Draai voor klassieke weergave

Najaar- en wintertrends 2021: deze kleuren en prints droeg je vroeger ook

Het najaar is in volle gang en daar horen ook de nieuwste herfst- en wintertrends bij. Welke prints, kleuren en accessoires mogen niet in je garderobekast ontbreken. Er is goed nieuws: alle kleding die je vroeger droeg mag weer uit de kast, want het thema van de najaarstrends van 2021 is retro.

Natuurlijk moet je vooral dragen waar je je goed bij voelt, maar het is altijd fijn om te weten wat je kunt verwachten als je dit najaar een kledingwinkel binnenstapt.

Modekleuren van najaar 2021

Qua kleuren gaan we voor mannen en vrouwen heel veel verschillende dingen zien. Dat is niet zo gek, want na zo’n saai jaar van binnen zitten hebben we zin in wat levendigheid, en dát zie je terug aan de modetrends dit najaar. Waar de winkels in het najaar normaal volhangen met herfstige tinten als mosgroen, roestbruin, okergeel en wijnrood, worden zomerse knalkleuren nu gewoon het hele jaar doorgedragen. Sterker nog: wit wordt voor vrouwen ook een echte modekleur deze winter. En dan het liefst wit op wit.
In metallic kleuren als goud en zilver schitteren we dit najaar ook veel. 

Modekleuren-2021-2022

Modeprints van najaar 2021

De printjes zijn dit modeseizoen druk en opvallend. De dierenprints hebben inmiddels hun beste tijd wel gehad, dit najaar zien we - net als in de zomer - vooral veel retroprints. Psychedelische prints zoals in de jaren 70, geblokte prints á la de jaren 80, en ruitjesprints zoals je die in de jaren 90 veel zag. Misschien heb je dat geblokte jasje van vroeger zelfs nog wel op zolder liggen?

Opvallende materialen

Het thema van dit seizoen is inmiddels vast al duidelijk: we mogen opvallen. Weg met die saaie joggingbroek, alles kan nu weer uit de kast. Oók de materialen van de warme najaarsmode voor vrouwen zijn opvallend: veel (imitatie)bont, glitters en glimmers, ruches, pailletten, tule. Vind je dat wat té spannend? Geen zorgen: deze materialen vind je ook in de kleine details van bijvoorbeeld een leuke gebreide trui terug. Je hoeft echt niet meteen in je discopak de straat op (maar het kán dit najaar dus wel). Voor mannen blijven de materialen wat bescheidener en gaan we geen grote veranderingen zien ten opzichte van voorgaande jaren.

Klassiekers

Natuurlijk zien we ook de echte klassiekers zoals ieder jaar weer terug. Zo blijft de trenchcoat een favoriet, net als grote, gebreide truien en vesten. Het leren jasje blijft ook, maar wel in een andere variant dan de afgelopen jaren: die heeft dit najaar ook de vorm van een lange trenchcoat, net als in de jaren 90. Had je 'm maar bewaard!

De wijde broeken verdwijnen voorlopig ook nog niet uit het modebeeld, het lijkt erop dat de skinny jeans wel echt verleden tijd zijn. Het voordeel van zo’n wijde broek is dat je er een warme legging of thermogoed onder kunt dragen in de winter. Lekker warm!

Accessoires van najaar 2021

Ook wat betreft accessoires voor het najaar wordt er teruggegrepen op vorige decennia. Zo gaan we veel hoge knielaarzen zien: in het zwart zoals in de jaren 90, of in het wit zoals in de jaren 60. In plaats van een warme muts dragen we een wollen bucket hoed en ook de tassen zijn van teddymateriaal of bont. Net als in de zomer blijven we vrolijk sjaaltjes in ons haar knopen en wat betreft sieraden geldt: hoe groter, hoe beter. Grote oorringen en opvallende metalen riemen worden populair.

Lees ook:

Bron: Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Elle
Auteur: Quirine Brouwer