Draai voor klassieke weergave

Zo controleer je je huid eenvoudig op huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 70.000 nieuwe patiënten bij en dat aantal zal de komende jaren nog meer toenemen.

Wetenschappers voorspellen een toename van 5% ieder jaar. Dat betekent dat de kans dat een persoon huidkanker krijgt tijdens zijn of haar leven op dit moment 1 op 5 is, en dit gaat de komende jaren richting 1 op 4. In het geval van huidkanker is het ongelofelijk belangrijk er tijdig bij te zijn. Daarom is het van groot belang regelmatig je huid te controleren. Gelukkig zijn er manieren om zelf goed in de gaten te houden of je risico loopt.

Wat is huidkanker?

Er zijn verschillende soorten huidkanker. De meest voorkomende zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcarcinoom en melanoom. Een basaalcelcarcinoom is het minst gevaarlijk, vanwege de minieme kans op uitzaaiingen. Toch is het vaak belangrijk deze vorm van huidkanker wel te laten behandelen, ook om te voorkomen dat de plek te diep in de huid groeit. Een plaveiselcarcinoom komt bij ongeveer 1 op de 15 mensen voor, en heeft een kleine kans op uitzaaiingen. Daarom is het belangrijk dat plaveiselcarcinomen tijdig worden vastgesteld en behandeld. De meest ernstige vorm van huidkanker kennen we als melanoom: dit kan zowel ontstaan uit een gave huid als uit een bestaande moedervlek. Een melanoom kan uitzaaien. Het zaait sneller uit dan andere vormen, omdat het een agressievere vorm van huidkanker is. Daarom is het zeer belangrijk dat een verdacht plekje zo snel mogelijk wordt onderzocht.

Hoe herken je huidkanker?

Huidkanker komt het vaakst voor op plekken van het lichaam die veel zonlicht krijgen, zoals het gezicht, de romp, handen, armen en benen, maar kan in principe overal op het lichaam ontstaan. De verschillende vormen van huidkanker zien er anders uit. Basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom zijn vaak bobbeltjes met een lichtere kleur, bijvoorbeeld bleekroze of rozerood. Ook kunnen deze eruit zien als een klein wondje wat niet overgaat, of als een ruw/verhoornd plekje op de huid. Een melanoom heeft vaak meerdere kleuren zoals bijvoorbeeld verschillende tinten bruin of zwart, of zelfs rood. Daarnaast kunnen de plekjes jeuken of bloeden.

Hoe controleer je je huid?

Het is belangrijk om regelmatig je huid te controleren op onregelmatigheden. Vraag je partner of een familielid om lichaamsdelen te controleren die je zelf niet zo goed kunt zien, zoals bijvoorbeeld je rug. Check ten eerste of er geen nieuwe plekjes zijn ontstaan, en controleer daarna je bestaande moedervlekken op kleur, vorm en andere onregelmatigheden. Een eenvoudige tool om dit te doen is de SkinVision app. Deze medische app werkt via de camera van je smartphone. Maak een foto van een plekje op je huid, en laat het beoordelen door het algoritme van SkinVision. Binnen 30 seconden hoor je of je een verhoogd risico hebt, en welke vervolgstappen je kunt nemen.

Hoe kun je huidkanker voorkomen?

Huidkanker ontstaat meestal door UV-straling, van zonlicht of van de zonnebank. Daarom is het heel belangrijk de huid goed te beschermen tegen de zon. Smeer je altijd in met minstens SPF 30, en herhaal dit iedere twee uur. Ook in de winter of wanneer het bewolkt is, is het aan te raden om het gezicht, hals en handen in te smeren. Naast blootstelling aan zonlicht spelen ook huidtype en erfelijkheid een rol. Daarom is het belangrijk regelmatig je huid in de gaten te houden. Vertrouw je het niet of adviseert de SkinVision app om vervolgstappen te nemen? Maak dan een afspraak bij de huisarts voor verder onderzoek.

Om je te beschermen tegen de zon, moet je je goed insmeren. Maar hoe weet je nu of je jezelf goed genoeg insmeert? Je leest het hier.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SkinVision.
Bronnen: SkinVision, huidkankerweek.nl, KWF, thuisarts, kanker.nl

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.