer deze beller”. 

Tip 4: Het bel-me-niet register inschakelen

Word je veelvuldig lastiggevallen? Of wil je alle telemarketeers alvast voor zijn? Dan is het een goede optie om je in te schrijven in het bel-me-niet register. Het doel van dit register is om ongevraagde telefoontjes voor consumenten te minderen. Bedrijven die jouw nummer in hun bellijst hebben staan, moeten eerst checken of jij niet in dit register staat. Als dit het geval is, dan mogen bedrijven jou niet meer telefonisch benaderen. Tenzij je ooit klant bent geweest van het bedrijf en niet hebt aangegeven bij het bedrijf zelf dat je niet meer benaderd wilt worden. OF als je onlangs hebt deelgenomen aan een win-actie, ook dan zijn vaak je gegevens toegankelijk om te gebruiken. Helaas is het bel-me-niet register geen optie voor telemarketeers van over de hele wereld, maar Belgische nummers kun je hier bijvoorbeeld wel aangeven. 

Tip 5:  Vraag een nieuw telefoonnummer aan

Een nieuw telefoonnummer aanvragen is een drastische optie. Maar dit is wel een goede laatste optie om de zeer ongewenste telefoontjes te stoppen. Dan hebben de telemarketeers jouw nummer namelijk niet meer. Het enige risico is wel dat je na verloop van tijd weer tegen dezelfde problemen aan loopt.

Naast ongewenste telefoontjes wordt nepnieuws ook in veel landen een steeds groter probleem. Wat is nepnieuws precies en waaraan kun je dit herkennen?

Dit artikel is in samenwerking met Blauwe Monsters tot stand gekomen.