Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zo maak en houd je de afvalbak schoon

Komt er een vieze lucht uit je afvalbak? Vooral de groene bak kan erg gaan stinken. Iedere keer als je deze open doet, vliegen de insecten en nare luchtjes je om de oren. Tijd om de afvalbak schoon te maken! Met deze tips maak je je kliko het beste schoon én houd je hem fris.

Het belang van het schoonmaken van een afvalbak 

Een afvalbak kan behoorlijk gaan stinken. Dat is niet heel gek, als je er even over nadenkt. Een afvalbak is namelijk de ideale plek voor bacteriën. Deze kunnen zich in de afvalbak razendsnel vermenigvuldigen. Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller de vermenigvuldiging gaat. Vandaar dat je kliko in de zomer extra stinkt. Deze geur kan ongedierte aantrekken, waardoor de situatie nog onhygiënischer wordt. Zorg daarom voor een schone afvalbak. 

Hoe maak je de afvalbak het beste schoon?

Met de volgende tips heb je de afvalbak binnen een halfuur weer helemaal schoon:

  1. Leg de lege afvalbak op zijn zijkant, pak een bezem en verwijder alle afvalresten uit de bak
  2. Spoel de container af met (warm) water. Gebruik hiervoor een tuinslang of een hogedrukspuit 
  3. Nu is het tijd voor wat schoonmaakmiddel. Je hoeft hiervoor geen speciale middelen aan te schaffen, een sopje van afwasmiddel, azijn of soda is al voldoende. Pak een grote spons en/of bezem en maak hiermee de bak schoon
  4. Je zult zien dat het aangekoekte vuil (bijna) verdwenen is. Als dit niet het geval is, pak dan de hogedrukspuit er weer bij
  5. Zorg ervoor dat je de bak goed laat drogen, voordat je er nieuw afval ingooit

Vind je dat schoonmaken maar niets? Je kunt er ook voor kiezen om de afvalbak door een professioneel bedrijf te laten reinigen. Voor de kosten hoef je dit niet te laten, deze zijn namelijk rond de 7 euro. 

Zo houd je de afvalbak fris 

Nu de afvalbak schoon is, moet je ervoor zorgen dat hij schoon blijft. Dat is eigenlijk heel simpel. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de afvalcontainer zo droog mogelijk blijft. Zorg ervoor dat de bak altijd een klein stukje openblijft. Dit kun je doen door een stuk hout of steen tussen de opening van de bak te plaatsen. Hoe meer het afval kan doorluchten, hoe minder het gaat stinken.

Om de onderkant van je afvalbak schoon te houden, kun je op de bodem oude kranten of een laagje stro leggen. Slim, want deze materialen absorberen het vocht uit het afval, waardoor de container langer droog blijft. Let wel op, elke keer als de afvalbak geleegd wordt, dien je het stro of de kranten opnieuw te plaatsen.
 
Verder is het verstandig om zo min mogelijk nat afval in de afvalbak te gooien. Bepaald afval, zoals etensresten en luiers, kun je het beste apart verpakken in biologische afvalzakken voordat je deze in de afvalbak gooit. Zorg er tot slot voor dat de afvalbak (indien mogelijk) in de schaduw staat. Dan is de kans op een stinkende afvalbak het kleinst.  

Wat te doen bij maden en vliegen in de afvalbak?

Ondanks dat je de afvalbak zo droog mogelijk houdt, kun je ongedierte helaas nooit uitsluiten. Bijna iedereen heeft wel eens maden en vliegen in zijn afvalbak gehad. Erg vervelend, maar gelukkig zijn ook hier oplossingen voor. Te beginnen met een mottenbal. Als je deze in je afvalbak hangt, komt er een bepaalde geur vrij die vliegen op afstand houdt. Hetzelfde geldt voor lavendel. Is het leed al geschied en zitten er al maden in het afval? Leg dan een paar takken klimop in de afvalbak. Klimop is heel giftig voor maden. Met een paar takjes zijn alle maden in een mum van tijd uitgeroeid.

Om verantwoord afval te scheiden, moet je tegenwoordig hebben doorgeleerd. Logisch nadenken helpt, maar niet altijd. Wist je bijvoorbeeld dat een theezakje niet in de groene bak thuishoort en een wijnglas niet in de glasbak? Dit zijn de onbedoelde missers bij afval scheiden.

Auteur: Ilse Bloemendal