Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Na coronamaatregelen: hoe ziet het leven in de samenleving eruit?

Over enige tijd zullen de coronamaatregelen nog meer worden versoepeld. Mark Rutte heeft al gewaarschuwd: we moeten ons voorbereiden op de anderhalvemetersamenleving. Hoe ziet dat eruit? Wat gaat er veranderen, en wat blijft hetzelfde de komende tijd in Nederland.

De samenleving wordt door de coronamaatregelen zo grondig op z’n kop gezet, dat het niet eenvoudig is om te voorspellen wat er komende week gaat gebeuren, laat staan hoe alles er volgende maand uitziet. Het lijkt logisch dat de maatregelen niet van de ene op de andere dag worden opgeheven, maar dat er een geleidelijk versoepeling van maatregelen komt. Die anderhalve meter afstand moeten we nog wel even aanhouden.

Uit eten op anderhalve meter afstand

Eigenaren van cafés en bars zijn aan het uitzoeken hoe zij open kunnen gaan als iedereen anderhalve meter afstand moet houden van elkaar. Dat valt niet mee, denk maar aan knusse kroegjes zo smal als een pijpenla. Restaurants zijn aan het nadenken over manieren om gasten te ontvangen, en toch voldoende afstand te houden. Is het mogelijk om minder tafels in een restaurant te plaatsen? Kunnen de koks werken en toch onderling afstand houden? Kan de bediening met handschoenen aan werken? Moeten ze een mondkapje dragen? Het wordt lastig, en erg gezellig voelt het niet in een half leeg restaurant. En levert het nog wel voldoende omzet op, als er veel minder gasten komen?

Kamperen in eigen land, of een verre vliegreis?

Rutte waarschuwde ons al: ga geen vakantieplannen maken voor de meivakantie. Lastig, want de verleiding was erg groot om te genieten van een ontspannen vakantie in deze rare tijden. Mensen die een vliegvakantie hadden geboekt in deze periode, hebben van de reisorganisatie een tegoedbon gekregen om die reis later alsnog te maken. Het lijkt moeilijk voor te stellen dat we over een paar maanden allemaal de koffer volproppen om bedje-aan-bedje in een Turks resort te liggen, of in Frankrijk boerenmarktjes af te struinen. Een kampeervakantie in eigen land is misschien wel mogelijk, maar een exotische vliegreis lijkt nog verre toekomstmuziek. De reiswereld houdt z’n adem in: hoe gaat dit aflopen?

Niet meer winkel in, winkel uit

De winkelstraat is uitgestorven, terwijl de pakketdienst de drukte bijna niet aan kan. Veel mensen bestellen hun nieuwe kleren, boeken en andere spullen op internet. Sommige winkels zijn nog open. Ze laten een maximaal aantal winkelaars tegelijk toe, houden afstand van klanten en maken de pinautomaten extra vaak schoon. Dat blijft waarschijnlijk de formule voor de komende tijd: plakbandstrepen op de vloer die aangeven waar je anderhalve meter van de kassa staat en een streng deurbeleid om graaien in de rekken te voorkomen. Zelfs winkels die eerder afwachtend waren, zijn nu aan het onderzoeken of een webwinkel toch iets voor ze is.

Winkelen tijdens de coronacrisis

Sommige winkels bieden private shopping aan: de winkel gaat open voor één klant, met persoonlijke begeleiding van een medewerker. Zomaar lekker door de stad struinen, winkel in en winkel uit, lijkt de komende maanden nog niet mogelijk met al deze maatregelen. Kringloopwinkels staan trouwens te popelen tot ze weer open mogen: de afgelopen weken hebben veel mensen flink opgeruimd in huis en alles wat ze niet meer nodig hebben, bij de kringloop gebracht. Het magazijn puilt uit van prachtige tweedehands spullen!

Alsnog een examenfeestje?

Wanneer kan iedereen weer volledig naar school? Mensen die thuiswerken combineren met thuis onderwijs aan hun kinderen zullen opgelucht ademhalen, want die combinatie is niet makkelijk en lesgeven is toch echt een vak! Een deel van de middelbare scholieren heeft zomaar ineens het eindexamen gehaald. Ze willen vast een feestje vieren of een ceremonie houden om die mijlpaal te vieren. Kan dat op een veilige manier, met anderhalve meter afstand tussen de feestvierders?

Universiteiten en hogescholen konden redelijk uit de voeten met het afstandsonderwijs, maar vooral beroepsonderwijs merkte dat het niet meevalt om praktische vaardigheden te leren via een scherm. Verandert er in de toekomst iets met het onderwijs? In hoog tempo hebben scholen een infrastructuur opgetuigd om op afstand onderwijs te geven. Dat gaat vast iets betekenen voor de scholen. Misschien kunnen kinderen die niet naar een reguliere school kunnen, om wat voor reden dan ook, in de toekomst op deze manier lessen volgen. 

Lekker rustig in de kantoortuin

Van het ene op het andere moment bleek een groot deel van Nederland thuis te kunnen werken. Aan keukentafels en op zolderkamers werden thuiskantoren ingericht, vergaderingen gingen eigenlijk best soepel via videobellen en werken in je joggingbroek in plaats van een maatpak heeft zeker voordelen.

Gaan we weer vijf dagen per week terug naar de kantoortuin als alle maatregelen achter de rug zijn? De kans is aanwezig dat het verandert in de toekomst, omdat mensen hebben ontdekt hoe prettig thuiswerken is. Werkgevers zijn de afgelopen tijd mogelijk overtuigd dat productiviteit van thuiswerken niet slecht is. Toch missen kantoorwerkers na een paar weken hun koffiezetapparaat-praatje, de grapjes met collega’s en de vergaderingen zonder haperende wifi, katten over het toetsenbord en een bomvol wasrek op de achtergrond. Grote kantoortuinen worden nu opnieuw ingericht: meer ruimte tussen de bureaus, regelmatiger schoonmaken en vooral: niet meer flexwerken. Maar wie is daar rouwig om?

Wij hebben de voorwaarden voor een geschikt vakantiepark op een rijtje gezet. Wij hebben ook het nieuwe mobiele 5G-netwerk onder de loep genomen. Ontdek wat wij daarover gevonden hebben. 

Auteur: Sabina Posthumus