Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Barbecue recepten: genieten van een zomerse avond

In samenwerking met:

De zon schijnt en de temperaturen stijgen: tijd om een avondje heerlijk te barbecuen met vrienden en familie. Wat heb je allemaal nodig om de bbq te laten slagen? Er zijn veel verschillende lekkere bbq recepten: een zalige saté kan niet ontbreken. En ben je vegetarisch of krijg je een gast die dat is? Met deze 2 populaire en makkelijke recepten heb je gegarandeerd succes.

1. Kipsaté met zelfgemaakte satésaus

Saté mag natuurlijk niet ontbreken bij een barbecue. Ze zijn dan ook makkelijk te maken en vallen bij de meeste mensen altijd in de smaak. Met deze zelfgemaakte satésaus maak je indruk op je gasten! Én het is enorm makkelijk: je hebt enkel een handjevol ingrediënten nodig en het is zo gepiept. Serveer de saté bijvoorbeeld met een frisse salade, en je hebt een heerlijke basis voor je barbecue. 

Sate-bbq
Bron: Jumbo bbq recepten

Ingrediënten saté

  • 500 gram kipfilet
  • Kruiden naar keuze
    (kruidenmix, soto kruiden, ketoembar, loas, djintan, djahé)
  • Pakje met satéprikkers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 150 milliliter kokosmelk
  • 2 eetlepels ketjap manis

Bereidingswijze

Snijd allereerst de kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 3 centimeter. Kruid het vlees eventueel met kruiden naar keuze. Rijg de blokjes aan de satéprikkers, houd hierbij altijd genoeg ruimte over aan de onderkant om het stokje vast te kunnen pakken. Dek de stokjes af en bewaar in de koelkast. Wanneer het tijd is om te eten, grill dan de kip zo’n 15 minuten op de barbecue. 

TIP: om te voorkomen dat je satéprikkers splijten dompel je ze van te voren even in een hoog glas met water.

Hierna kun je de satésaus maken. Hak de knoflook klein en fruit in een pannetje met de olijfolie. Meng dit met de pindakaas, kokosmelk en ketjap. Verwarm het geheel op laag vuur en roer regelmatig door, zodat het niet aankoekt. Als de saus te dik is, kun je eventueel nog een beetje kokosmelk toevoegen. Indien het juist te dun is, voeg je extra pindakaas toe.

Saté kun je goed combineren met bijvoorbeeld stokbrood met gefruite uitjes of gegrilde groenten.

2. Gevulde portobello’s met spinazie en geitenkaas

Portobello’s zijn grote champignons en ideale groenten voor op de barbecue. Omdat ze zo groot zijn kun je ze makkelijk vullen: met bijvoorbeeld spinazie en geitenkaas doet het zeker niet onder aan een stuk vlees. Met dit vegetarische bbq recept verras je zowel vegetariërs als niet-vegetariërs. Maar hoe maak je het?

Portobello-bbq
Bron: Jumbo vegetarische bbq

Ingrediënten gevulde portobello's

  • 4 portobello’s
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram gewassen spinazie
  • 2 eetlepels zongedroogde tomaten reepjes
  • 50 gram polder geitenkaas
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje peper

Bereidingswijze

Veeg allereerst de portobello’s schoon, bijvoorbeeld met een champignonborsteltje. Verwijder hierna de steeltjes en snijd deze fijn. Hak ook de knoflook fijn. Verhit olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de knoflook en de stelen gedurende 2 minuten. Voeg hierna een kwart van de spinazie toe. Zodra dit geslonken is, kun je het volgende kwart toevoegen, totdat je alle spinazie gebruikt hebt. Laat het vocht van de spinazie verdampen. Voeg daarna peper en zout toe naar smaak. 

Leg de portobello’s op hun bolle kant en vul ze met het spinazie mengsel. Verdeel de zongedroogde tomaten erover en bestrooi met kaas. De portobello’s zijn nu klaar voor op de barbecue! Rooster ze zo’n 10 tot 15 minuten. Smelt de kaas niet goed? Doe de deksel van de bbq dan eventjes dicht. 

In samenwerking met: