Draai voor klassieke weergave

Tips voor de beste last minute vakantiedeals

Je vakantie begint bijna. Wie weet heb je al je droomreis helemaal uitgestippeld, maar anders kun je wellicht gebruik maken van de aanbiedingen die touroperators doen, de zogenaamde last minute vakanties. De tijd dat alleen populaire zonvakanties een optie waren is voorbij, tegenwoordig ligt de hele wereld aan je voeten. Wij vertellen je waar je allemaal op moet letten. Daarnaast geven we je tips om de beste vakantiedeal te boeken.

Trends in bestemmingen voor last minute deals

Vroeger waren last minute vakantiedeals vooral gericht op de populaire zonvakanties rondom de Middellandse Zee. Tegenwoordig vind je ook aanbiedingen voor verder gelegen, tropische bestemmingen. Zo zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om dit jaar goedkoop naar Sri Lanka te gaan. Door de gebeurtenissen van een aantal maanden geleden was het reisadvies negatief. Inmiddels is het reisadvies weer positief, maar voor veel vakantiegangers is er nu een drempel om te boeken. Dat zorgt ongetwijfeld voor last minute aanbiedingen.

In 2019 is er een trend dat de boekingen voor Turkije, Egypte en Tunesië sterk in de lift zitten. Dat maakt de kans op last minute deals naar deze bestemmingen kleiner. Andere bestemmingen aan de Middellandse Zee zijn zeker interessant als last minute deals. Wil je verder weg, dan zijn Curaçao, Thailand, Vietnam en zoals gezegd Sri Lanka mogelijkheden.

Denk zeker bij het kiezen van een last minute vakantie eens aan minder bekende landen. Montenegro, Slovenië en Bulgarije hebben veel moois te bieden en zijn minder toeristisch. Daarnaast is het prijspeil in die landen verrassend laag.

Praktische zaken bij het boeken van een last minute

Als je een last minute wilt boeken naar een verre bestemming, kun je vaak niet vandaag boeken en morgen vertrekken. Je hebt wellicht een visum nodig. Daarnaast zijn er misschien vaccinaties nodig. Dit moet je wel van te voren hebben geregeld. Je hebt dus enige voorbereidingstijd nodig. En bij de vaccinatiecentra is het nu topdrukte. Een afspraak voor inentingen maken kost daarom nu meer tijd.

Check vooraf op beoordelingssites als Zoover en Tripadvisor de actuele situatie bij de bestemming. Misschien lees je wel dat het hotel naast een bouwput ligt waar juist in deze maanden van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat wordt gewerkt. Je kunt je voorstellen dat de rust en het vakantiegevoel dan ver te zoeken is. Het verklaart ook gelijk de mooie aanbieding van de touroperator. Lees alle tips over de juiste voorbereiding op je vakantie.

Wees flexibel in kiezen van een last minute

Bij het kiezen van een last minute is het belangrijk om flexibel te zijn. Denk hierbij aan de periode en de vakantiebestemming. Het wordt nagenoeg onmogelijk om een last minute te vinden voor jouw voorkeursland als je gebonden bent aan een vaste periode voor je vakantie. Als je jouw vakantieperiode al hebt vastgelegd bij je werkgever, zul je dus flexibel moeten zijn bij de keuze van je bestemming. Heb je echt een sterke voorkeur voor een land, dan moet je weer een ruime speling hebben in de vertrekdata.

Zelf een last minute reis samenstellen

Je kunt gebruik maken van een zogenaamde pakketreis van een touroperator. Vlucht en hotel zijn hierbij allemaal geregeld. Maar daarnaast kun je zelf je vluchten of hotels boeken. Dat kost meer werk, maar kan zeker interessant zijn. Lees dan vooral het artikel over het boeken van de goedkoopste vliegtickets.

Meer inspiratie nodig?

Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je er veel praktische informatie.