Draai voor klassieke weergave

Dit is het verschil tussen de houdbaarheidsdata THT en TGT

Is dat pak yoghurt in je koelkast al een paar dagen over de aangegeven houdbaarheidsdatum en twijfel je of je het nog kunt eten? Dan is het handig om de betekenis van ‘THT’ (ten minste houdbaar tot) en ‘TGT’ (te gebruiken tot) te weten. Je kunt dingen namelijk vaak een stuk langer bewaren dan dat je denkt.

En het is natuurlijk zonde om iets weg te gooien wanneer dat eigenlijk niet hoeft. Margriet.nl legt het verschil tussen beide houdbaarheidsdata uit.

Verschil tussen THT en TGT

Het is altijd balen als je nét zin hebt in een boterham met salami, de salami over de datum blijkt te zijn. Maar soms ziet het er nog goed uit, en ruikt het ook prima. Betekent dat dat je het dan ook echt niet meer kunt eten? Dat hangt een beetje van het product af, maar óók van de soort houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat. Veel mensen weten namelijk niet wat het verschil is tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. En verschil tussen beide houdbaarheidsdata is er wel degelijk: als je de betekenis ervan goed leest, dan heb je eigenlijk het antwoord al.

Ten minste houdbaar tot

Producten die een THT-datum hebben, zijn langer te gebruiken dan de aangegeven datum. Het is immers ten minste houdbaar tot. Wat de datum in dit geval aangeeft, is simpelweg tot wanneer het product de beste kwaliteit en smaak heeft. Vanaf de aangegeven datum gaat de kwaliteit achteruit, en moet je afgaan op je eigen zintuigen om te bepalen of iets nog eetbaar is.

Te gebruiken tot

Daarnaast zijn er ook producten die een TGT-datum hebben, oftewel: ‘te gebruiken tot’. Zoals de naam al doet vermoeden, is het niet de bedoeling dat je het product nog eet na de aangegeven datum. De kwaliteit is na deze datum dusdanig verminderd dat het niet veilig is om op te eten. Deze datum wordt voornamelijk gebruikt bij gekoelde versproducten, zoals vlees en vis. Op dit soort producten kunnen er snel onzichtbare bacteriën groeien die je ziek kunnen maken. Producten met een TGT-datum kun je daarom beter gewoon weggooien nadat die datum is verstreken.

Veranderingen in geur, kleur en smaak

Maar wat als het product dat je wilt eten een THT-datum heeft die verstreken is? Zoals net al aangegeven, moet je dan op je eigen zintuigen vertrouwen om te kunnen bepalen of het nog eetbaar is. Kijk hierbij naar veranderingen in geur, kleur, en smaak. Hier staat per product uitgelegd waar je op moet letten. Schimmel is natuurlijk één van de opvallendste kenmerken van bedorven voedsel. Maar ook andere signalen kunnen aangeven dat je een product beter kunt weggooien. Bij melk zul je bijvoorbeeld snel genoeg merken of het bedorven is aan een zure geur en smaak.

Langer bewaren?

Bij ongekoelde producten zoals snoep en chocolade kan het zijn dat de kleur iets veranderd na de THT-datum, maar dat betekent niet meteen dat het niet meer eetbaar is. Bij gekoelde producten moet je daar voorzichtiger mee zijn. En: bij twijfel kun je het beter altijd weggooien. Wil je producten langer bewaren dan de aangegeven datum (THT óf TGT)? Dan kun je ze natuurlijk invriezen. En dat kan met meer producten dan je denkt, zoals je hier kunt lezen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.