Draai voor klassieke weergave

De voor- en nadelen van een kunstboom en een echte kerstboom in huis

Het is ieder jaar weer lastig: ga je voor een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Wanneer je voor een echte kerstboom hebt gekozen – hoe houd je deze zo lang mogelijk mooi? Als je voor een kunstboom gaat, zijn er ook een paar zaken waar je op moet letten. Wij delen een aantal handige tips voor een echte of neppe kerstboom in huis.  

Een echte kerstboom of een kunstkerstboom?

Als je besloten hebt dat je een kerstboom in huis wil, is het handig om eerst na te gaan of je een kunstkerstboom of een echte kerstboom wilt dit jaar. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Voordelen echte kerstboom

Een echte kerstboom is niet duur (tussen de 15 en 50 euro). Als je een boom met kluit koopt, gaat deze lang mee. De dennengeur blijft dan langer hangen en de naalden vallen minder snel uit. Daarnaast kun je, als je er goed voor zorgt, de boom naderhand in de tuinplanten, zodat je deze volgend jaar nogmaals kunt gebruiken.

Nadelen echte kerstboom

De naalden vallen bij een echte kerstboom uiteindelijk uit, wat zorgt voor veel troep in huis. Bovendien moet je de boom na de kerst zien kwijt te raken. In de meeste steden kun je de boom aan de weg zetten en wordt hij door de gemeente opgehaald. Verder is een afgezaagde boom ‘dood’, dus van een lekkere dennengeur is geen sprake. Daarnaast valt hij snel uit.

Voordelen kunstkerstboom

De naalden vallen niet uit en de boom heeft altijd een mooie vorm (als je een kwaliteitsboom koopt). Ons advies: investeer eenmalig in een écht mooie, goede boom en je hebt er jarenlang plezier van. 

Nadelen kunstkerstboom

Kunstbomen zijn duurder dan echte bomen (rond de 80 tot 120 euro). Ze nemen de rest van het jaar veel ruimte in beslag, en er zit geen lekkere dennengeur aan. Bovendien kost het uit elkaar halen van de boom aardig wat tijd. Tot slot vergt het de benodigde opbergruimte.

Tips om een echte kerstboom mooi te houden

Heb je uiteindelijk toch besloten om voor de echte dennenboom te gaan? Dan wil je natuurlijk wel dat deze zo lang mogelijk mooi blijft, en je niet iedere dag de naalden hoeft op te vegen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van je kerstboom te verlengen.

 1. Kies een boom die niet te veel bruine naalden heeft: deze zijn al dood en vallen snel uit.
 2. Kies een boom met een kluit, in plaats van een afgezaagde boom. Een afgezaagde boom is dood en zal sneller uitvallen, een boom met kluit leeft nog en kan water opnemen via de wortels.
 3. Laat de boom eerst even wennen aan de overgang van de koude buitentemperatuur naar de warme binnentemperatuur. Zet hem bijvoorbeeld eerst een dag in de schuur of het tuinhuis.
 4. Geef de boom (met kluit) de eerste dag een aantal liter water. Daarna kun je de boom dagelijks een halve liter tot een liter water geven.
 5. Zet de boom niet te dicht op de verwarming. Hierdoor droogt hij snel uit en vallen de naalden uit.

De kerstboom in de tuin planten

Als je een kerstboom met een kluit hebt gekocht, dan kun je hem na kerst in de tuinplanten. Zo heb je een mooie aanvulling voor je tuin. Als je wilt, kun je de boom het jaar daarna weer in huis zetten als kerstboom. Let dan wel even op de volgende dingen:

 1. Laat de boom weer wennen aan de temperatuurovergang door hem eerst een dag in de schuur te zetten.
 2. Plant de boom op een dag dat het niet vriest.
 3. Als je de boom niet meer als kerstboom wilt gebruiken, kun je de pot voorzichtig losknippen. Let hierbij op dat de wortels niet beschadigen. Graaf een diep gat in de grond en plaats hier de boom in. Gooi er potgrond op en geef deze gedurende de eerste paar maanden genoeg water.
 4. Als je de boom volgend jaar wel als kerstboom gaat gebruiken, plant de boom dan met pot en al in de grond. Laat de pot een klein stukje boven de grond uitsteken. Geef deze regelmatig water gedurende het hele jaar.

Kerstbomen en huisdieren

Als je huisdieren hebt en een echte dennenboom gaat nemen, moet je wel opletten dat je kat of hond bij de boom uit de buurt blijft. Het sap van de boom is namelijk giftig voor de dieren en kan; diarree, braken, of zelfs problemen met het zenuwstelsel veroorzaken. Dit sap kunnen ze binnenkrijgen door de naalden op te eten, maar ook door het water te drinken waar de boom in staat. Scherm de bovenkant van de pot daarom goed af en zorg ervoor dat je alle gevallen naalden zo snel mogelijk opveegt. 

Nog meer kerstdecoratie

 • Kerstverlichting
 • Sokken aan de open haard
 • Kerststal
 • Piek 
 • Versierde slee voor het huis 
 • Houten kerstboom
 • Kerststukken
 • Kerstballen
 • Cadeautjes onder de boom
 • Dennenboom takken met mooie lichtjes 

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal