Draai voor klassieke weergave

Emotionele pijn, hoe ga je om met het pijnlichaam?

Iedereen heeft (onbewust) te maken met het pijnlichaam, dit zijn onverwerkte emoties die kunnen zorgen voor onbestemde gevoelens: angst, woede, verdriet of jaloezie. Maar wat is het pijnlichaam precies en wat kan je hieraan doen? 

Wat is het pijnlichaam?

Je maakt in je leven een hoop mee. Zowel leuke als minder leuke dingen. Deze minder leuke dingen kunnen soms zo vervelend zijn, dat deze gebeurtenissen (onbewust) voor problemen zorgen. Deze pijn uit het verleden leeft voort in je lichaam en geest en kan ook in het heden vervelende gevolgen hebben. Pijn uit het verleden wordt ook wel het pijnlichaam genoemd.

Het pijnlichaam is al je (onverwerkte) pijn uit het verleden en is altijd aanwezig als een onderliggend gevoel van onbehagen, verdriet, angst en andere ongewenste gevoelens. Deze onverwerkte gevoelens kunnen ook vast gaan zitten in je lichaam, waardoor je spieren zich aanspannen en daarmee de doorstroom van energie in je lichaam en het afvloeien van emoties belemmerd wordt. Dit kan erg vervelend zijn.

Het pijnlichaam kan in slapende en actieve toestand verkeren. Het verschilt per persoon hoelang het sluimerend of actief is. Als je de meeste tijd ongelukkig bent, verkeert het pijnlichaam in een actieve toestand. Als het pijnlichaam voor een langere periode in de actieve toestand verkeert, kan dit ervoor zorgen dat je je wat minder gezellig voelt. Het wordt daarom ook wel gezien als een soort van levensenergie die niet meer stroomt. Dit kan allerlei soorten emoties veroorzaken, bijvoorbeeld; boosheid, somberheid, depressie, irritatie, jaloezie of ongeduld. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je je eigen pijnlichaam (her)kent, zodat je deze emoties een plek kunt geven en/of verwerken. 

Hoe herken je het pijnlichaam?

Meestal is je pijnlichaam vaag op de achtergrond aanwezig, en heb je er niet echt last van. Het pijnlichaam is daarom moeilijk te herkennen. Het geeft je een onbehagen gevoel, wat je belemmert om je goed te voelen. Het is essentieel dat je die emoties herkent, ze accepteert of zelfs verwerkt.  

Omgaan met emotionele pijn

Hoe gek het ook klinkt: om je pijnlichaam te achterhalen dien je met jezelf in gesprek te gaan. Vraag jezelf:

  • Wat heb je allemaal meegemaakt?
  • Wat maakt je somber?
  • Waar komt deze somberheid vandaan?
  • Waarom reageer je op bepaalde dingen zo heftig?
  • Waarom kunnen sommige dingen je helemaal niets schelen?

Denk goed over deze vragen na en zet dit op papier. Zo creëer je een duidelijk overzicht voor jezelf. Als je een helder beeld hebt van je eigen emoties en waar deze vandaan komen, kan je je pijnlichaam beter accepteren en hiermee omgaan. Ook kan je deze emoties makkelijker uitleggen aan een ander en door te praten geef je jezelf bloot en dat kan tot opluchting leiden. 

De gevolgen van onverwerkte emoties

Als het pijnlichaam in een actieve toestand verkeert, kunnen weggestopte emoties de overhand nemen. Je kunt je laten meeslepen door emoties, waardoor je irrationeel kan reageren of dingen doen waar je later spijt van krijgt. Het pijnlichaam kan door kleine dingen al geactiveerd worden. Ieder mens is anders, en iedereen heeft zijn eigen, unieke pijnlichaam. Voor de één is dit bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen, voor de ander angst, jaloezie of verdriet.

Daarnaast kan de geestelijke pijn ook in je lichaam gaan zitten en belastend zijn voor je lijf. Als dit het geval is, verkeerd je pijnlichaam in een zéér actieve toestand. Het is dan verstandig om er wat aan te doen. 

Hoe laat je het pijnlichaam verkleinen?

Je pijnlichaam verkleinen kan lastig zijn en verkleinen is eigenlijk niet het juiste woord. Je kunt het pijnlichaam alleen verwerken, door het te accepteren of om op zoek te gaan naar de oorzaak. Het is niet erg om negatieve emoties te hebben, als je ze maar onder controle hebt.

Mensen die positief denken verschillen niet zoveel van mensen die negatief denken. Ze denken allebei, ze geloven beide wat ze denken. Het verschil is het soort gedachten. Zijn ze positief of negatief, ondersteund of afbrekend, fijn of vervelend. Ben je een ster in negatieve gedachten denken, dan heb je alles in je om succesvol te worden in positieve gedachten denken. Als je de ene kant op kunt oefenen, dan kun je het ook de andere kant op. 

Krijg je je emoties niet onder de controle, ga dan in gesprek met je huisarts. Je huisarts kan, als je erg veel last hebt van negatieve gevoelens, je altijd doorverwijzen en hulp bieden. Daarnaast kan mindfulness je helpen. Dit vermindert stress, piekeren en de meditatietechnieken zorgen voor meer zelfbewustzijn, waardoor je beter in je vel zit. 

Hier zijn vijf tips om negatieve gedachten los te laten en om te zetten in positieve gedachten:

  1. Richt je aandacht op iets leuks, op positieve gedachten die afleiden en je blij maken
  2. Ga ervan uit dat je met negatieve gedachten niets oplost - het zijn maar gedachten
  3. Kom in actie door positieve gedachten en met beweging
  4. Stel een vaste tijd in dat je negatief màg denken (óf minimale tijd dat je positief moet denken)
  5. Neem je negatieve gedachten niet te serieus - omdenken is altijd een keuze

Lees ook

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Ilse Bloemendal