Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Wanneer moet ik nog wel een mondkapje op?

Het is lange tijd verplicht geweest om vrijwel overal binnen een mondkapje te dragen. Dat is niet langer zo. Op veel plekken is het mondkapje door een forse daling in coronabesmettingen afgeschaft. Behalve op deze plekken. Gooi je mondkapje (nog) niet weg, maar houd goed in de gaten waar je hem nodig hebt.

De mondkapjesplicht is ontstaan om te zorgen dat het coronavirus zich niet kan verspreiden op plekken waar het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden. Je draagt het mondkapje voornamelijk om de mensen om je heen te beschermen. En andersom. Hoewel een mondkapje niet overal meer verplicht is, zoals in de supermarkt, is er nog een aantal locaties waar je eraan moet denken.

Waar moet ik nog een mondkapje dragen?

Een mondkapje is nog steeds verplicht in het openbaar vervoer, personenvervoer (taxi, bedrijfsbus of touringcar), vliegtuigen, op luchthavens en op middelbare scholen voor iedereen van 13 jaar en ouder. Dit geldt niet alleen wanneer je staat of loopt, ook wanneer je zit. Als je een ruimte betreedt, is het aan de beheerder van het gebouw om te bepalen of je een mondkapje moet dragen. Een mondkapje dragen naar een testlocatie blijft bijvoorbeeld verplicht. De plaatselijke kapper, fysiotherapeut en snackbar bepalen zelf hun huisregels. Op de plekken waar het verplicht is, kun je nog steeds een boete ontvangen wanneer je hem niet draagt.

Ontdek de preventiewinkel om hygiënisch te blijven

Is een mondkapje verplicht in de auto?

Een mondkapje is niet meer verplicht in je eigen auto. Ook niet wanneer je met mensen in de auto zit die niet tot jouw huisgenoten behoren. Er geldt ook niet langer een maximum aantal passagiers in je eigen auto. Het is eigenlijk weer zoals het was. Dat betekent dat je niet langer hoeft na te denken over je mondkapje en gezelschap als je op autovakantie gaat. 

Moet ik een mondkapje in het buitenland op?

De regels die we hier kennen, gelden niet automatisch voor andere landen. Controleer bij een vakantie naar het buitenland wat de regels zijn. Het kan zijn dat het op jouw vakantiebestemming nog wel verplicht is om een mondkapje in de supermarkt of in openbare ruimtes te dragen. Bekijk hiervoor de website van de Rijksoverheid.

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden?

Ja. Het is nog steeds de bedoeling om 1,5 meter afstand te houden, tenzij je uit hetzelfde huishouden komt. Hoewel niet iedereen het nut van het mondkapje kon inzien, is het RIVM nog altijd van mening dat de1,5 meter afstand helpt om besmetting te voorkomen. Niet voor niets verloopt verspreiding via hoest-, nies- en spraakdruppeltjes. Deze druppeltjes komen met het dragen van een mondkapje vaak niet verder dan het kapje. Hang daarom in de supermarkt niet over iemand heen om een broccoli uit het schap te kunnen pakken. Op sommige plekken is de afstand niet haalbaar, zoals op evenementen. Op deze locaties is het dan ook nodig om een test voor toegang te laten zien. 

Lees ook

Bronnen: Rijksoverheid, Politie, NOS
Auteur: Anouk Bruel