Draai voor klassieke weergave

Hoe controleer ik mijn huid op gevaarlijke moedervlekken

Een ongewoon vlekje op de huid is voor velen een herkenbaar discussiepunt. Volgens de meeste dermatologen wordt er te weinig gecontroleerd op vlekken, of dit nu om een moedervlek of een pigmentvlek gaat. Hoe vaak moet je je huid inspecteren op kwaadaardige vlekken en wanneer moet je je zorgen maken? 

Hoe houd ik mijn huid in de gaten?

Allereerst is het belangrijk om nieuwe vlekken in de gaten te houden. Kijk vervolgens naar de kleur en vorm van nieuwe en bestaande vlekken. Als een vlekje groter wordt, van vorm verandert, verschillende kleuren krijgt of simpelweg donkerder wordt, dan is er een kans dat het om een kwaadaardige vlek gaat. Houd tenslotte in de gaten of je vlek gaat jeuken, pijn doet, een open wond creëert of bloedt. Dit zijn signalen die erop wijzen dat je naar een deskundige moet gaan.

Wat zegt de kleur over mijn vlek?

Wanneer je een vlekje hebt met een ongewone kleur, hoef je je niet direct zorgen te maken. De kleur zegt namelijk niets over de ernst van een vlekje. Het zou zomaar een doodgewone moedervlek, pigmentvlek of ouderdomsvlek kunnen zijn. Nu zijn we daar ook niet altijd even blij mee, maar ze doen in ieder geval geen kwaad. Mocht je toch twijfelen over een bepaald plekje, dan is de kleur van de vlek vaak wel een punt waaraan een deskundige kan afleiden wat het eventueel zou kunnen zijn.

Hoe vaak moet ik mijn huid controleren?

Het aantal mensen met huidkanker is het afgelopen jaar flink gestegen. Huidonderzoek is essentieel. Hoe vaak je je huid zelf moet controleren hangt van meerdere factoren af. Wanneer je een lichte huidskleur hebt bijvoorbeeld, is het verstandig om je huid vaker te keuren. Er zijn namelijk meer mensen die huidkanker krijgen met een lichte huid dan met een donkere huid. Daarnaast hangt het van de zon af. Hoe vaker jouw huid wordt blootgesteld aan de zon, hoe belangrijker het is om je huid regelmatig te inspecteren. De zon is tot op de dag van vandaag de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Ook is het essentieel om herhaaldelijk te controleren als huidkanker eerder is voorgekomen binnen de familie. 

Wat zijn de kwaadaardige huidvlekken?

De meest voorkomende kwaadaardige vlekken zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarnioom en melanoom. Gelukkig zijn deze soorten huidvlekken goed te behandelen. De basaalcelcarcinoom ontstaat voornamelijk bij overmatige blootstelling aan de zon. Het kan eruitzien als een glazig bultje of een wondje dat niet lijkt te genezen. Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een wratje met schilferige plekjes, wat mogelijk gaat zweren. Dit is er één die kan uitzaaien en daarom zorgvuldig behandeld moet worden. Het melanoom is een makkelijk bloedende, bruinzwarte vlek. Deze kan als pijnlijk worden ervaren, jeuken en ook zweren. Het melanoom is een zeer kwaadaardige tumor die kan uitzaaien. Bij twijfel altijd de huisarts raadplegen! ?

Hoe voorkom ik huidvlekken?

Er zijn zeker tips die helpen huidvlekken te voorkomen. De belangrijkste is: bescherm je huid tegen de zon. Een overmatige blootstelling aan de zonnebank of de natuurlijke zon kan problemen veroorzaken. Zelfs wanneer je goed verscholen denkt te zitten onder een parasol, ben je niet geheel veilig. UV-stralen komen gemakkelijk onder een parasol terecht. Smeer je daarom ook in wanneer je in de schaduw zit. Gebruik in de zon minstens factor 30 en smeer jezelf elke twee uur opnieuw in. 

Tip: het kan geen kwaad om het hele jaar door zonnebrandcrème te dragen. Verzorg je huid eerst met een dagcrème waarna je er een dun laagje zonnebrand overheen smeert of kies voor een dagcrème met factor. 

Bronnen: checkjevlekje.nl, ghz en mmc
Auteur: Anouk Bruel
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.