Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tips voor de beste last minute vakantiedeals

In samenwerking met:

Je vakantie begint bijna. Wie weet heb je je droomreis al helemaal uitgestippeld. Anders kun je wellicht gebruik maken van de aanbiedingen die touroperators doen, de zogenaamde last minute vakanties. De tijd dat alleen populaire zonvakanties een optie waren is voorbij, tegenwoordig ligt de hele wereld aan je voeten. Wij vertellen je waar je allemaal op moet letten. Daarnaast geven we je tips om de beste vakantiedeal te boeken.

Trends in bestemmingen voor last minute deals

Vroeger waren last minute vakantiedeals vooral gericht op de populaire zonvakanties rondom de Middellandse Zee. Deze zijn er nog steeds, zoals naar Griekenland en Spanje. Maar tegenwoordig heb je ook vele interessante aanbiedingen voor verder gelegen bestemmingen. 

In 2022 zijn veel vakantiebestemmingen buiten Europa weer toegankelijk voor toeristen. Maar op dit moment kampen veel landen met een hoge inflatie. Verblijf- en vervoerskosten vallen hierdoor een stuk hoger uit dan vroeger.

Wil je echt goedkoop op vakantie? Denk dan vooral aan bestemmingen waar je niet veel hoeft te reizen of waar de vervoerskosten sowieso al laag zijn. Zoals in Midden- en Zuid-Amerika, en Zuidoost-Azië. Toch liever wat dichterbij huis? Kijk dan eens naar minder bekende landen. Albanië, Bulgarije, Macedonië, Montenegro en Slovenië hebben veel moois te bieden en zijn minder toeristisch. Daarnaast is het prijspeil in die landen verrassend laag.

Praktische zaken bij het boeken van een last minute

Als je een last minute wilt boeken naar een verre bestemming, kun je vaak niet vandaag boeken en morgen vertrekken. Je hebt wellicht een visum nodig. Daarnaast zijn er misschien vaccinaties nodig. Dit moet je wel van tevoren hebben geregeld. Je hebt dus enige voorbereidingstijd nodig. En bij de vaccinatiecentra is het nu topdrukte. Een afspraak voor inentingen maken kost daarom nu meer tijd.

Check vooraf op beoordelingssites als Zoover en Tripadvisor de actuele situatie bij de bestemming. Misschien lees je wel dat het hotel naast een bouwput ligt waar juist in deze maanden van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat wordt gewerkt. Je kunt je voorstellen dat de rust en het vakantiegevoel dan ver te zoeken is. Het verklaart ook gelijk de mooie aanbieding van de touroperator. Lees alle tips over de juiste voorbereiding op je vakantie.

Wees flexibel in kiezen van een last minute

Bij het kiezen van een last minute is het belangrijk om flexibel te zijn. Denk hierbij aan de periode en de vakantiebestemming. Het wordt nagenoeg onmogelijk om een last minute te vinden voor jouw voorkeursland als je gebonden bent aan een vaste periode voor je vakantie. Als je jouw vakantieperiode al hebt vastgelegd bij je werkgever, zul je dus flexibel moeten zijn bij de keuze van je bestemming. Heb je echt een sterke voorkeur voor een land, dan moet je weer een ruime speling hebben in de vertrekdata.

Zelf een last minute reis samenstellen

Je kunt gebruik maken van een zogenaamde pakketreis van een touroperator. Vlucht en hotel zijn hierbij allemaal geregeld. Maar daarnaast kun je zelf je vluchten of hotels boeken. Dat kost meer werk, maar kan zeker interessant zijn. Lees dan vooral het artikel over het boeken van de goedkoopste vliegtickets.

Meer inspiratie nodig?

Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je er veel praktische informatie.

In samenwerking met: