Draai voor klassieke weergave

5 Oliebollen weetjes en lekkere variaties

Heb je je buik een beetje vol van de klassieke oliebol met krentjes, en wil je dit jaar wel eens iets anders proberen? Kies dan eens een voor een verrassende variatie oliebol op oudejaarsavond. Een glaasje champagne erbij, en smullen maar!

5 feitjes over de oliebol

Hoeveel weet jij eigenlijk over de traditionele oliebol? Wij delen vijf feitjes.

1.    Van oliekoek naar oliebol

Oliebollen bestaan zelf pas rond de zeventiende eeuw, maar stammen af van de ‘oliekoek’, welke waarschijnlijk al in de middeleeuwen gemaakt werd. De oliekoek werd gemaakt van hetzelfde soort deeg als de oliebol, maar werd gebakken in een klein laagje vet of raapolie, waardoor het een platte koek bleef. 

In de zeventiende eeuw kreeg Nederland door de kolonisatie beschikking over meer en betere olijfolie, waardoor het deeg in een grotere laag olie gebakken kon worden. Hierdoor ging de oliekoek een ronde vorm aannemen, waardoor de term ‘oliebol’ ontstond.

2.    Oliebollen en oudejaarsavond

De oliebol werd pas in de negentiende eeuw een traditionele lekkernij op oudejaarsavond. Dit komt omdat de oliebol een vullende en voedzame snack was in de koude wintermaanden. Om deze reden werd de lekkernij rond oud en nieuw aan de armen uitgedeeld. Deze traditie is blijven hangen. Nog steeds eten we oliebollen voornamelijk rond de feestdagen.

3.    Het traditionele recept

Het klassieke oliebollen recept heeft de volgende ingrediënten: 
Bloem, een snuf zout, eieren, roomboter, gedroogde gist, melk, basterdsuiker en poedersuiker.
Maar het kan ook een stuk makkelijker: in iedere supermarkt kun je een pak kant-en-klare oliebollenmix kopen, waar je alleen water en eventueel krentjes aan hoeft toe te voegen.

4.    Oliebol gezonder dan een appelflap

Het voelt best ongezond om zo’n gefrituurde bal deeg te eten, toch zitten er minder calorieën in een oliebol dan men vaak denkt. Gemiddeld bevat één oliebol zo’n 135 kcal. Ter vergelijking: een appelbol bevat er 196, een krentenbol 167, en een appelflap 400. Dan blijkt een oliebol toch écht de meest gezonde keuze van het stel.

5.    Engelsen noemen het de ‘Dutch doughnut’

Oliebollen zijn een strikt Nederlandse traditie en je zult in het buitenland niet snel een oliebol tegenkomen. Dat betekent ook dat er in andere talen geen benaming voor is. In het Engels wordt naar de oliebol verwezen met ‘Dutch doughnut’, oftewel: de Nederlandse donut. Dat is niet zo’n gekke vergelijking, want beide worden gemaakt door deeg te frituren. 

Variaties op de oliebol

Als je de klassieke oliebol meer dan genoeg gegeten hebt, kun je heel makkelijk allerlei variaties op de oliebol maken. We delen vijf oliebol varaties:

  1. Voeg, naast de krentjes, cacaopoeder en in stukjes gehakte hazelnoten aan het beslag toe.
  2. Laat de krenten en rozijnen in gekookt sinaasappelsap weken, in plaats van gewoon water. Voeg voor extra sinaasappelsmaak wat sinaasappelmarmelade aan het beslag toe. 
  3. Doe kleine stukjes appel en kaneel door het beslag.
  4. Je kunt hetzelfde met stukjes banaan doen.
  5. Chocola en hazelnoot oliebollen, door een eetlepel cacaopoeder en een handje fijngehakte hazelnoten toe te voegen. 

Auteur: Quirine Brouwer