Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tips bij overlast van mieren in huis of tuin

Het buitenseizoen is weer begonnen en dat is heerlijk! Helaas komen de mieren ook weer tevoorschijn. Heb je last van mieren in de tuin of huis? Wij geven je effectieve tips om mierenoverlast tegen te gaan. 

Tekst gaat verder onder de advertentie

Mierenseizoen

Nederland kent maar liefst zestig verschillende soorten mieren, waarvan wegmieren het meeste voorkomen. Zoals de naam al een beetje verklapt, deze mier leeft voornamelijk onder stoeptegels. Deze kleine zwarte mier is hier veilig en beschut tegen de kou. Hier blijven mieren dan ook de hele winter, totdat het mierenseizoen van start gaat.

Het mierenseizoen begint zodra het warmer wordt in Nederland, dus meestal rond begin april. Met de eerste warme temperaturen en zonnestralen komen de mieren tevoorschijn om voedsel te zoeken. Daarnaast hebben ze in deze tijd een grote drang om hun nest uit te breiden.

Mieren bestrijden bij overlast

Omdat mieren zich willen uitbreiden en op zoek zijn naar voedsel, zie je als het wat warmer wordt, ineens veel mieren op de stoep. Dit kan voor overlast kan zorgen. Mieren kunnen vervelend zijn in huis en tuin. Ze verplaatsen namelijk enorme bergen zand, omdat ze leven onder de tegels van je terras. Dat kan op den duur zorgen voor een verzakking van je terras. Gelukkig kun je mieren op verschillende manieren bestrijden.

Strooi koffiedik op het mierennest

Mieren blijven weg van koffiedik. Strooi op het mierenpad of bij de uitgang van de mierenhoop wat koffiedik (gewoon uit het filter) en na een paar dagen zijn de mieren verdwenen. Vreemd maar waar, ze komen niet meer terug. Helemaal fijn aan dit trucje is dat na verloop van tijd de rest gewoon kunt opvegen. Nog een voordeel: katten blijven door het koffiedik ook op afstand.

Schrik de mieren af met glassex

Je kunt de ingang van het mierennest of het mierenpad een paar keer goed inspuiten met glassex. Net als strepen op je raam, zullen de mieren verdwijnen omdat ze niet gediend zijn van deze geur. Als de mieren weer terugkomen, kun je dit trucje gewoon herhalen.

Laat het mierennest verdwijnen met kokend water

De beste manier om van je mieren af te komen is het sluiten van het nest. Het is wel een harde manier, maar wel een zeer effectieve manier. Gooi daarom een paar dagen lang, kokend water in het mierennest. De mieren zullen vanzelf verdwijnen.

Jaag de mieren weg met kruidenplanten

Wil je het iets diervriendelijker aanpakken? Er zijn diverse manieren die iets minder of zelfs geen schade aanrichten. Kruidenplanten houden mieren op afstand. Plant goudsbloemen, salie, munt, rozemarijn, majoraan, brandnetel, afrikaantjes, lavendel, boerenwormkruid of bieslook op de plaats waar de mieren voor overlast zorgen. Je zult zien dat de mieren dan een omweg maken. Ze hebben namelijk een hekel aan de geur van deze planten. Je kunt ook de planten in diverse potten in je tuin op strategische punten plaatsen. 

Plaats een mierenlokdoos

Een veelvoorkomend bestrijdingsmiddel is de welbekende mierenlokdoos. Je kunt deze kopen bij een tuincentra of een supermarkt. De mieren zullen naar de doos worden gelokt waardoor ze doodgaan door de giftige stof. Om de mieren zo effectief mogelijk te bestrijden, is het aan te raden om de 10 m² te plaatsen. Na vier weken dien je je lokdozen te vervangen.

Verwijder de koningin

Wil je het complete nest opheffen? Dit doe je door de koningin te verwijderen. Til dus eens een tegel van je terras op en zoek de grootste mier. Dat is de koningin. Zet die uit op een andere plek waar je er geen last van kan krijgen.

Mieren ontwijken koper

Wist je dat mieren niet over koper heen lopen? Span daarom een koperdraadje of leg koperen euromuntjes op de plek waar de mieren je huis in komen lopen.

Stoepkrijt onderbreekt hun geurspoor

Mieren houden ook niet van stoepkrijt. Mieren volgen een speciaal geurspoor en het stoepkrijt zorgt ervoor dat het geurspoor onderbroken wordt, waardoor ze in de war raken. Grote kans dat je nog ergens stoepkrijt in je schuur of garage hebt liggen en anders is het zo aangeschaft.

Komkommer en citroen

Mieren hebben een hekel aan de geur en smaak van komkommer. Ook de geur en de zure eigenschap van citroen zorgen ervoor dat de mieren gedemotiveerd raken. Leg dus een paar plakjes komkommer of citroenschillen neer op de plekken waar de mieren zitten. De kans is groot dat de mieren een rechtsomkeert zullen maken.

Mierenoverlast voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit geldt ook voor overlast van mieren. Met deze tips voorkom je dat mieren zich in jouw tuin of huis nestelen:

  1. Zorg dat etensresten afgedekt worden
  2. Maak de tuintafel schoon na het eten
  3. Veeg terrastegels en bestrating goed schoon
  4. Voorkom dat mieren je huis binnenkomen
  5. Gooi af en toe een emmer met afwasmiddel over de tegels
  6. Sluit vuilcontainers goed en houdt ze goed schoon (met afwasmiddel)
  7. Wis het geurspoor goed uit (maak goed schoon in huis)

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal