Draai voor klassieke weergave

Natuurrampen 2021: de gevolgen van klimaatveranderingen

Het coronavirus staat al geruimte tijd in de spotlights. Begrijpelijk natuurlijk, maar er zijn meer zaken die de aandacht vragen: zo gaan er miljoenen mensen wereldwijd gebukt onder hele andere rampen. Er zijn helaas te veel noodsituaties om op één pagina te beschrijven. Wat betekent code rood precies en wat voor natuurrampen zijn er afgelopen tijd geweest? 

De mens is onmiskenbaar de oorzaak van de snelle klimaatverandering. Dit blijkt uit een snoeihard rapport van de Verenigde Naties, dat in augustus 2021 werd gepresenteerd. Als we nu geen drastische maatregelen nemen, worden extreme weersomstandigheden zoals bosbranden, overstromingen en langdurige hittegolven alleen maar erger. De VN spreekt zelfs van code rood van de mensheid.

Boeken over klimaatverandering

Natuurrampen 2021 en gevolgen klimaatverandering

Schrikbarende resultaten worden getoond in het onderzoek van het IPCC

In 2000 jaar is het klimaat niet in zo’n rap tempo veranderd. Volgens het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, is de mens de oorzaak. Alleen drastische maatregelen, zoals een forse beperking van de uitstoot van broeikasgassen, kunnen voorkomen dat we te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Er moet per direct een stop komen op het gebruik van kolen en gas. Deze fossiele brandstoffen verwoesten de aarde. Het is zelfs zo erg, dat VN-chef António Guterres spreekt van code rood en de politici dwingt om snel en drastisch te handelen. Het rapport komt al snel onder de ogen van minister president Mark Rutte. Hij reageert geschokt: “Zeer zorgelijk rapport. De eerste berichten zijn uitermate zorgelijk.”

De aarde warmt sneller op dan iedereen ooit had gedacht

Het rapport heeft wereldwijd een enorme impact. Bijzonder, want veel was al bekend. Maar wat men nog niet wist, is dat alle voorspellingen sneller en heftiger uitkomen dan verwacht. Zoals de stijgende temperaturen. Volgens klimaatdeskundigen was het afgelopen decennium de warmste periode in de afgelopen 125.000 jaar. Door een combinatie van uitstoot en ontbossing zit de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer op een niveau dat ruim 2 miljoen jaar niet is gezien. Deze opwarming blijft doorgaan als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot te beperken.

Daarnaast is het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde onomkeerbaar. Over ongeveer 30 jaar zal de zeespiegel 15 tot 30 centimeter gestegen zijn. Ook zullen er meer, nattere en heftiger tropische stormen plaatsvinden. De oorzaak is de smeltende permafrost. Extreme hittegolven die normaal eens in de 50 jaar voorkwamen, slaan nu 2 tot 7 keer per jaar toe. Extreem weer zal vaker op meerdere vlakken impact hebben. Dat maken de natuurrampen van afgelopen maanden wel duidelijk.

Europa kampt met dodelijke overstromingen, hittegolven en enorme natuurbranden

Van de dodelijke overstromingen in België tot de enorme bosbranden in Turkije, aanhoudende hittegolven in Griekenland en gigantische hagelstenen in Italië: wat normaliter altijd ver van je bed stond, komt nu wel héél dichtbij. Europa werd afgelopen maanden geteisterd door diverse natuurrampen. Het ergste is: er komen er steeds meer bij.

De dodelijke overstromingen in Europa

De afgelopen maanden werden verschillende landen in West-Europa geteisterd door enorme overstromingen, met honderden doden als gevolg. Er is zelfs gesproken van de zwaarste overstromingen die West-Europa ooit heeft gekend. Niemand had gedacht dat het in Europa zo mis kon gaan. Ook in Nederland waren overstromingen. Bewoners moesten hun huis verlaten. In Limburg was de schade zelfs zo erg, dat tientallen mensen de komende maanden geen huis hebben en elders onderdak moeten zoeken. De kranten stonden er in juli vol mee.

Dan hebben wij in Nederland slechts last van heel veel regen deze zomer. 

De bosbranden in Turkije, Griekenland en Spanje

Toen het water zakte, rukte het vuur op. We nemen je mee naar Turkije, Griekenland en Spanje. Door de hitte en droogte worden de bosbranden steeds talrijker en groter. Wekenlang woeden er bosbranden. In augustus zijn er duizenden mensen geëvacueerd.

Griekenland heeft zelf te weinig middelen om de bosbranden te blussen. Verschillende landen schieten te hulp, maar dit mag niet baten. Wanhopige bewoners doen er alles aan om het vuur te stoppen. Er zijn zelfs senioren die met kleine waterflesjes hun grond vochtig houden. Helaas heeft dit geen effect. Inwoners zijn moedeloos. “Ik wilde gewoon iets doen, ik kan niet hier gaan wachten tot alles wat ik heb, verandert in as,” zegt een vrouw tegen BNN.

In Turkije zijn de bosbranden momenteel onder controle. Maar wetenschappers hadden gelijk, ook Spanje kampt met bosbranden. De hittegolf die een groot deel van het Iberisch Schiereiland in zijn greep heeft, veroorzaakte de eerste 3 bosbranden in Spanje. 

De gigantische hagelstenen in Italië

Eind juli vielen er in Noord-Italië gigantische hagelstenen uit de lucht. Daardoor stond het verkeer op één van de belangrijkste snelwegen in het land stil, liepen veel auto’s schade op én raakten zelfs mensen gewond. De hagelbui was zo heftig, dat bestuurders niets anders konden dan stoppen. De schade was enorm, van auto-ongelukken tot gewonde mensen. “Ik was doodsbang,” zegt een inwoner van de stad Napels. “Nog nooit heb ik zulke grote hagelstenen gezien. Dit zie je normaal alleen in films!”

Extreme tropische temperaturen in Oost-Europa

Na de hitte afgelopen maanden in onder andere Canada, de VS, Griekenland en Turkije krijgt de komende tijd het zuiden en zuidoosten van Europa te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen. Afgelopen weken liepen de temperaturen in Italië op tot boven de 40 graden. In Griekenland stijgen de temperaturen zelfs boven de 45 graden. Dit is echt abnormaal heet, normaal maak je deze temperaturen alleen in het Midden-Oosten mee. Zelfs in Dubai was het minder warm!

Aardverschuivingen en overstromingen bij het Comomeer in Italië

Het Comomeer, misschien ken je het wel. Het is normaliter één van de populairste plekken in Italië om op vakantie te gaan. Een rustige en prachtige omgeving. In de tweede week van juli gebeurde er iets wat men nooit had zien aankomen. Een gigantische aardverschuiving. Om het nog erger te maken, hadden de omliggende provincies provincies Varese, Como en Lecco veel last van heftige regenval. Heftige overstromingen waren het gevolg. Het Comomeer veranderde in een rampgebied.

Bizarre aardverschuiving in Duitsland

Op 16 juli kwam het natuurgeweld wel heel dichtbij. De televisie toonde bizarre beelden: er waren verschillende doden en vermisten na een flinke aardverschuiving in Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Al snel werd het Duitse leger ingezet, om zoveel mogellijk mensen te redden. Door het heftige noodweer in de Duitse stad Erfstadt-Blessem stonden veel woningen onder water of ze waren ingestort. Hierdoor was de redding vaak moeilijk. Duitsland was in shock. Hoe kon dit in Europa gebeuren?

Vulkaanuitbarsting en aardbevingen schokken IJsland

In het zuidwesten van IJsland is in maart 2021 de vulkaan Fagradalsfjall uitgebarsten. De uitbarsting was gelukkig beperkt, ondanks de twee grote lavastromen. Omdat er geen woongebieden in de nabije omgeving van de vulkaan zijn, liep niemand gevaar. De voorbije weken was IJsland al opgeschrikt door tienduizenden aardbevingen. Een inwoner vertelt aan een lokale nieuwszender: “Ik ben best bang. Wat gaat er volgende maand gebeuren?”

Wat nu ongelofelijk lijkt, wordt normaal in de toekomst

“Wat nu ongelofelijk lijkt, wordt normaal in de toekomst,” volgens een journalist van CNN. Om dit te voorkomen zijn er radicale veranderingen nodig. Zo moet er gekeken worden naar de luchtvaart en de CO2-uitstoot. Je kunt natuurlijk wel zelf minder gaan vliegen en geen vlees eten, je kunt dit probleem niet alleen oplossen. We moeten dit met zijn allen doen. Hoe, wordt hopelijk snel duidelijk. Internationaal wordt er vergaderd hoe en of we deze code rood ongedaan kunnen maken.

Binnenkort een artikel over het (simpel) verduurzamen van je huis.

Lees ook:

Bronnen: NOS, RTL, Gelderlander, BBC, BNN, Linda
Auteur: Ilse Bloemendal