Draai voor klassieke weergave

6 redenen waarom je wél kunt ondernemen na je 50ste

Ondernemen na je vijftigste, kan dat wel? Is het de moeite waard om je carrière over een andere boeg te gooien en daarmee risico te lopen? Wij geven 6 redenen waarom je wél kunt ondernemen, nadat je de 50 hebt gepasseerd.

De startende ondernemer heeft een gemiddelde leeftijd van 35 jaar, wat lager ligt dan een aantal jaar geleden. Steeds meer jongeren nemen geen bijbaantje meer, maar beginnen een eigen bedrijf om geld te verdienen en ervaring op te doen. Niet getreurd als je dit niet in je jongere jaren hebt gedaan. Oók na de vijftig liggen er nog een heleboel ondernemerskansen op je te wachten.

1.    Een groot netwerk na je vijftigste

Na je vijftigste heb je een netwerk opgebouwd. Of je nu al die tijd bij hetzelfde bedrijf hebt gewerkt, of om de 5 jaar bent overgestapt. Je hebt kennisgemaakt met collega’s en wellicht te maken gehad met externen. Daar kun je na je vijftigste, beter dan op welke leeftijd dan ook, gebruik van maken. Deel (persoonlijk of op sociale media) met je connecties wat je gaat doen. Wie weet delen zij het weer met hun connecties of sturen ze je door naar potentiële klanten, omdat ze goede ervaringen met je hebben gehad.

2.    Meer ervaring na je vijftigste

Je kunt er niet omheen. Na je vijftigste heb je behoorlijk wat levens- en werkervaring opgedaan. Het voordeel van die kennis, ervaringen en grijze haren: je maakt keuzes meer weloverwogen. Waar het als jonge ondernemer de eerste pogingen fout gaat om erachter te komen hoe je het wilt doen, is de kans groot dat het als ondernemende senior in één keer goed gaat.

3.    Eerder voor je plezier ondernemen

Na je vijftigste ga je eerder voor je plezier ondernemen. Je weet inmiddels precies wat je leuk vindt, en zo ga jij je onderneming inrichten. Daarnaast ben je compleet onafhankelijk. Geen collega’s meer waarmee je rekening hoeft te houden, of wensen van een baas die je niet aanstaat. Daar raak je na de vijftig gegarandeerd gemotiveerd van! 

4.    Meer in rust ondernemen na je vijftigste

Met de inzichten die je na je vijftigste hebt opgedaan, kun je meer rust vinden in het ondernemen dan op jongere leeftijd. Jonge ondernemers hebben de neiging om overal bij te moeten zijn en voorop te lopen, terwijl ondernemende senioren zich daar niet meer zo druk om maken. Zolang je producten worden verkocht of de aanvragen voor jouw diensten binnenkomen, zit het in de meeste gevallen wel goed. Geen stress voor nodig.

5.    Ondernemen na je vijftigste houd je scherp

Ondernemen na je vijftigste houd je óók scherp. Die Zweedse puzzels en scrabble apps waarmee je je hersenen momenteel actief houdt, stellen weinig voor in vergelijking tot ondernemen. Uit onderzoek is gebleken dat je mentaal sterker blijft door dingen te doen die je daadwerkelijk moeite kosten. 

6.    Niet te laat om na je vijftigste te ondernemen

Maak je geen zorgen, het is niet te laat om na je vijftigste te ondernemen. Je kunt op latere leeftijd nog van alles leren. En met een pensioenleeftijd van 68 jaar, heb je alsnog maar liefst 15 tot 20 productieve jaren te gaan. Dat is een derde van je werkleven! Mocht je er al een tijdje over nadenken of er stiekem van dromen, is dit het moment om ervoor te gaan. 

Naast het starten van een onderneming, is het een aanrader om je na je vijftigste te verdiepen in beleggen. En dat gaat heel eenvoudig met deze tips voor een beginnende belegger.

Bronnen: KvK, GoFifty
Auteur: Anouk Bruel